Onze boekhoud-adventskalender

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Financiële wijsheid voor succesvol ondernemen

De laatste maand van het jaar is een uitgelezen moment om de financiële gezondheid van je onderneming onder de loep te nemen. Een solide financiële basis legt de fundering voor succesvol ondernemerschap in 2024.

Daarom tellen we tot de kerstdagen af met een boekhoud-adventskalender met waardevolle boekhoudtips die gericht zijn op het optimaliseren van jouw zakelijke en persoonlijke financiën.* Deze boekhoudtips, gebaseerd op essentiële financiële principes, helpen je niet alleen bij het beheren van je bedrijfsfinanciën, maar ook bij het creëren van een stevig fundament voor groei en stabiliteit.

Neem de tijd om deze tips door te nemen. Pas ze toe op jouw onderneming en ga vol vertrouwen de feestdagen in!

Onze boekhoud-adventskalender

 1. Houd zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden. Open een aparte bankrekening voor je bedrijf en een andere voor je persoonlijke uitgaven. Zo houd je zelf het overzicht en maak je het boekhouden voor je zelf en/of voor je boekhouder een stuk makkelijker.
 2. Registreer alle uitgaven en inkomsten. Of het nu gaat om uitgeven, rekeningen of je inkomsten; zorg dat je geen belangrijke informatie mist en noteer elke transactie.
 3. Gerelateerd aan bovenstaande: bewaar van alles het bonnetje of de factuur. Een goed georganiseerd (digitaal) archief van bonnen en facturen maakt belastingaangifte eenvoudiger en zo kun je altijd bewijzen dat een bepaalde uitgave zakelijk was.
 4. Gebruik boekhoudsoftware. Of je nu de boekhouding zelf doet of laat doen door een boekhouder, het gebruik van boekhoudsoftware is tegenwoordig voor ondernemers eigenlijk niet meer weg te denken. Let wel op wat je kiest. Zorg dat je een boekhoudprogramma (of boekhouder) kiest dat past bij de behoeften van jouw bedrijf.
 5. Doe je boekhouding op een vast moment. Of je de boekhouding helemaal zelf doet of uitbesteedt aan een boekhouder, het is slim om een vast moment in de week in te plannen om je boekhouding bij te werken. Zo voorkom je onnodige stress en heb je altijd een actueel overzicht te hebben.
 6. Ken je belastingverplichtingen. Of je nu de boekhouding helemaal zelf doet of uitbesteedt aan een boekhouder: het is aan te raden om te begrijpen welke belastingen van toepassing zijn op jouw onderneming. En als je de boekhouding zelf doet, zorg er dan voor dat je op tijd aangiftes indient om boetes te voorkomen.
 7. Hou rekening met Btw. Reken je niet (onterecht) rijk. Als Btw-plichtige ondernemer moet je Btw correct berekenen en aangeven. Zorg dat je op de hoogte bent van de tarieven. Reserveer de Btw die je moet afdragen en als je de boekhouding zelf doet, houd dan rekening met de deadlines.
 8. Plan vooruit voor belastingaangiftes. Ook hier kun je last-minute stress voorkomen door het hele jaar door relevante documentatie te verzamelen en te organiseren voor belastingaangiftes.
 9. Automatiseer herhaalde facturatie. Voor veel ondernemers is het facturatieproces tijdrovend en foutgevoelig. Het is daarom aan te raken om facturatiesoftware te gebruiken om de facturatie voor terugkerende klanten of diensten te automatiseren.
 10. Investeer in educatie. Zeker als je de boekhouding zelf doet is het slim om je te verdiepen in je boekhouding en belastingen. Door te begrijpen hoe deze processen werken, krijg en houd je meer controle over je financiën.
 11. Werk met professionals. Onze allerbelangrijkste tip. Bespaar je zelf tijd, geld en zorgen en besteed je boekhouding uit aan een professional. Een boekhouder beschikt over de expertise die jij nodig hebt, vooral bij complexe financiële vraagstukken.
 12. Denk aan je voorraad. Slim voorraadbeheer voorkomt problemen met leveringen en klanttevredenheid.
 13. Gebruik budgetten om je kosten te beheersen en de financiële stabiliteit van je onderneming te verzekeren. Stel financiële doelen en houd je eraan.
 14. Zorg dat je de zakelijke kosten laag houdt. Kijk kritisch naar zakelijke uitgaven en blijf zoeken naar manieren om kosten te verlagen zonder de kwaliteit van je producten of diensten te verminderen.
 15. Wees altijd voorbereid op onverwachte uitgaven. Een financiële buffer beschermt jouw onderneming tegen financiële tegenvallers.

En wil je zeker weten dat je het jaar goed afsluit, bekijk dan nog even deze to-do-checklistjes voor bv-ondernemers en zzp’ers en eenmanszaken.

Tot slot

Je boekhouding overstijgt de louter wettelijke verplichtingen. Een doordachte en efficiënte boekhouding bespaart jou als ondernemer waardevolle tijd, die je vervolgens kunt investeren in het bevorderen van het succes van jouw onderneming. Een goed georganiseerde boekhouding vergemakkelijkt bovendien het proces van het verbeteren van jouw financiële resultaten.

Lees hier meer over het belang van een degelijke boekhouding. Of neem nu contact met ons op om jouw specifieke behoeften op het gebied van boekhouding en administratie te bespreken en bekijken hoe ons team van boekhoudspecialisten jou hierbij eventueel kan ondersteunen.

*Let op: deze blog bevat geen belasting- of juridisch advies maar is puur geschreven voor marketing- en informatiedoeleinden. Aan de inhoud van de tekst kunnen verder geen rechten worden ontleend. Neem voor advies contact met je boekhouder of belastingconsulent op.

Andere artikelen

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering

Personeel en belastingen

Als ondernemer met personeel zijn belastingen een onvermijdelijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is belangrijk dat je op de hoogte […]

Meer lezen

personeel en belastingen

Een onderneming starten?

Als startende ondernemer moet je goed nadenken over welke rechtsvorm je kiest voor jouw bedrijf. In deze nieuwe blog helpen wij je op weg.

Meer lezen

starten rechtsvorm

Het belang van een nauwkeurige loonadministratie

Een nauwkeurige salarisadministratie is een cruciaal onderdeel voor het behalen van zakelijk succes. Lees hier waarom.

Meer lezen

salarisadministratie

Het salaris van de directeur-grootaandeelhouder (DGA)

Voor het salaris van de directeur-grootaandeelhouder (DGA) gelden andere (belasting-)regels. In deze blog gaan we daar dieper op in. 

Meer lezen

DGA salaris

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

De AVG dwingt ondernemers gedwongen zorgvuldig om te gaan met de persoonsgegevens van hun medewerkers en klanten. Wij leggen uit waar je op moet letten.

Meer lezen

Algemene Verordening Gegevensbescherming AVG
Ga naar boven