Fiscale eindejaartips voor zzp

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Eindejaar-to-do-list voor zzp en eenmanszaak


Nog een paar dagen en we gaan de laatste maand van het jaar in. Het is bijna tijd om terug te blikken op 2023 en vooruit te kijken naar wat ons te wachten staat als ondernemers in 2024. Maar voordat we daar aan beginnen, moeten we nog even (pro-)actief aan de slag. Vorige week begonnen we met een actielijst speciaal voor bv-ondernemers. Deze week bekijken we wat je als zzp’er of ondernemer met een eenmanszaak nog moet regelen*.

Zorg dat je boekhouding is bijgewerkt

Om het jaar vlot en zonder administratieve stress af te sluiten en verwarring met bonnen te voorkomen, is het slim om nu al je bonnen, in- en verkoopfacturen te verzamelen en te organiseren. Maak meteen een overzicht van de facturen die nog betaald moeten worden en de rekeningen die je zelf moet voldoen.

Houd er rekening mee dat voor inkoopfacturen de factuurdatum leidend is, niet de betaaldatum. Als je hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen met een levensduur van meer dan een jaar, is het belangrijk om de afschrijvingen nauwkeurig bij te houden, omdat de kosten over meerdere jaren moeten worden gespreid. Orden alle rekeningen die in 2023 betaald moesten worden op een gestructureerde manier.

Gebruik je een zakelijke auto, controleer dan of je rittenadministratie op orde is. Voor ondernemersaftrek is het ook belangrijk om te verifiëren of je de gewerkte uren nauwkeurig hebt bijgehouden. Als je hiermee wacht, wordt het moeilijk om deze informatie later te achterhalen.

Evalueer je tarieven

Gezien de aanzienlijke inflatie is het verstandig om je tarieven voor 2024 opnieuw te bekijken en indien nodig aan te passen. Anders loop je het risico dat je koopkracht volgend jaar afneemt. Dit is ook een geschikt moment om te evalueren of je huidige tarieven nog steeds passend zijn en of ze voldoende zijn om je bedrijfskosten te dekken. Op deze manier heb je nog voldoende tijd om je klanten op de hoogte te stellen.

Check je aftrekposten en vrijstellingen

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Om in 2023 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) moet je een bedrag tussen € 2.601 en € 353.973 investeren in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. In de tabel van de Belastingdienst vind je de nieuwe percentages voor deze investeringsaftrek. Het bedrag van de KIA neemt af naarmate je meer investeert, en bij een investering vanaf €117.992 vervalt de aftrek. Om maximaal te profiteren van de KIA, kun je overwegen om geplande investeringen naar voren te halen. Hierdoor kun je niet alleen in 2023 maar ook in 2024 een hogere KIA realiseren.

Het is belangrijk om te weten dat de KIA per onderneming wordt berekend. Als je meerdere ondernemingen hebt, kun je voor elke onderneming apart de KIA berekenen. Dit betekent dat je afzonderlijk voor elke onderneming kunt profiteren van de KIA, wat extra voordelen biedt als je in meerdere bedrijven investeert.

Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Energie-investeringsaftrek (EIA)

Voor milieuvriendelijke investeringen kun je aanspraak maken op de Milieu-investeringsaftrek (MIA) met aftrekpercentages van 27%, 36%, of 45%. Daarnaast biedt de Energie-investeringsaftrek (EIA) aantrekkelijke voordelen, met een aftrekpercentage van 45,5% in 2023 (verlaagd naar 40% in 2024) voor energiezuinige bedrijfsmiddelen. Belangrijk om te weten is dat MIA en EIA niet gecombineerd kunnen worden. Maak dus een weloverwogen keuze tussen de regelingen, afhankelijk van het type investering.

Als je in 2023 hebt geïnvesteerd in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, profiteer dan van de VAMIL-regeling. Hiermee kun je tot 75% van de investering willekeurig afschrijven, wat gunstig is voor het verlagen van je fiscale winst en het verminderen van je belastingverplichtingen. Daarnaast is er een eenmalige regeling voor willekeurige afschrijvingen voor nieuwe bedrijfsmiddelen waarin je in 2023 hebt geïnvesteerd. Deze regeling biedt de mogelijkheid om maximaal 50% van de investering extra willekeurig af te schrijven.

In het kader van duurzaamheid en fiscaal voordeel is het raadzaam om niet alleen de financiële aspecten van je investeringen te overwegen, maar ook de milieuvoordelen die ze met zich meebrengen. Maak een weloverwogen beslissing om optimaal te profiteren van de beschikbare regelingen en je investeringen strategisch te plannen.

Profiteer van een ruimere Herinvesteringsreserve (HIR) in 2024

In 2023 is het verstandig om, bij de verkoop van een bedrijfsmiddel, de opbrengst te overwegen op te nemen in een Herinvesteringsreserve (HIR). Hierdoor kun je de belastingheffing over deze winst uitstellen. Het is cruciaal om een concreet voornemen tot herinvestering te hebben en ervoor te zorgen dat je aan alle gestelde voorwaarden voldoet.

Om te voorkomen dat de HIR vervalt, dien je actie te ondernemen als je in 2020 een herinvesteringsreserve hebt opgebouwd. De termijn van drie jaar voor deze reserve loopt eind 2023 af. Het is essentieel om verplichtingen aan te gaan tot herinvestering om te voorkomen dat de reserve vrijvalt in de winst.

Bovendien wordt de HIR in 2024 verruimd bij (gedeeltelijke) staking als gevolg van overheidsingrijpen. Overweeg daarom de staking van je bedrijf uit te stellen naar 2024 om te profiteren van deze maatregel. Door op een strategische manier gebruik te maken van de mogelijkheden rondom de HIR kun je niet alleen de belastingheffing optimaliseren, maar ook je financiële positie

Dit jaar of volgend jaar factureren?

Voer je werkzaamheden uit in december 2023, heb je de keuze om de factuur eind 2023 of begin 2024 te versturen. Als je ervoor kiest om eind 2023 te factureren, moet je de btw afdragen in januari 2024, bij de aangifte over het 4e kwartaal van 2023. Als je echter aan het begin van 2024 factureert, betaal je de omzetbelasting in april 2024 bij de aangifte van het 1e kwartaal van 2024. Het moment waarop je je facturen verstuurt, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je belastingverplichtingen. Door zorgvuldig te plannen en te overwegen of je eind 2023 of begin 2024 factureert, kun je de timing van je btw-afdracht optimaliseren. Dit kan helpen om je cashflow te beheren en te zorgen voor een soepele financiële overgang tussen de kwartalen. Denk strategisch na over welke benadering het beste past bij jouw bedrijfsbehoeften en belastingplanning.

Contact

Kom je er zelf niet uit? Dan is dit de tijd om contact op te nemen met je boekhouder. Wij staan van 9:00 – tot 22:00 uur voor je klaar.

*Let op: deze blog bevat geen belasting- of juridisch advies maar is puur geschreven voor marketing- en informatiedoeleinden. Aan de inhoud van de tekst kunnen verder geen rechten worden ontleend. Neem voor advies contact met je boekhouder of belastingconsulent op.

Andere artikelen

Goed voorbereid op je belastingaangifte

Niemands favoriete bezigheid, maar de meesten van ons moeten er deze maand toch weer aan geloven: de belastingaangifte. In deze […]

Meer lezen

Belastingen

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken […]

Meer lezen

Belastingaangifte

Controller versus full-service boekhouder: weet wat je kiest

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het maken van cruciale keuzes, vooral als het gaat om het uitbesteden van […]

Meer lezen

Boekhouder versus controller

Onze boekhoud-adventskalender

Financiële wijsheid voor succesvol ondernemen De laatste maand van het jaar is een uitgelezen moment om de financiële gezondheid van […]

Meer lezen

Kerst boekhoudtips

Fiscaal voordeel bv-ondernemers

Eindejaar-to-do-list voor bv-ondernemers   Pak fiscaal voordeel in 2023 Met nog een dikke week te gaan, staan we aan de […]

Meer lezen

Boekhoudtips bv

Ondernemen op Curaçao: de salarisadministratie

Ondernemen op Curaçao:de salarisadministratie Als ondernemer op Curaçao kan het inhuren van personeel een belangrijke stap zijn om je bedrijf […]

Meer lezen

Ondernemen Curaçao
Ga naar boven