De geruisloze inbreng – een inleiding

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Wat, waarom en hoe?

 

 

Als ondernemer wil je soms de structuur van je bedrijf aanpassen zonder direct geconfronteerd te worden met hoge belastingkosten. Geruisloze inbreng is een belangrijke fiscale strategie die precies dit mogelijk maakt. In deze blog leggen we uit wat dat is, waarom het voordelig kan zijn, en hoe je het proces kunt aanpakken.

Wat is geruisloze inbreng?

Geruisloze inbreng is een fiscale constructie waarmee je jouw eenmanszaak, vof of maatschap belastingvrij kunt omzetten in een bv (besloten vennootschap). Hierbij worden de stille reserves en goodwill van je onderneming belastingvrij overgedragen aan de bv. Dit betekent dat je geen directe belasting hoeft te betalen over de waarde van de activa die je inbrengt.

Wat zijn de voordelen?

Het omzetten van jouw eenmanszaak, vof of maatschap naar een bv biedt diverse voordelen.

Beperkte aansprakelijkheid

Door je bedrijf onder te brengen in een bv, wordt jouw persoonlijke aansprakelijkheid beperkt tot het ingebrachte kapitaal. Dit beschermt je persoonlijke bezittingen tegen zakelijke schulden en claims.

Belastingvoordelen

Geruisloze inbreng biedt belastingvoordelen zoals uitstel van belasting en vermindering van de persoonlijke belastingdruk. Je betaalt belasting op het moment dat de stille reserves worden gerealiseerd, bijvoorbeeld bij verkoop van activa.

Makkelijkere bedrijfsopvolging

Door je bedrijf om te zetten in een bv, wordt het eenvoudiger om aandelen over te dragen aan de volgende generatie, wat de continuïteit van je bedrijf waarborgt.

Hoe werkt geruisloze inbreng?

Het proces bestaat uit verschillende stappen:

Voorbereiding

Het is verstandig om bij tijds advies in te winnen. Je kunt hiervoor terecht bij je boekhouder of bij de specialisten van NOTRS. Zij kunnen de haalbaarheid van geruisloze inbreng voor jouw specifieke situatie beoordelen en een gedetailleerd plan opstellen. Verzamel alle benodigde financiële gegevens.

Omzetting naar een bv

De specialisten van NOTRS richten jouw bv en brengen de activa en passiva van je onderneming over naar de bv. Dit gebeurt door middel van een notariële akte van inbreng.

Fiscale aangifte

De geruisloze inbreng wordt vervolgens aangemeld bij de Belastingdienst. Ook worden de benodigde documenten ingediend. Zorg ervoor dat de specialisten van NOTRS op de hoogte blijven van eventuele wijzigingen of ontwikkelingen in het proces zodat ze dit kunnen doorgeven aan de Belastingdienst.

Advies van je boekhouder: een must

Geruisloze inbreng biedt een waardevolle mogelijkheid om je bedrijfsstructuur aan te passen en te profiteren van belastingvoordelen. Door de juiste voorbereiding en begeleiding van een fiscalist of boekhouder, kun je dit proces soepel en efficiënt laten verlopen.

Het advies van je boekhouder is onmisbaar in dit traject. Een ervaren boekhouder kan je niet alleen helpen met de praktische stappen, maar ook met het optimaliseren van de fiscale voordelen. Zij zorgen ervoor dat je voldoet aan alle wettelijke eisen en voorkomen dat je voor onverwachte fiscale verrassingen komt te staan.

Neem vandaag nog contact op met je boekhouder om te bespreken of geruisloze inbreng de juiste keuze is voor jouw onderneming.

Andere artikelen

Geruisloze inbreng – de voordelen

Voor kleine en middelgrote ondernemingen   Geruisloze inbreng is een fiscale strategie die jij als eigenaar van een kleine of […]

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen

Feitjes over de schoolvakantie en de bouwvak

Vakanties zijn een geliefde periode voor velen, maar er schuilt een hele wereld van geschiedenis en praktische overwegingen achter de […]

Meer lezen

Boekhouder Vakantieperiode

Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Wat moet je weten?     In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: […]

Meer lezen

Verandering Op 1 Juli Voor Ondernemers

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering

Personeel en belastingen

Als ondernemer met personeel zijn belastingen een onvermijdelijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is belangrijk dat je op de hoogte […]

Meer lezen

personeel en belastingen

Een onderneming starten?

Als startende ondernemer moet je goed nadenken over welke rechtsvorm je kiest voor jouw bedrijf. In deze nieuwe blog helpen wij je op weg.

Meer lezen

starten rechtsvorm
Ga naar boven