Feitjes over de schoolvakantie en de bouwvak

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Vakanties zijn een geliefde periode voor velen, maar er schuilt een hele wereld van geschiedenis en praktische overwegingen achter de schoolvakanties en de bouwvak. Hieronder wat interessante feitjes en ontwikkelingen over vakantie.

Schoolvakantie: een combinatie van rust en praktische overwegingen

De vakantiespreiding in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs in Nederland is ingesteld om te voorkomen dat alle leerlingen tegelijk op vakantie gaan. Dit helpt niet alleen om verkeersdrukte te spreiden, maar zorgt er ook voor dat recreatieparken en campings minder overbelast raken.

De oorsprong van schoolvakanties gaat terug naar het begin van de 20e eeuw. Allereerst pleitten onderwijshervormers voor vakanties om zowel kinderen als leerkrachten rust te gunnen. De zomervakantie werd vooral ingevoerd vanwege de hitte in de schoollokalen. In de Verenigde Staten, waar dit probleem acuut was, werden zomervakanties ingesteld omdat de hoge temperaturen het vrijwel onmogelijk maakten om effectief onderwijs te geven.

In Nederland werd de zomervakantie meer dan honderd jaar geleden, in 1901, geïntroduceerd. Kinderen kregen zes weken vrij in de zomer, niet om te luieren, maar om hun ouders te helpen op het land of de boerderij. Dit werkgerelateerde aspect van de vakantie is nu grotendeels verdwenen, maar de zes weken zomervakantie zijn gebleven.

Spreiding van de vakantie

Om de drukte op de wegen en bij vakantieverblijven te beheersen, begint de zomervakantie in Nederland niet overal tegelijk. Elke regio start in een andere week, zodat de verkeersdrukte en overbelasting van recreatieparken gespreid wordt. Alle kinderen hebben echter even lang vrij, namelijk zes weken. Hiervan overlappen vier weken, zodat gezinnen uit verschillende regio’s nog steeds samen op vakantie kunnen.

De bouwvak: een verplichte rustpauze

De bouwvakantie, vaak kortweg ‘bouwvak’ genoemd, heeft een andere oorsprong en dynamiek. Deze vakantieperiode werd in 1930 voor het eerst ingesteld, waarbij bouwvakkers drie dagen vrij kregen in augustus. Ze ontvingen vakantiebonnen om hun loon voor deze dagen op te halen, en er werd strikt gecontroleerd of niemand doorwerkte, om dubbele betalingen te voorkomen.

In de loop der jaren werd de bouwvak uitgebreid naar een drieweekse vakantieperiode. Hoewel de verplichte bouwvak sinds 1981 is afgeschaft, werd de traditie nog lang nageleefd. Gedurende drie weken lag het werk op de bouwplaatsen stil. Dit jaar is echter alles anders: twee derde van de bouwbedrijven werkt gewoon door. Waarom?

Veranderingen in de bouwvak

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven ervoor kiezen door te werken tijdens de bouwvak. Ten eerste is het aanbod aan projecten in de zomer vaak hoger, terwijl de concurrentie lager is. Bedrijven vinden het daarom aantrekkelijker om juist in deze periode projecten aan te nemen. Daarnaast kunnen bedrijven zich vanwege strakke planningen geen drie weken vakantie permitteren wanneer ze aan grote projecten werken.

De zomer wordt ook vaak als aangename periode ervaren om te werken, hoewel het weer in Nederland onvoorspelbaar kan zijn. Vandaag kan er een hittegolf zijn, morgen een stortbui. Desondanks bestaat de bouwvak nog steeds uit drie vaste weken in juli en augustus, afhankelijk van de regio.

Volgens het FNV willen steeds meer werknemers in de bouw hun vakantie spreiden over het hele jaar, wat duidt op een mogelijke toekomstige verandering in de traditionele bouwvakperiode.

Hier vind je een handig overzicht van de zomervakanties in Nederland.

Andere artikelen

Geruisloze inbreng – de voordelen

Voor kleine en middelgrote ondernemingen   Geruisloze inbreng is een fiscale strategie die jij als eigenaar van een kleine of […]

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen

De geruisloze inbreng – een inleiding

Wat, waarom en hoe?     Als ondernemer wil je soms de structuur van je bedrijf aanpassen zonder direct geconfronteerd […]

Meer lezen

Boekhouding notaris Inleiding tot de geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?

Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Wat moet je weten?     In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: […]

Meer lezen

Verandering Op 1 Juli Voor Ondernemers

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering

Personeel en belastingen

Als ondernemer met personeel zijn belastingen een onvermijdelijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is belangrijk dat je op de hoogte […]

Meer lezen

personeel en belastingen

Een onderneming starten?

Als startende ondernemer moet je goed nadenken over welke rechtsvorm je kiest voor jouw bedrijf. In deze nieuwe blog helpen wij je op weg.

Meer lezen

starten rechtsvorm
Ga naar boven