Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Wat moet je weten?

 

 

In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 januari en 1 juli. Deze halfjaarlijkse wetsveranderingen kunnen grote impact hebben op ondernemers en hun bedrijfsvoering. Het is daarom essentieel om tijdig op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving. Vorige week schreven we al over de verhoging van het minimumloon. Maar per 1 juli 2024 verandert er meer voor ondernemers. Je leest het hier. 

Vrachtwagenrijbewijs verplicht voor elektrische bestelwagens 

Ondernemers die een elektrische bestelwagen gebruiken voor hun bedrijf die meer weegt d dan 3.500 kilo, hebben vanaf 1 juli 2024 een rijbewijs C1 nodig om deze te besturen. Tot 1 juli mocht je een elektrische bestelauto tot 3.500 kilo nog rijden met rijbewijs B, maar dit verandert per 1 juli. Voor niet-elektrische bestelwagens gold deze regel al langer. 

Nieuwe kwaliteitseisen in kinderopvang 

Om de werkdruk en het personeelstekort te verminderen, veranderen op 1 juli 2024 de kwaliteitseisen voor de kinderopvang. In de kinderdagopvang mogen medewerkers in opleiding als ‘vast gezicht’ (vaste medewerker) worden ingezet. 

Voor de buitenschoolse opvang zijn er drie belangrijke wijzigingen: 

*  Flexibele inzet van medewerkers: vanaf 1 juli mag het aantal medewerkers worden gebaseerd op het totale aantal kinderen per locatie in plaats van per groep. Dit stelt de kinderopvang in staat om kinderen in kleinere groepen te verdelen, wat hun ontwikkeling ten goede komt. 

*  Samenvoegen van locaties: als een kinderopvang meerdere locaties heeft, mogen deze op schoolvrije dagen worden samengevoegd zonder dit vooraf in de overeenkomst met ouders vast te leggen. Dit vergemakkelijkt de opvang van kinderen en vermindert de administratieve last. 

*  Breder inzetbaar personeel: kinderopvangorganisaties krijgen de mogelijkheid om medewerkers met diverse achtergronden en vaardigheden in te zetten. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met expertise in muziek, sport of theater, waardoor de kwaliteit en variëteit van de opvang kan worden verhoogd. 

Plastic doppen moeten aan de fles vastzitten 

Vanaf 3 juli 2024 moeten fabrikanten van dranken ervoor zorgen dat doppen vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Deze regel is ingesteld om zwerfafval te verminderen: de verpakking wordt ingeleverd voor recycling en doordat de dop eraan vast zit, komt deze niet op straat of in de natuur terecht. 

Wat betekent dit voor jou als ondernemer? 

Indien de wijzigingen van toepassing zijn voor jouw onderneming, zorg er dan voor dat je bedrijf voldoet aan de nieuwe wetgeving. Of het nu gaat om het aanpassen van de salarissen, het updaten van je rijbewijzen, het aanpassen van je kinderopvangbeleid of het naleven van milieuregels, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Dit kan boetes en andere juridische complicaties voorkomen en zorgt ervoor dat je bedrijf soepel blijft draaien. 

Voor meer gedetailleerde informatie over de nieuwe regelgeving kun je terecht op de website van de Rijksoverheid. Zorg dat je goed voorbereid bent en je personeel tijdig informeert over de veranderingen. En heb je hulp nodig? De experts van Entrpnr staan altijd voor je klaar. 

Andere artikelen

Geruisloze inbreng – de voordelen

Voor kleine en middelgrote ondernemingen   Geruisloze inbreng is een fiscale strategie die jij als eigenaar van een kleine of […]

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen

De geruisloze inbreng – een inleiding

Wat, waarom en hoe?     Als ondernemer wil je soms de structuur van je bedrijf aanpassen zonder direct geconfronteerd […]

Meer lezen

Boekhouding notaris Inleiding tot de geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?

Feitjes over de schoolvakantie en de bouwvak

Vakanties zijn een geliefde periode voor velen, maar er schuilt een hele wereld van geschiedenis en praktische overwegingen achter de […]

Meer lezen

Boekhouder Vakantieperiode

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering

Personeel en belastingen

Als ondernemer met personeel zijn belastingen een onvermijdelijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is belangrijk dat je op de hoogte […]

Meer lezen

personeel en belastingen

Een onderneming starten?

Als startende ondernemer moet je goed nadenken over welke rechtsvorm je kiest voor jouw bedrijf. In deze nieuwe blog helpen wij je op weg.

Meer lezen

starten rechtsvorm
Ga naar boven