De ene boekhouder is de andere niet: maak een slimme keuze voor jouw bedrijf

Belasting

Blog

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Als ondernemer heb je verschillende opties wanneer het gaat om het uitbesteden van je boekhouding. Echter, de beslissing over welke boekhouder je kiest, vraagt om zorgvuldige overweging. Niet alle boekhouders bieden dezelfde mate van dienstverlening en expertise. Binnen Nederland zijn er uiteenlopende aanbieders, variërend van full-service boekhouders tot kantoren die zich presenteren als boekhouders maar eigenlijk controllers zijn. Deze subtiele verschillen kunnen grote gevolgen hebben voor de financiële gezondheid van jouw onderneming.

Full-service boekhouders versus controllers

Wanneer je besluit om je volledige boekhouding uit te besteden, is het verstandig om te kiezen voor een full-service boekhoudkantoor. Hoewel sommige kantoren zichzelf presenteren als boekhouders, fungeren ze in werkelijkheid als controllers. Het belangrijkste onderscheid ligt in de uitvoering van boekingen: een full-service boekhouder voert daadwerkelijk boekingen uit en beheert jouw financiële gegevens, terwijl een controller enkel de door jou ingevoerde data controleert. Dit kan leiden tot het ‘garbage-in-garbage-out’-scenario, waarbij de nauwkeurigheid van je gegevens afhangt van jouw financiële en fiscale kennis en vaardigheden met het systeem.

Risico’s van fouten en gemiste kansen

De keuze voor een controller-achtig kantoor brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Fouten in belastingaangiften en financiële rapporten kunnen optreden, en het gevaar bestaat dat je belangrijke aftrekposten over het hoofd ziet. Als een controller fouten opmerkt, kan het corrigeren ervan tijdrovend zijn en jou alsnog veel geld gaan kosten.

Kosten versus waarde

Zelf je boekhouding beheren lijkt in eerste instantie misschien kostenefficiënt, maar het gebrek aan menselijke expertise en advies kan leiden tot hogere kosten op de lange termijn als fouten niet tijdig worden opgemerkt. Het uitbesteden van je boekhouding biedt expertise, nauwkeurigheid, optimalisatie en bespaart kostbare tijd die je kunt besteden aan de kernactiviteiten van je bedrijf. Bij de keuze tussen zelf doen en uitbesteden is het cruciaal om zowel de kosten als de waarde te overwegen.

Verschillende benaderingen van boekhouden

Binnen de markt zijn er drie hoofdmanieren waarop boekhouders zich aanbieden:

Alleen software

Jij bent verantwoordelijk voor het opzetten, bijhouden en verzorgen van je administratie en belastingaangiften.

  • Voordelen: goedkoop
  • Nadeel: moeilijker vooral wanneer je geen of weinig kennis hebt van boekhouden en (belasting)wetgeving.


Software + controle

Jij gebruikt de software, doet zelf de boekhouding en het administratiekantoor voert controles uit.

  • Voordelen: relatief goedkoop, lichte ondersteuning.
  • Nadelen: je krijgt wel ondersteuning, maar correcties moet je zelf uitvoeren óf tegen “uurtje factuurtje” laten doen door degene die de boekhouding controleert.


Full Service

Zoals geleverd door Entrpnr, waarbij het volledige boekhoudproces voor jou wordt gedaan. Je hoeft zelf niet te boeken, het enige wat jij moet doen is zorgen dat de benodigde informatie (bonnen, rekeningen etc.) op tijd bij ons zijn en wij doen de rest.

  • Voordelen: Zelf geen kennis nodig, je hebt er geen omkijken naar en je ontvangt professionele ondersteuning.
  • Nadelen: Iets duurder dan de voorgaande varianten.

 

Maak een slimme keuze voor jouw bedrijf

Het selecteren van een boekhouder is een strategische beslissing die de financiële gezondheid en groei van je bedrijf kan beïnvloeden. Het verschil tussen een full-service boekhouder en een controller-achtig kantoor is significant. Hoewel een full-service boekhouder mogelijk iets duurder lijkt, biedt de waarde die zij leveren op het gebied van nauwkeurigheid, expertise en tijdsbesparing een waardevolle investering voor het succes van je onderneming. Weeg je opties zorgvuldig af en maak een weloverwogen keuze bij het selecteren van je boekhoudpartner.

Bekijk hier de verschillen. En kom je er niet uit dan kun je hier een test doen.

Andere artikelen

Overstappen naar een nieuwe boekhouder in 8 stappen

Als ondernemer is het soms nodig om veranderingen door te voeren om de groei en efficiëntie van je bedrijf te […]

Meer lezen

Overstappen van boekhouder

Overstappen van boekhouder: wanneer, waarom en hoe?

Overweeg je om van boekhouder of accountant te veranderen omdat je niet tevreden bent? Dan zijn er enkele cruciale overwegingen […]

Meer lezen

Overstappen van boekhouder

Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag: hier alvast een overzicht van de verwachte belastingwijzigingen en financiële maatregelen die ondernemers moeten kennen.

Meer lezen

Prinsjesdag 2023

Tegemoetkoming energiekosten energie-intensief mkb

Let op: de deadline om beroep te doen op de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is 3 oktober aanstaande. Daarom […]

Meer lezen

TEK

Appels en peren in de boekhouding (4): kosten boekhouding uitbesteden

Je kunt als ondernemer besluiten om je boekhouding zelf te doen met een boekhoudpakket of je kunt er voor kiezen je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Aan deze keuzes hangt een verschillend prijskaartje. Wat het kost om je boekhouding uit te besteden bespreken we in deze blog.

Meer lezen

Boekhouding zelf doen of uitbesteden

Appels en peren in de boekhouding (3): kosten boekhouding zelf doen

Je kunt als ondernemer besluiten om je boekhouding zelf te doen met een boekhoudpakket of je kunt er voor kiezen je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Aan deze keuzes hangt een verschillend prijskaartje. Wat het kost om je boekhouding zelf te doen bespreken we in deze blog.

Meer lezen

Boekhouding zelf doen of uitbesteden
Ga naar boven