Veelvoorkomende fouten bij het overstappen van boekhouder

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Eerder schreven we al dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom je zou willen overstappen van boekhouder. Het overstappen van boekhouder kan variëren in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van je financiële situatie, de staat van je boekhouding en de mate van medewerking van je huidige en nieuwe boekhouders. Over het algemeen hoeft het overstappen niet bijzonder moeilijk te zijn als je goed georganiseerd bent en de juiste stappen volgt. In deze blog bespreken we veelvoorkomende fouten bij het overstappen van boekhouder en hoe deze te vermijden. 

Onvoldoende communicatie: een gebrek aan communicatie met zowel je oude als nieuwe boekhouder kan leiden tot problemen. Als je niet duidelijk communiceert over je verwachtingen, financiële situatie en specifieke behoeften, kan dit leiden tot fouten in je boekhouding. 

Hoe te vermijden: wees open en transparant in je communicatie met beide boekhouders. Deel alle relevante informatie en zorg ervoor dat ze begrijpen wat je nodig hebt. 

 

Ontbrekende documentatie en gegevens: als je belangrijke financiële documenten, facturen, bonnen of andere gegevens mist, kan dit de overgang bemoeilijken. Het kan ook leiden tot onjuiste financiële verslaglegging. 

Hoe te vermijden: zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en gegevens verzamelt voordat je overstapt. Dit omvat bankafschriften, belastingaangiften, facturen en andere financiële gegevens. 

 

Onvoldoende planning: een slechte planning kan leiden tot vertragingen en problemen bij de overstap. Als je geen duidelijk stappenplan hebt, kan de overgang rommelig verlopen. 

Hoe te vermijden: plan de overstap zorgvuldig en stel een duidelijk stappenplan op. Zorg ervoor dat je weet wat er op welk moment moet gebeuren. 

 

Te snel overstappen: als je te haastig overstapt zonder de nodige voorbereiding en evaluatie, loop je het risico belangrijke details over het hoofd te zien. 

Hoe te vermijden: neem de tijd om de juiste boekhouder te vinden en zorg ervoor dat je alle vereiste documentatie en gegevens hebt voordat je de overstap maakt. 

 

Geen contract of overeenkomst: het ontbreken van een schriftelijke overeenkomst met je nieuwe boekhouder kan leiden tot onduidelijkheden over tarieven, dienstverlening en verantwoordelijkheden. 

Hoe te vermijden: stel een schriftelijke overeenkomst op met je nieuwe boekhouder waarin alle details worden vastgelegd, inclusief tarieven, dienstverlening en verwachtingen. 

 

Niet evalueren: als je eenmaal bent overgestapt, is het belangrijk om regelmatig de prestaties van je nieuwe boekhouder te evalueren. Als je dit niet doet, loop je het risico dat eventuele problemen onopgemerkt blijven. 

Hoe te vermijden: stel een systeem in voor regelmatige evaluatie van de diensten van je nieuwe boekhouder en bespreek eventuele zorgen of verbeterpunten. 

Het overstappen van boekhouder hoeft niet bijzonder moeilijk te zijn als je goed georganiseerd bent en de juiste stappen volgt. Bekijk hier hoe je overstapt in 8 eenvoudige stappen. Kom je er niet uit? Kijk dan eens naar onze kieswijzer. Of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag! 

 

Andere artikelen

Onze boekhoud-advent-kalender

Financiële wijsheid voor succesvol ondernemen De laatste maand van het jaar is een uitgelezen moment om de financiële gezondheid van […]

Meer lezen

Kerst boekhoudtips

Fiscale eindejaartips voor zzp en eenmanszaak

Eindejaar-to-do-list voor zzp en eenmanszaak Nog een paar dagen en we gaan de laatste maand van het jaar in. Het […]

Meer lezen

Boekhoudtips eenmanszaak

Fiscaal voordeel bv-ondernemers

Eindejaar-to-do-list voor bv-ondernemers   Pak fiscaal voordeel in 2023 Met nog een dikke week te gaan, staan we aan de […]

Meer lezen

Boekhoudtips bv

Ondernemen op Curaçao: de salarisadministratie

Ondernemen op Curaçao:de salarisadministratie Als ondernemer op Curaçao kan het inhuren van personeel een belangrijke stap zijn om je bedrijf […]

Meer lezen

Ondernemen Curaçao

Het beëindigen van je eenmanszaak

Het beëindigen van je eenmanszaak: waar moet je op letten. Het beëindigen van je eenmanszaak is een belangrijke beslissing die […]

Meer lezen

Eenmanszaak beëindigen

Ondernemen op Curaçao: de boekhouding

Ondernemen op Curaçao:de boekhouding Als ondernemer is een goede boekhouding essentieel, ongeacht waar je je bedrijf runt. Toch kunnen de […]

Meer lezen

Boekhouding Curaçao
Ga naar boven