Veelvoorkomende fouten bij het overstappen van boekhouder

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Eerder schreven we al dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom je zou willen overstappen van boekhouder. Het overstappen van boekhouder kan variëren in moeilijkheidsgraad, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van je financiële situatie, de staat van je boekhouding en de mate van medewerking van je huidige en nieuwe boekhouders. Over het algemeen hoeft het overstappen niet bijzonder moeilijk te zijn als je goed georganiseerd bent en de juiste stappen volgt. In deze blog bespreken we veelvoorkomende fouten bij het overstappen van boekhouder en hoe deze te vermijden. 

Onvoldoende communicatie: een gebrek aan communicatie met zowel je oude als nieuwe boekhouder kan leiden tot problemen. Als je niet duidelijk communiceert over je verwachtingen, financiële situatie en specifieke behoeften, kan dit leiden tot fouten in je boekhouding. 

Hoe te vermijden: wees open en transparant in je communicatie met beide boekhouders. Deel alle relevante informatie en zorg ervoor dat ze begrijpen wat je nodig hebt. 

 

Ontbrekende documentatie en gegevens: als je belangrijke financiële documenten, facturen, bonnen of andere gegevens mist, kan dit de overgang bemoeilijken. Het kan ook leiden tot onjuiste financiële verslaglegging. 

Hoe te vermijden: zorg ervoor dat je alle benodigde documenten en gegevens verzamelt voordat je overstapt. Dit omvat bankafschriften, belastingaangiften, facturen en andere financiële gegevens. 

 

Onvoldoende planning: een slechte planning kan leiden tot vertragingen en problemen bij de overstap. Als je geen duidelijk stappenplan hebt, kan de overgang rommelig verlopen. 

Hoe te vermijden: plan de overstap zorgvuldig en stel een duidelijk stappenplan op. Zorg ervoor dat je weet wat er op welk moment moet gebeuren. 

 

Te snel overstappen: als je te haastig overstapt zonder de nodige voorbereiding en evaluatie, loop je het risico belangrijke details over het hoofd te zien. 

Hoe te vermijden: neem de tijd om de juiste boekhouder te vinden en zorg ervoor dat je alle vereiste documentatie en gegevens hebt voordat je de overstap maakt. 

 

Geen contract of overeenkomst: het ontbreken van een schriftelijke overeenkomst met je nieuwe boekhouder kan leiden tot onduidelijkheden over tarieven, dienstverlening en verantwoordelijkheden. 

Hoe te vermijden: stel een schriftelijke overeenkomst op met je nieuwe boekhouder waarin alle details worden vastgelegd, inclusief tarieven, dienstverlening en verwachtingen. 

 

Niet evalueren: als je eenmaal bent overgestapt, is het belangrijk om regelmatig de prestaties van je nieuwe boekhouder te evalueren. Als je dit niet doet, loop je het risico dat eventuele problemen onopgemerkt blijven. 

Hoe te vermijden: stel een systeem in voor regelmatige evaluatie van de diensten van je nieuwe boekhouder en bespreek eventuele zorgen of verbeterpunten. 

Het overstappen van boekhouder hoeft niet bijzonder moeilijk te zijn als je goed georganiseerd bent en de juiste stappen volgt. Bekijk hier hoe je overstapt in 8 eenvoudige stappen. Kom je er niet uit? Kijk dan eens naar onze kieswijzer. Of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag! 

 

Andere artikelen

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden

Geruisloze inbreng – Voordelen

Geruisloze inbreng heeft interessante voordelen. Lees er alles over in deze blog en ontdek hoe ook jij kunt profiteren een bv.

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen

De geruisloze inbreng – Inleiding

De geruisloze inbreng is een interessante fiscale constructie met aantrekkelijke belastingvoordelen. Lees er meer over in onze blog.

Meer lezen

Boekhouding notaris Inleiding tot de geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?

Feitjes over de schoolvakantie en de bouwvak

Vakanties zijn een geliefde periode voor velen, maar er schuilt een hele wereld van geschiedenis en praktische overwegingen achter de […]

Meer lezen

Boekhouder Vakantieperiode

Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Wat moet je weten?     In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: […]

Meer lezen

Verandering Op 1 Juli Voor Ondernemers

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering
Ga naar boven