Overstappen van boekhouder: wanneer, waarom en hoe?

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Overweeg je om van boekhouder of accountant te veranderen omdat je niet tevreden bent? Dan zijn er enkele cruciale overwegingen om ervoor te zorgen dat je een betere keuze maakt.

De meest voorkomende redenen om over te stappen zijn:

  1. Gebrekkige communicatie: communicatieproblemen met je boekhouder of accountant staan bovenaan de lijst. Vaak voelen ondernemers geen goede verbinding met hun contactpersoon en klagen over een gebrek aan proactiviteit. Bereikbaarheid en reactiesnelheid zijn ook veelvoorkomende bronnen van frustratie.
  2. Prijs-Kwaliteitverhouding: het uitbesteden van boekhouding kost geld, en veel ondernemers vinden de dienstverlening duur. Dit komt deels doordat administratie en fiscale aangiften als een noodzakelijk kwaad worden gezien. Deels komt dit doordat arbeid in Nederland nu eenmaal kostbaar is.
  3. Verouderde technologie: in een snel veranderende wereld ontstaan dagelijks nieuwe kansen door technologische toepassingen. Problemen in de boekhouding ontstaan vaak als de technologie verouderd is en niet kan inspelen op nieuwe platforms of betaalmogelijkheden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuwe boekhouder of accountant?

  1. Wettelijke Verplichtingen: begin met het inventariseren van je wettelijke verplichtingen als ondernemer. De Belastingdienst vereist dat elke ondernemer “een deugdelijke financiële administratie moet voeren.” Deze verplichtingen variëren voor eenmanszaken, vof’s en bv’s, afhankelijk van de grootte van je onderneming.
  2. Uitbestedingsbehoefte: denk goed na over wat je precies wilt uitbesteden, want er zijn grote verschillen in de dienstverlening. Je kunt ervoor kiezen om zelf boekingen te doen en de boekhouder te laten controleren, of je kunt een full-service oplossing overwegen waarbij de boekhouder het meeste werk voor je doet. Wat je ook kiest, zorg dat je geen appels met peren vergelijkt en de vorm kiest die het beste bij jouw situatie past.
  3. Software: het is essentieel om te weten welke boekhoudsoftware de boekhouder gebruikt. Werk met software die toekomstbestendig is en kan inspelen op technologische ontwikkelingen. Zorg ervoor dat de software kan integreren met andere systemen zoals je facturatieprogramma, kassasysteem, webshop en zakelijke bank. Zorg er ook voor dat je boekhouder technisch onderlegd is om deze integraties te ondersteunen. Is je boekhouder up-to-date met financiële technologie (Fin-tech), of houdt hij vast aan oude systemen (Old-tech) of heeft hij weinig technische kennis (No-Tech)?”

Het overstappen van boekhouder hoeft niet bijzonder moeilijk te zijn als je goed georganiseerd bent en de juiste stappen volgt. Bekijk hier hoe je overstapt in 8 eenvoudige stappen. Kom je er niet uit? Kijk dan eens naar onze kieswijzer. Of neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!

Andere artikelen

Onze boekhoud-advent-kalender

Financiële wijsheid voor succesvol ondernemen De laatste maand van het jaar is een uitgelezen moment om de financiële gezondheid van […]

Meer lezen

Kerst boekhoudtips

Fiscale eindejaartips voor zzp en eenmanszaak

Eindejaar-to-do-list voor zzp en eenmanszaak Nog een paar dagen en we gaan de laatste maand van het jaar in. Het […]

Meer lezen

Boekhoudtips eenmanszaak

Fiscaal voordeel bv-ondernemers

Eindejaar-to-do-list voor bv-ondernemers   Pak fiscaal voordeel in 2023 Met nog een dikke week te gaan, staan we aan de […]

Meer lezen

Boekhoudtips bv

Ondernemen op Curaçao: de salarisadministratie

Ondernemen op Curaçao:de salarisadministratie Als ondernemer op Curaçao kan het inhuren van personeel een belangrijke stap zijn om je bedrijf […]

Meer lezen

Ondernemen Curaçao

Het beëindigen van je eenmanszaak

Het beëindigen van je eenmanszaak: waar moet je op letten. Het beëindigen van je eenmanszaak is een belangrijke beslissing die […]

Meer lezen

Eenmanszaak beëindigen

Ondernemen op Curaçao: de boekhouding

Ondernemen op Curaçao:de boekhouding Als ondernemer is een goede boekhouding essentieel, ongeacht waar je je bedrijf runt. Toch kunnen de […]

Meer lezen

Boekhouding Curaçao
Ga naar boven