Appels en peren in de boekhouding (3): kosten boekhouding zelf doen

Belasting

Blog

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Voor veel, vooral kleinere ondernemers, is de prijs van de boekhouding een doorslaggevende factor bij het selecteren van een oplossing. Dat is begrijpelijk, maar vaak wordt door ondernemers voorbijgegaan aan de cruciale vraag: wat krijg je voor je keuze?

Je kunt als ondernemer namelijk besluiten om je boekhouding zelf te doen met een boekhoudpakket of je kunt er voor kiezen je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Aan beide keuzes zitten voor- en nadelen. En hangt een ander prijskaartje. Als je alleen naar de prijs kijkt, ben je appels met peren aan het vergelijken. In eerdere blogs bespraken we de optie om je boekhouding zelf te doen of uit te besteden. In deze blog gaan we in op de kosten van de optie om je boekhouding zelf te doen.

Wat kost het om je boekhouding zelf te doen?

Het zelf doen van je boekhouding met een boekhoudpakket is vooral voordelig als je de nodige tijd hebt om je financiële gegevens regelmatig bij te werken en als je bedrijfsactiviteiten niet al te complex zijn.

De kosten van een boekhoudpakket kunnen sterk variëren op basis van verschillende factoren, zoals het specifieke pakket dat je kiest, het niveau van functionaliteit, het aantal gebruikers en eventuele extra diensten die worden aangeboden. Gemiddeld genomen liggen de kosten voor een boekhoudpakket echter vaak tussen de €10 en €100 per maand voor kleinere bedrijven. Hier zijn enkele richtlijnen:

Basispakketten

Voor eenvoudige boekhoudbehoeften van kleine bedrijven kunnen basispakketten vaak beginnen bij ongeveer €10 tot €30 per maand. Deze pakketten bieden meestal functies voor het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het genereren van facturen en basisrapportage.

Standaardpakketten

Heb je iets meer complexe boekhoudkundige behoeften en mogelijk meerdere gebruikers, dan kunnen standaardpakketten variëren van €30 tot €70 per maand. Deze pakketten bieden vaak uitgebreidere functies, zoals meerdere gebruikersaccounts, belastingberekeningen en meer gedetailleerde rapportage.

Geavanceerde pakketten

Voor grotere bedrijven met complexere boekhoudkundige eisen, zoals voorraadbeheer, projectmanagementintegratie en uitgebreide financiële analyse, kunnen geavanceerde pakketten €70 tot €100 of meer per maand kosten.

Houd er rekening mee dat sommige boekhoudpakketten mogelijk ook extra kosten in rekening kunnen brengen voor specifieke functies, gebruikerslicenties, ondersteuning, training of upgrades. Daarom is het belangrijk om de prijzen en functies van verschillende pakketten goed te vergelijken voordat je een keuze maakt.

Het is echter belangrijk om realistisch te zijn over je boekhoudkundige vaardigheden en te overwegen of het uitbesteden van je boekhouding misschien een betere optie is als je te maken hebt met complexere financiële situaties.

Wil jij weten wat voor jouw bedrijf de beste keuze is? Doe hier de test.

Andere artikelen

Overstappen naar een nieuwe boekhouder in 8 stappen

Als ondernemer is het soms nodig om veranderingen door te voeren om de groei en efficiëntie van je bedrijf te […]

Meer lezen

Overstappen van boekhouder

Overstappen van boekhouder: wanneer, waarom en hoe?

Overweeg je om van boekhouder of accountant te veranderen omdat je niet tevreden bent? Dan zijn er enkele cruciale overwegingen […]

Meer lezen

Overstappen van boekhouder

Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag: hier alvast een overzicht van de verwachte belastingwijzigingen en financiële maatregelen die ondernemers moeten kennen.

Meer lezen

Prinsjesdag 2023

Tegemoetkoming energiekosten energie-intensief mkb

Let op: de deadline om beroep te doen op de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is 3 oktober aanstaande. Daarom […]

Meer lezen

TEK

De ene boekhouder is de andere niet: maak een slimme keuze voor jouw bedrijf

Niet alle boekhouders bieden dezelfde dienstverlening of hebben dezelfde expertise. Subtiele verschillen kunnen grote gevolgen hebben voor jouw onderneming.

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Appels en peren in de boekhouding (4): kosten boekhouding uitbesteden

Je kunt als ondernemer besluiten om je boekhouding zelf te doen met een boekhoudpakket of je kunt er voor kiezen je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Aan deze keuzes hangt een verschillend prijskaartje. Wat het kost om je boekhouding uit te besteden bespreken we in deze blog.

Meer lezen

Boekhouding zelf doen of uitbesteden
Ga naar boven