Tegemoetkoming energiekosten energie-intensief mkb

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Let op: de deadline om beroep te doen op de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is 3 oktober aanstaande. Daarom brengen wij deze regeling nogmaals onder de aandacht. Je kunt de aanvraag zelf indienen. In deze blog leggen wij uit hoe je dat kunt doen. Je kunt er ook voor kiezen om ons de aanvraag te laten verzorgen. Voor een klein bedrag regelt jouw boekhouder de aanvraag correct en op tijd.

De oplopende energieprijzen hebben huishoudens en het bedrijfsleven zwaar onder druk gezet. Als energie-intensieve mkb’er kun je gebruikmaken van de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Dit is een tijdelijke steunmaatregel voor mkb-bedrijven waarvan de energiekosten minstens 7% van hun totale omzet bedragen. Met deze hulp kun jij je bedrijf beter voorbereiden op de toekomst.

De aanvraagperiode voor TEK loopt van 21 maart om 09:00 uur tot en met 2 oktober om 17:00 uur. Je kunt met terugwerkende kracht aanvragen voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

De aanvraag

Om de aanvraag te doen, heb je deze gegevens nodig:

  • Om in te loggen, heb je eHerkenning niveau 3 nodig met de machtiging ‘RVO diensten op niveau eH3’ (of hoger). Als je een zzp’er bent of een eenmanszaak hebt, kun je ook inloggen met DigiD. In dat geval moet je de geregistreerde eigenaar of bestuurder zijn volgens de Kamer van Koophandel. Houd er rekening mee dat het aanvragen van eHerkenning of DigiD enkele dagen kan duren.

 

  • Je persoonlijke gegevens, zoals je KVK-nummer, adres en bankrekeningnummer waarop het voorschot kan worden gestort.

 

  • Contactgegevens, zoals je naam, telefoonnummer en e-mailadres.

 

  • EAN-nummers van je gas- en elektriciteitsaansluitingen.

 

  • Je omzet voor 2022. Afhankelijk van je situatie, heb je mogelijk kopieën nodig van je omzetbelastingaangiften, afschriften uit je boekhouding, baten-lastenrekeningen of andere bewijsstukken om het bedrag te tonen dat je (of je groep) aan omzetbelasting heeft betaald in 2022. Als je in 2022 geen omzetbelasting verschuldigd was of als je in dat jaar met je onderneming bent begonnen, gelden er specifieke richtlijnen voor het aantonen van je omzet.
  • Een verklaring dat jouw mkb-onderneming of groep voldoet aan de mkb-definitie van de Europese Commissie. Je moet de mkb-toets invullen en het resultaat opslaan of een afdruk maken voor je aanvraag.

 

  • Zorg ervoor dat je bij het aanvragen je energiecontract of -factuur bij de hand hebt en dat je het adres en de tenaamstelling precies invult zoals vermeld staat in je contract. Als dit niet overeenkomt, kan je EAN-code* mogelijk een foutmelding geven. Je EAN-code bestaat uit 18 cijfers.

 

 

De berekening

Of je in aanmerking komt voor TEK-subsidie hangt af van je energiekosten in vergelijking met je omzet. Dat wordt als volgt gecontroleerd:

De berekening wordt uitgevoerd op een schatting van je jaarlijkse energieverbruik van je netbeheerder. Voor gas is dit je standaardjaarverbruik (SJV) in kubieke meters (m³), en voor elektriciteit is dit je standaardjaarafname (SJA) in kilowattuur (kWh).

Voor de meeste ondernemers komen deze standaardwaarden overeen met hun werkelijke verbruik van de afgelopen jaren. Je kunt zelf een ruwe schatting maken van je energie-intensiteit met behulp van de modelprijzen van 2022 en je omzet van 2022.

Voor de berekening wordt een gemiddelde energieprijs gebruikt van het vierde kwartaal van 2022, ook wel bekend als de modelprijs 2022. Er is een modelprijs voor gas en een modelprijs voor elektriciteit, die zijn vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze prijzen zijn €2,41 per m³ gas en €0,59 per kWh elektriciteit.

Om je energie-intensiteit te berekenen, worden de modelprijzen van 2022 gebruikt. Maar voor de uiteindelijke subsidieberekening, die pas in 2024 wordt gedaan, worden straks de modelprijzen van 2023 gebruikt, die het CBS aan het begin van dat jaar zal vaststellen. Pas als die bekend zijn, je wordt jouw definitieve subsidiebedrag berekenend.

Hoe wordt jouw energie-intensiteit berekend?

 • Voor gas: (standaard verbruik) x (modelprijs gas).
 • Voor elektriciteit: (standaard jaarafname – standaard jaarinvoeding) x (modelprijs elektriciteit).

De uitkomst voor gas plus de uitkomst voor elektriciteit wordt gedeeld door je omzet over 2022, en dan vermenigvuldigd met 100%. Het percentage dat hieruit komt, moet minimaal 7 zijn om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Rekenvoorbeelden

Deze twee rekenvoorbeelden laten zien hoe de energie-intensiteit van jouw bedrijf wordt berekend. Houd er rekening mee dat deze voorbeelden fictieve bedragen gebruiken, dus je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De definitieve modelprijzen voor het vierde kwartaal van 2022 zijn €2,41 per m³ gas en €0,59 per kWh elektriciteit.

Rekenvoorbeeld 1: Jouw bedrijf voldoet aan de voorwaarden

 • Jouw bedrijf heeft een standaardjaarverbruik (SJV) voor gas van 40.000 m³.
 • De modelprijs voor gas in 2022 is € 2,41 per m³.
 • Jouw bedrijf heeft een standaardjaarafname (SJA) voor elektriciteit van 30.000 kWh.
 • De modelprijs voor elektriciteit in 2022 is € 0,59 per kWh.
 • Jouw omzet, zoals bekend bij de Belastingdienst, bedraagt € 1.500.000.

Berekening:

 • Gas: 40.000 m³ x € 2,41 = € 96.400
 • Elektriciteit: 30.000 kWh x € 0,59 = € 17.700
 • Totale energiekosten: € 96.400 + € 17.700 = € 114.100

Nu berekenen we de energie-intensiteit: € 114.100 : € 1.500.000 = 7,60% Jouw bedrijf voldoet aan de gestelde norm van een energie-intensiteit van 7%. Je komt in aanmerking voor de subsidie.

Rekenvoorbeeld 2: Jouw bedrijf voldoet niet aan de voorwaarden

 • Jouw bedrijf heeft een standaardjaarverbruik (SJV) voor gas van 20.000 m³.
 • De modelprijs voor gas in 2022 is € 2,41 per m³.
 • Jouw bedrijf heeft een standaardjaarafname (SJA) voor elektriciteit van 30.000 kWh.
 • De modelprijs voor elektriciteit in 2022 is € 0,59 per kWh.
 • Jouw omzet, zoals bekend bij de Belastingdienst, bedraagt € 2.000.000.

Berekening:

 • Gas: 20.000 m³ x € 2,41 = € 48.200
 • Elektriciteit: 30.000 kWh x € 0,59 = € 17.700
 • Totale energiekosten: € 48.200 + € 17.700 = € 65.900

Nu berekenen we de energie-intensiteit: € 65.900 : € 2.000.000 = 3,29% Jouw bedrijf voldoet niet aan de gestelde norm van een energie-intensiteit van 7%. Je komt niet in aanmerking voor de subsidie.

Hulp nodig?

Kom je er zelf niet uit en heb je hulp nodig? Jouw boekhouder staat voor je klaar. Voor een klein bedrag verzorgen wij de aanvraag voor jou. Maar wees wel snel! De aanvraag moet voor 2 oktober 2023 bij de overheid binnen zijn. Neem daarom nu contact met ons op.

Meer over de voorwaarden en de aanvraag vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

*EAN staat voor Europees Artikel Nummer. Deze cijferreeks staat onder de streepjescode op een product en geeft het product een uniek kenmerk. Dankzij de EAN code is het mogelijk om unieke producten van elkaar te onderscheiden.

Andere artikelen

Wel of geen uitstel van belastingaangifte aanvragen? 

Het opstarten en laten groeien van een bedrijf vereist niet alleen vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar ook een goed doordachte strategie […]

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Alles voor een soepele btw-aangifte

Alles voor een soepele btw-aangifte Bijna alle ondernemers en zzp’ers moeten omzetbelasting betalen. De meeste ondernemers doen dat vier keer […]

Meer lezen

Aangifte omzetbelasting

Drie manieren om een bv op te richten

Overweeg je om van je eenmanszaak een bv te maken? Slimme zet! Een bv biedt namelijk verschillende voordelen, zoals minder […]

Meer lezen

bv oprichten

De ruisende inbreng: hoe werkt dat?

Ruisende inbreng is een proces waarbij een ondernemer niet alleen geld, maar ook andere activa, zoals bijvoorbeeld apparatuur, eigendom of […]

Meer lezen

Ruisende inbreng

Goed voorbereid op je belastingaangifte

Niemands favoriete bezigheid, maar de meesten van ons moeten er deze maand toch weer aan geloven: de belastingaangifte. In deze […]

Meer lezen

Belastingen

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken […]

Meer lezen

Belastingaangifte
Ga naar boven