Personeel en belastingen

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Als ondernemer met personeel zijn belastingen een onvermijdelijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de laatste belastingregels en -tarieven om ervoor te zorgen dat je aan je verplichtingen voldoet en geen onaangename verrassingen tegenkomt. In deze blog bespreken we de belangrijkste belastingen waarmee je te maken krijgt bij het inhuren van personeel.

Loonheffingen

Als werkgever ben je verplicht om loonheffingen in te houden op het loon van je werknemers en deze af te dragen aan de Belastingdienst. De loonheffingen omvatten de loonbelasting/premie volksverzekeringen (LB/PVV), de premies werknemersverzekeringen (WW, WAO/WIA en ZW) en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Het tarief voor de loonbelasting varieert op basis van het inkomen van de werknemer en is in 2024 als volgt:

personeel en belastingen

Daarnaast gelden er aparte tarieven voor de premies werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw.

Werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Als werkgever ben je ook verplicht om een werkgeversbijdrage Zvw te betalen over het loon van je werknemers. In 2024 bedraagt deze bijdrage 6,57%. Dit wordt berekend over het loon van de werknemer minus de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw die al is ingehouden.

Premies volksverzekeringen

Naast de loonheffingen betaal je als werkgever premies volksverzekeringen voor je werknemers. Dit zijn de premies voor de Algemene Ouderdomswet (AOW), de Algemene nabestaandenwet (Anw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). De premies worden berekend over het loon van de werknemer en variëren afhankelijk van de leeftijd en het inkomen van de werknemer.

Arbeidskorting en heffingskorting

Voor werknemers gelden verschillende kortingen en heffingskortingen die van invloed zijn op de hoogte van de belasting die zij moeten betalen. De arbeidskorting en algemene heffingskorting zijn de belangrijkste kortingen die van toepassing zijn op het inkomen uit arbeid. Deze kortingen worden verrekend via de loonheffingen.

personeel belastingen

Bedenk wel dat belastingregels en -tarieven jaarlijks kunnen veranderen. Raadpleeg daarom regelmatig de laatste updates van de Belastingdienst. Een volledig overzicht van alle tarieven, bedragen en percentages loonheffingen vanaf 1 januari 2024 vind je op de site van de Belastingdienst.

En wil je eens met een van onze specialisten praten over de inrichting van je salarisadministratie? Neem dan vooral contact met ons op.

 

 

 

Disclaimer: de inhoud van deze blog dient uitsluitend ter promotie en is niet bindend. Aan de content van deze blog kunnen verder geen juridische of andere rechten worden ontleend. Raadpleeg altijd de officiële website van de belastingdienst voor actuele wet- en regelgeving. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade voortvloeiend uit het gebruik van de informatie in deze blog.

Andere artikelen

Webshop starten

Hoe start je een succesvolle webshop? Het starten van een webshop is tegenwoordig eenvoudiger dan ooit, maar om er een […]

Meer lezen

Blog Webshop

Schijnzelfstandigheid

Wat verandert er voor jou als zzp’er of opdrachtgever in 2025?   Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger […]

Meer lezen

BLOG Schijnzelfstandigheid

Begrotingen 2025

Wat moet je weten Het jaar 2025 brengt veel fiscale veranderingen met zich mee die van invloed kunnen zijn op […]

Meer lezen

Blogs Begrotingsplannen

Prinsjesdag 2024

Wat kun jij als ondernemer verwachten? Prinsjesdag 2024 komt eraan, en met het nieuwe kabinet in aantocht is het tijd […]

Meer lezen

Blog Prinsjesdag

Uurtarief bepalen

Als ondernemer sta je soms voor lastige keuzes, en een van de meest uitdagende beslissingen is het bepalen van je […]

Meer lezen

Bepalen Uurtarief

Belastingplanning

Belastingplanning kan niet alleen helpen om de belastingdruk te verlagen, maar ook bijdragen aan de financiële gezondheid van je bedrijf. Lees de blog.

Meer lezen

Blog Belastingplannen
Ga naar boven