Ondernemen op Curaçao: de boekhouding

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Ondernemen op Curaçao:de boekhouding

Als ondernemer is een goede boekhouding essentieel, ongeacht waar je je bedrijf runt. Toch kunnen de regels en voorschriften voor boekhouding aanzienlijk verschillen van land tot land. In deze blog bespreken we de opvallendste verschillen tussen boekhouding voor ondernemers op Curaçao en in Nederland.

Belastingstelsel en BTW

Een van de meest opvallende verschillen tussen Curaçao en Nederland is het belastingstelsel. In Nederland geldt een omzetbelasting (Btw) die ondernemers moeten innen en afdragen aan de Belastingdienst. Op Curaçao daarentegen is er een omzetbelasting (OB) van 6%, die geldt voor de verkoop van goederen en diensten. Dit tarief kan variëren, dus het is belangrijk om de actuele wetgeving te kennen.

Boekhoudnormen en -voorschriften

In Nederland zijn ondernemers verplicht om de jaarrekening op te stellen volgens de Nederlandse verslaggevingsrichtlijnen (RJ). Op Curaçao moeten bedrijven zich houden aan de ‘Curaçaose Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving’ (CRJ), die enkele verschillen vertonen ten opzichte van de Nederlandse normen. Dit omvat specifieke voorschriften met betrekking tot de presentatie van financiële overzichten.

Grootboekrekeningen en valutaverschillen

Ondernemers in Nederland gebruiken de euro als standaardvaluta voor hun boekhouding. Op Curaçao wordt echter vaak de Antilliaanse gulden (ANG) of de Amerikaanse dollar (USD) gebruikt. Dit kan leiden tot valutaverschillen en het gebruik van meerdere grootboekrekeningen voor verschillende valuta.

Lokale belastingwetten en aftrekposten

Zowel Nederland als Curaçao hebben hun eigen lokale belastingwetten en aftrekposten. De belastingregels en tarieven verschillen, en ondernemers moeten bekend zijn met de specifieke voorschriften van het land waarin ze actief zijn. Zo kunnen bepaalde aftrekposten of stimuleringsmaatregelen op Curaçao anders zijn dan in Nederland.

Sociale premies en pensioenvoorzieningen

In Nederland dragen ondernemers bij aan sociale premies en zijn ze verplicht om werknemers een pensioenvoorziening aan te bieden. Op Curaçao gelden vergelijkbare verplichtingen, maar de exacte regels en tarieven kunnen variëren.

Vereiste documentatie en rapportage

De benodigde documentatie en rapportagevereisten kunnen verschillen tussen de twee locaties. In Nederland moeten ondernemers jaarlijks de jaarrekening indienen bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. Op Curaçao moet je rekening houden met de vereisten van de Curaçaose Kamer van Koophandel en de Belastingdienst Curaçao.

Hoewel boekhouding in wezen hetzelfde blijft – het vastleggen en rapporteren van financiële transacties – zijn de specifieke regels en voorschriften aanzienlijk verschillend op Curaçao en in Nederland. Als ondernemer is het van cruciaal belang om de lokale wetgeving te begrijpen en samen te werken met experts die vertrouwd zijn met de boekhoudnormen in jouw specifieke regio. Een foutloze boekhouding zal niet alleen zorgen voor naleving van de wet, maar ook voor financiële stabiliteit en groei van je onderneming.

Adviesgesprek

Wanneer het aankomt op de boekhouding van lokale bedrijven op Curaçao, begrijpen wij deze unieke uitdagingen en vereisten. Bij Entrpnr hebben we de perfecte oplossing om jouw financiële processen naadloos te laten verlopen. Lees meer over hoe wij jou op Curaçao kunnen helpen met je boekhouding. Of neem direct contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Andere artikelen

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden

Geruisloze inbreng – Voordelen

Geruisloze inbreng heeft interessante voordelen. Lees er alles over in deze blog en ontdek hoe ook jij kunt profiteren een bv.

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen

De geruisloze inbreng – Inleiding

De geruisloze inbreng is een interessante fiscale constructie met aantrekkelijke belastingvoordelen. Lees er meer over in onze blog.

Meer lezen

Boekhouding notaris Inleiding tot de geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?

Feitjes over de schoolvakantie en de bouwvak

Vakanties zijn een geliefde periode voor velen, maar er schuilt een hele wereld van geschiedenis en praktische overwegingen achter de […]

Meer lezen

Boekhouder Vakantieperiode

Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Wat moet je weten?     In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: […]

Meer lezen

Verandering Op 1 Juli Voor Ondernemers

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering
Ga naar boven