De groeiende ondernemer

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Het laten groeien van je onderneming zorgt voor hele andere uitdagingen dan je tot nu toe hebt ervaren. Hieronder geven wij een kort overzicht en een aantal handvaten om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

Gebrek aan financiële middelen

Een van de meest voorkomende uitdaging voor de groeiende onderneming, is een gebrek aan financiële middelen. Om je onderneming te laten groeien, is geld nodig. Veel beginnende ondernemers hebben in de startfase nog niet genoeg winst gemaakt om alle noodzakelijke investeringen te kunnen doen.

Wat kun je doen?

Je kunt opzoek naar externe financiers. Maar er zijn meer middelen om aan kapitaal te komen om jouw bedrijf te laten groeien.

Maar let op. Een bank bijvoorbeeld verstrekt kapitaal vaak in de vorm van een rekening courant gebied. Per definitie zijn dat kortlopende schulden die vaak veel te lang worden gebruikt waardoor je lange tijd te maken hebt met hoge rentes en financieringslasten.

Gebrek aan tijd

Jouw bedrijf is lekker op gang, maar je moet er zelf ook hard voor werken. Als oprichter/eigenaar – waarschijnlijk nog zonder (veel) personeel, word je voortdurende geleefd door de dagelijkse gang van zaken. Er is simpelweg niet genoeg tijd om je echt te concentreren op het laten groeien van je bedrijf.

Wat kun je doen?

Maak tijd! Groeien en succesvol zijn heeft alles te maken met het stellen van prioriteiten. Maak groeiplannen en duidelijke doelen die je op vaste tijden evalueert en bijstelt. Alleen zo houd je in de gaten of jouw onderneming op de juiste manier groeit en je alles nog onder controle hebt.

Gebrek aan goed personeel

Zeker in deze tijd een flinke uitdaging maar je kunt je onderneming nou eenmaal niet in je eentje laten groeien. En het vinden, selecteren en inwerken van personeel kost tijd en geld.

Wat kun je doen?

Het beste is werving en selectie over te laten aan een professional. Maar dat kost ook weer geld. Mocht je hiervoor geen budget hebben, neem dan in ieder geval de tijd om nauwkeurig in kaart te brengen wat je van mogelijke kandidaten verwacht en wat zij van jou kunnen verwachten. Lees CV’s goed door en bereid je goed voor op gesprekken. Vraag goed door naar wat kandidaten verwachten en nodig hebben om succesvol te zijn in jouw onderneming.

En vergeet niet je personeel binnen te houden. Op de overspannen arbeidsmarkt is goed personeel zo weer weg als jij de aandacht laat verslappen. Zorg ervoor dat je gemotiveerde en competente medewerkers die jouw groeiambities delen, aan jouw onderneming bindt. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en zekerheid en een groeiperspectief te bieden. Een betrouwbaar en gemotiveerd team dat jouw bedrijf en processen goed kent, is belangrijk voor de kwaliteit en efficiëntie van je onderneming. Een hoog verloop van personeel, zet de continuïteit van je onderneming onder druk.

Gebrek aan inzicht

Misschien groeit je onderneming niet (mee). Of kom je er maar niet aan toe om eens echt uit te zoeken hoe je nu verder moet. Er zijn zo veel mogelijkheden voor ondernemers, dat het af en toe moeilijk is om in te zien wat voor jouw zaak de beste manieren zijn.

Als ondernemer moet je nu eenmaal altijd alert blijven. Door nieuwe ontwikkelingen of een veranderende markt, kan een product of businessmodel heel snel verouderd zijn. Blijf daarom goed letten op wat er gebeurt in je branche, blijft innoveren en zorg draagt voor de continuïteit van je onderneming.

Wat kun je doen?

De mogelijkheden zijn legio. Je kunt op zoek gaan naar advies van een externe expert, je aansluiten bij een netwerk van (meer) ervaren ondernemers, mensen met meer expertise of ervaring aannemen. Vergeet hierbij ook vooral niet om gebruik te maken van het netwerk dat je al hebt opgebouwd. Wees niet bang om advies of hulp te vragen.

Wat je ook doet: maak er tijd voor! Ontdekken hoe je verder moet met je onderneming, kost nu eenmaal tijd maar het is een goede investering.

Gebrek aan ambitie

Dat zal je als gedreven ondernemer wellicht raar in de oren klinken, maar hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer je geneigd bent om vast te blijven houden aan vaste patronen . Hoe groter een bedrijf, hoe minder flexibel en vaak ook hoe minder innovatief en meer bureaucratischer de onderneming wordt. Misschien ben je stiekem wel tevreden met die stabiele omzet en vind je het te spannend om te innoveren en al te veel risico’s te nemen.

Wat kun je doen?

Als je wilt groeien, dan zal je buiten de gebaande paden moeten treden. Zorg dat je jezelf en je team altijd de ruimte blijft geven om te innoveren en om nieuwe dingen uit te proberen. Neem en geef de ruimte om te leren, te mislukken, samen te werken en uit te vinden. Alleen zo blijf je die unieke kansen die jouw organisatie naar het volgende fase kunnen brengen. Kijk ook eens naar andere branches en leer van andere ondernemers hun bedrijf hebben laten groeien.

Gebrek aan controle over je financiën

Een van de belangrijkste redenen waarom een (beginnende) onderneming in de problemen komt: er is geen grip op de financiën. Eén op vier faillissementen ontstaat door slechte opvolging van financiën. Goed inzicht in je financiële situatie en boekhouding is dus cruciaal.

Elk jaar gaan er duizenden bedrijven failliet. Dat kan externe oorzaken hebben zoals een economische crisis of een forse daling van de markt, maar vaak ligt de oorzaak van het faillissement binnen het bedrijf zelf.  Zoals gezegd ontstaat één op de vier faillissementen door slechte opvolging van financiën.

  • Te lage omzet: je kent de cijfers binnen de branche niet en weet niet hoe jouw omzet zich daarmee verhoudt en/of jouw omzet blijft achter bij die van de concurrenten.
  • Te hoge vaste lasten: lease auto’s, energiekosten, personeel, huisvesting
  • Te hoge rente en financieringskosten:
  • Te laat of niet betalende debiteuren;
  • Geen inzicht in de kostprijs: ben je wel rendabel?

Wat kun je doen?

Om de goede keuzes te kunnen maken, heb je informatie nodig. Direct inzicht in je financiële bedrijfsvoering biedt die informatie.

Om je onderneming de goede kant op te sturen moet je weten hoe snel je debiteuren betalen, wat je omzet is per dag, wat je vaste kosten zijn per dag, wanneer je break-even draait. Op basis van deze cijfers kun je de onderneming de goede kant op sturen. Anders blijft het gokken.

Om te kunnen groeien: doe een haalbaarheidsstudie met verwachte inkomsten, uitgaven, winstmarges, cashflow en fiscaal resultaat. Op z’n minst voor de eerste drie jaar. Vergeet de nodige investeringen niet (inrichting, voorraden aankopen, een website, alle vaste kosten) Kijk ook goed naar hoe je de juiste prijs bepaalt voor je product of dienst? Kijk niet (alleen) naar de concurrent maar bereken je prijssetting op basis van arbeid, winst op verzette aankopen en de doorrekening van investeringen.

Andere artikelen

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden

Geruisloze inbreng – Voordelen

Geruisloze inbreng heeft interessante voordelen. Lees er alles over in deze blog en ontdek hoe ook jij kunt profiteren een bv.

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen

De geruisloze inbreng – Inleiding

De geruisloze inbreng is een interessante fiscale constructie met aantrekkelijke belastingvoordelen. Lees er meer over in onze blog.

Meer lezen

Boekhouding notaris Inleiding tot de geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?

Feitjes over de schoolvakantie en de bouwvak

Vakanties zijn een geliefde periode voor velen, maar er schuilt een hele wereld van geschiedenis en praktische overwegingen achter de […]

Meer lezen

Boekhouder Vakantieperiode

Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Wat moet je weten?     In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: […]

Meer lezen

Verandering Op 1 Juli Voor Ondernemers

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering
Ga naar boven