Tijd besparen door automatiseren

Belasting

Blog

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Als ondernemer wil je zo veel mogelijk je handen vrij hebben om je te kunnen richten op wat echt belangrijk is: ondernemen. Automatiseren van routinematige processen kan je daarbij ondersteunen. Maar zomaar een systeem aanschaffen en dan toch gewoon hetzelfde blijven doen, heeft geen zin. Bedenk daarom van te voren goed wat je wilt automatiseren waarvoor je dat wilt en hoe je dat gaat doen. In deze blog een aantal tips.

Allereerst, wat is automatiseren eigenlijk? Kort door de bocht genomen: de computer het werk laten doen. Automatiseren is het met software (en soms ook hardware) een bedrijfsproces zo inrichten dat een of meerdere handelingen automatisch gebeuren zodat jij of iemand uit jouw team die niet meer hoeft uit te voeren. Automatiseren is het vervangen van menselijke taken in een proces door technologie, zodat het proces minder tijd en energie kost en werken makkelijker wordt.

Waarom automatiseren?

Eigenlijk zou de vraag moeten zijn, waarom niet? Waarom zou je bijvoorbeeld nog gegevens overtypen in je boekhouding? Waarom niet je een directe koppeling maken met je bank zodat je in- en verkopen automatisch worden verwerkt? Of een betaallink meesturen zodat je klant direct de rekeningen kan betalen? Het helpt jou allemaal om je administratie snel en gemakkelijk te verwerken. En je verkleint de kans op fouten aanzienlijk.

Beginnen met automatiseren

Het automatiseren van een bedrijfsproces brengt veranderingen met zich mee. Zeker in de boekhouding zal het werk van je medewerkers behoorlijk veranderen. Leg daarom altijd goed uit waarom je wilt automatiseren. Als je het doel en de voordelen uit kunt leggen, zijn veranderingen makkelijker te accepteren.

Het allerbelangrijkste: “eerst organiseren, dan automatiseren”. Bekijk goed wat je wilt organiseren, bekijk en beoordeel bestaande processen, werk ze bij indien nodig en ga daarna pas aan de slag met automatiseren. Een automatiseringssysteem implementeren betekent ook vaak opnieuw kijken naar je werkwijze en deze verbeteren.

Probeer niet alles tegelijk te doen. Automatiseren werkt het beste stap voor stap. Neem niet direct allerlei randprocessen mee, maar richt je allereerst op het hoofdtraject. Verlies nooit het “waarom” uit het oog. Ook als je bestaande processen en systemen gaat aanpassen, blijf je altijd afvragen of het echt nodig is om je doel te bereiken.

Administratieve druk verlichten

Automatiseren is de meest effectieve manier om de administratieve druk te verlichten en te komen tot diepere en betere inzichten in de financiële situatie van een onderneming. Algoritmes kunnen bijvoorbeeld helpen bij het monitoren en analyseren van financiële kerncijfers en mogelijke problemen proactief signaleren. Zo kan de boekhouder tijdig reageren. En een intelligent systeem kun je inrichten op basis van de laatste wet- en regelgeving zodat jij altijd compliant bent.

Wil je meer weten over hoe je met automatisering de administratieve druk kunt verlagen, neem dan contact met ons op!

Andere artikelen

Overstappen naar een nieuwe boekhouder in 8 stappen

Als ondernemer is het soms nodig om veranderingen door te voeren om de groei en efficiëntie van je bedrijf te […]

Meer lezen

Overstappen van boekhouder

Overstappen van boekhouder: wanneer, waarom en hoe?

Overweeg je om van boekhouder of accountant te veranderen omdat je niet tevreden bent? Dan zijn er enkele cruciale overwegingen […]

Meer lezen

Overstappen van boekhouder

Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag: hier alvast een overzicht van de verwachte belastingwijzigingen en financiële maatregelen die ondernemers moeten kennen.

Meer lezen

Prinsjesdag 2023

Tegemoetkoming energiekosten energie-intensief mkb

Let op: de deadline om beroep te doen op de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is 3 oktober aanstaande. Daarom […]

Meer lezen

TEK

De ene boekhouder is de andere niet: maak een slimme keuze voor jouw bedrijf

Niet alle boekhouders bieden dezelfde dienstverlening of hebben dezelfde expertise. Subtiele verschillen kunnen grote gevolgen hebben voor jouw onderneming.

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Appels en peren in de boekhouding (4): kosten boekhouding uitbesteden

Je kunt als ondernemer besluiten om je boekhouding zelf te doen met een boekhoudpakket of je kunt er voor kiezen je boekhouding uit te besteden aan een boekhouder. Aan deze keuzes hangt een verschillend prijskaartje. Wat het kost om je boekhouding uit te besteden bespreken we in deze blog.

Meer lezen

Boekhouding zelf doen of uitbesteden
Ga naar boven