Alles voor een soepele btw-aangifte

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Alles voor een soepele btw-aangifte

Bijna alle ondernemers en zzp’ers moeten omzetbelasting betalen. De meeste ondernemers doen dat vier keer per jaar. Voor de klanten van Entrpnr maken wij de aangifte in orde. Hieronder zie je wanneer je aangifte moet doen en kun je zien wat je nodig hebt voor een correcte btw-aangifte. Of als je klant van ons bent, naar ons moet sturen.*

Wat is de omzetbelasting?

In Nederland betalen consumenten en bedrijven belasting over aangeschafte goederen en diensten, de zogenaamde Belasting Toegevoegde Waarde (btw). Hoeveel btw er betaald moet worden, hangt af van het product of de dienst. Over eerste levensbehoeften als voedsel betalen we minder dan voor luxeproducten als een telefoon of televisie.

Tarieven en vrijstellingen

De meest gangbare percentages in Nederland zijn 21% voor non-foodproducten en 9% voor levensmiddelen en bepaalde diensten. Er zijn ook branches en bedrijfsactiviteiten die zijn vrijgesteld van btw zoals kinderopvang, onderwijs en sportorganisaties. Op de site van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van de tarieven en vrijstellingen.

Betalen of terugkrijgen

De belasting (btw) die de consument aan een ondernemer betaalt, moet de ondernemer aan het einde van een bepaalde periode weer terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit is de zogenaamde omzetbelasting ofwel de btw aangifte. De btw die ondernemers zelf hebben betaald aan bijvoorbeeld hun leveranciers, kunnen zij terugvragen.

Wanneer doe je omzetaangifte?

De meeste ondernemers moeten ieder kwartaal de aangifte omzetbelasting doen. Alleen als je minder dan € 1.883 aan btw per jaar betaalt, mag je de aangifte per jaar doen. Hier lees je aan welke andere voorwaarden je moet voldoen.

De tijdvakken voor omzetaangifte

De meeste ondernemers doen dus vier keer per jaar aangifte. Na ieder tijdvak heb je één maand de tijd om je omzetbelasting door te geven.

– Over de periode 1 januari t/m 31 maart – uiterste datum aangifte is 30 april.

– Over de periode 1 april t/m 30 juni – uiterste datum aangifte is 31 juli.

– Over de periode 1 juli t/m 30 september – uiterste datum aangifte is 31 oktober.

– Over de periode 1 oktober t/m 31 december – uiterste datum is 31 januari 2024.

Nooit meer een deadline missen? Download onze handige aangiftekalender!

Wat heb je of hebben wij nodig om aangifte te kunnen doen:

Als klant bij Entrpnr verzorgen wij de omzetaangifte voor jou. Hiervoor hebben we wel een aantal documenten van jou nodig. Aan het einde van de vier tijdvakken hebben wij in ieder geval alle in- en verkoopfacturen nodig en (indien van toepassing) alle MT940 bankbestanden. Hieronder lees je wat we precies van jou nodig hebben.

Verkoopfacturen

De btw van alle verkopen zoals aangeven op de verkoopfacturen moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Let op dat je de bij de aangifte kijkt naar de factuurdatum. Deze bepaalt het tijdvak (niet de betaaldatum).

Inkoopfacturen

Btw die je zelf hebt betaalt, kun je terugvragen aan de Belastingdienst. Ook bij de inkoopfacturen is de factuurdatum bepalend.

Kassabonnetjes

Heb je – behalve de goederen waarvoor je inkoopfacturen hebt – nog meer inkopen gedaan voor je onderneming? Lever dan hiervan de kassabonnen in.

Andere documenten

Kijk ook naar je zakelijk verzekering(en) en autokosten als je deze gebruikt voor btw-belaste omzet.

Hier lees je meer over je aangifte omzetbelasting. En voor advies op maat kun je altijd contact met ons opnemen.

Hier kun je verder lezen over hoe het zit met de jaarcijfers, inkomstenbelasting voor ondernemers of vennootschapsbelasting (vpb).

Als je nog geen klant bent bij ons of als je als klant advies op maat wilt hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Klanten met specifieke vragen kunnen een ticket aanmaken bij onze supportafdeling of rechtstreeks contact opnemen met onze afdeling support via 088 – 374 92 49.

* Update maart 2024. Let op: informatie in dit artikel kan verouderd zijn en niet alle informatie bevatten. Aan de inhoud kunnen verder geen rechten worden ontleend. Voor een up-to-date en compleet overzicht kun je onder andere terecht op de site van de Belastingdienst.

Andere artikelen

Wel of geen uitstel van belastingaangifte aanvragen? 

Het opstarten en laten groeien van een bedrijf vereist niet alleen vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar ook een goed doordachte strategie […]

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Drie manieren om een bv op te richten

Overweeg je om van je eenmanszaak een bv te maken? Slimme zet! Een bv biedt namelijk verschillende voordelen, zoals minder […]

Meer lezen

bv oprichten

De ruisende inbreng: hoe werkt dat?

Ruisende inbreng is een proces waarbij een ondernemer niet alleen geld, maar ook andere activa, zoals bijvoorbeeld apparatuur, eigendom of […]

Meer lezen

Ruisende inbreng

Goed voorbereid op je belastingaangifte

Niemands favoriete bezigheid, maar de meesten van ons moeten er deze maand toch weer aan geloven: de belastingaangifte. In deze […]

Meer lezen

Belastingen

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken […]

Meer lezen

Belastingaangifte

Controller versus full-service boekhouder: weet wat je kiest

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het maken van cruciale keuzes, vooral als het gaat om het uitbesteden van […]

Meer lezen

Ruisende inbreng
Ga naar boven