Alles over de jaarrekening

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

De jaarrekening is dé financiële spiegel van je onderneming. Het is de plek waar je ziet hoe jouw bedrijf er financieel voor staat, wat essentieel is voor het inschatten van risico’s en het maken van belangrijke zakelijke beslissingen. Maar het samenstellen van een jaarrekening is niet altijd eenvoudig. Het vraagt om specifieke kennis en een flinke tijdsinvestering. In deze blog geven we je de belangrijkste tips en vertellen we je wat er dit jaar verandert, zodat jij voorbereid aan de slag kunt met je jaarrekening.

Wat is de jaarrekening en waarom is het belangrijk?

De jaarrekening geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf voor een bepaald boekjaar. Het bestaat uit de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting op de cijfers. Voor grotere bedrijven is het verplicht dat een accountant de jaarrekening goedkeurt. Dit geldt niet voor kleinere bedrijven, maar het is altijd verstandig om de cijfers goed te controleren.

Wanneer moet je de jaarrekening inleveren?

De termijn voor het inleveren van de jaarrekening hangt af van de juridische structuur van je onderneming. Meer hierover kun je lezen in onze eerdere blog: Wanneer moet je de jaarrekening inleveren?

Wie moet een jaarrekening deponeren?

In Nederland geldt dat bv’s, NV’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen wettelijk verplicht zijn om hun jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Voor zzp’ers, eenmanszaken en vof’s geldt dat zij geen jaarrekening hoeven in te dienen bij de Kamer van Koophandel, maar het is wel verplicht om een jaarrekening op te stellen voor de belastingaangifte.

Tip: als je verplicht bent om een jaarrekening op te stellen, kun je deze beter tijdig voorbereiden. Dit voorkomt verrassingen bij de belastingaangifte en zorgt ervoor dat je altijd een up-to-date overzicht van je financiële situatie hebt.

Wat staat er in de jaarrekening?

  • De Balans: De balans geeft de financiële stand van zaken op een specifiek moment (meestal 31 december). Het toont de verhouding tussen bezittingen (activa) en schulden (passiva), zodat je kunt zien of je bedrijf financieel gezond is.
  • De Winst- en Verliesrekening: deze rekening geeft je inzicht in de omzet, kosten en het resultaat van het afgelopen jaar. Kleinere bedrijven hoeven geen gedetailleerde winst- en verliesrekening openbaar te maken, maar het is wel belangrijk om dit voor jezelf te hebben om te zien of je winst of verlies hebt gedraaid.
  • De Toelichting: in de toelichting geef je extra uitleg bij de cijfers op de balans en winst- en verliesrekening. Kleine bedrijven hoeven niet veel in de toelichting op te nemen, maar bij grotere bedrijven moet bijvoorbeeld worden vermeld wat de betalingen aan de directie waren. Ook kan het jaarverslag onderdeel zijn van de toelichting.

Veranderingen in 2025: wat moet jij weten?

Er zijn enkele belangrijke veranderingen per 2025 die van invloed kunnen zijn op jouw jaarrekening. Deze nieuwe regels hebben te maken met belastingtarieven, de zelfstandigenaftrek en de wetgeving rondom het inroepen van een accountant:

  • Verlaging van de Zelfstandigenaftrek: de zelfstandigenaftrek wordt vanaf 2025 verder verlaagd. Dit kan gevolgen hebben voor de belastingaangifte van zzp’ers en eenmanszaken. Zorg ervoor dat je rekening houdt met deze wijziging bij het opstellen van je jaarrekening. Meer info over de zelfstandigenaftrek.
  • Veranderende belastingtarieven: de belastingtarieven in de inkomstenbelasting worden in 2025 aangepast. De belastingtarieven in de eerste en tweede schijf worden verlaagd, maar de hoogste schijf blijft gelijk. Dit heeft invloed op het bedrag dat je uiteindelijk moet betalen over je winst. Lees hier meer over de belastingtarieven.
  • Afschaffing van de LIV (Lage-Inkomensvoordeel): het lage-inkomensvoordeel voor werkgevers wordt per 2025 afgeschaft. Als je medewerkers hebt die tussen 100% en 125% van het minimumloon verdienen, heeft deze wijziging gevolgen voor je loonkosten. Meer info over het LIV.
  • Strengere regels voor schijnzelfstandigheid: de Belastingdienst handhaaft vanaf 2025 strenger op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die zzp’ers inhuren voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten worden uitgevoerd, risico lopen op naheffingen en boetes. Het is belangrijk om deze regels goed in de gaten te houden bij het afleggen van je jaarrekening. Meer hierover lees je hier.

Zelf de jaarrekening maken of uitbesteden?

Het opstellen van een jaarrekening is een tijdrovende taak, maar het kan je ook helpen om inzicht te krijgen in de financiële situatie van je bedrijf. Door je te verdiepen in de belastingregels kun je mogelijk aftrekposten vinden die je anders niet had ontdekt. Aan de andere kant kan het risico op fouten groot zijn, vooral als je niet volledig op de hoogte bent van alle regelgeving.

De voordelen van uitbesteden? Je hoeft je geen zorgen te maken over fiscale wijzigingen, complexe berekeningen of deadlines. Bovendien kun je je focussen op je bedrijf, terwijl een expert zorgt voor een correcte en tijdige jaarrekening. Wij helpen je graag om de juiste keuzes te maken. Neem contact met ons op als je hulp nodig hebt bij het opstellen van jouw jaarrekening of bij vragen over de belastingregels. Wij adviseren je graag over de beste aanpak!

Andere artikelen

Duurzaam ondernemen

Tips voor het implementeren van duurzame bedrijfspraktijken die zowel winstgevend als milieuvriendelijk zijn  In de moderne zakenwereld wordt duurzaamheid steeds […]

Meer lezen

blog duurzaam ondernemen

Groeien als ondernemer

Hoe je de uitdagingen van een groeiende bedrijf aangaat Wanneer je onderneming groeit, kom je voor nieuwe, vaak grotere, uitdagingen […]

Meer lezen

groeien als ondernemer

Internationale uitbreiding van je bedrijf

In deze blog bespreken we belangrijke aspecten van internationale uitbreiding van je bedrijf en hoe je fiscaal optimaal te werk kunt gaan.

Meer lezen

Internationaal uitbreiden

Zo kies je de juiste boekhouder voor jouw bedrijf

De boekhouder die je kiest, bepaalt mede hoe efficiënt en stabiel je bedrijf is. Bekijk welke optie het beste bij jou past.

Meer lezen

boekhouder kiezen

Vijf jaar innovatie

In gesprek met Stephan van de Velde, Country Director Netherlands voor Yuki, kijken we terug op 5 jaar samenwerking en de impact ervan op het moderne boekhouden.

Meer lezen

Yuki kantoor

Financiële gezondheid in crisisomstandigheden 

In deze blog bespreken we verschillende strategieën die je kunt toepassen om de financiële gezondheid van je bedrijf te waarborgen. 

Meer lezen

crisismanagement
Ga naar boven