Belasting
Blog
Entrpnr Dutch Carribbean
Intern
MKB
Ondernemen
Persbericht
Software
ZZP
Marketing Director
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die zzp’ers inhuren voor werk dat eigenlijk in loondienst moet gebeuren, boetes en naheffingen kunnen verwachten. Maar wat betekent dit voor jou als zzp’er of opdrachtgever? En hoe kun je je voorbereiden?
Schijnzelfstandigheid houdt in dat je als zzp’er wordt ingehuurd, maar in feite werkt alsof je in loondienst bent. Dit betekent dat je onder gezag van je opdrachtgever staat, je werk niet door iemand anders kunt laten doen, of dat je vaste beloningen zoals vakantiegeld krijgt. In zo’n situatie hoort de opdrachtgever eigenlijk loonheffingen en premies te betalen, maar dat gebeurt dan niet.
Deze constructies zorgen voor oneerlijke concurrentie en ongelijke arbeidsvoorwaarden. Daarom grijpt de Belastingdienst nu harder in.
Vanaf 1 januari 2025 vervalt het zogenaamde handhavingsmoratorium. Dit betekent dat de Belastingdienst dan echt gaat controleren of zzp’ers op de juiste manier worden ingehuurd. Bedrijven en opdrachtgevers kunnen boetes en naheffingen krijgen als blijkt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit kan zelfs met terugwerkende kracht tot vijf jaar.
Er is wel een overgangsperiode van een jaar. Als je in 2025 kunt laten zien dat je actief bezig bent met het oplossen van schijnzelfstandigheid, krijg je nog geen vergrijpboete.
Tot nu toe kon je als zzp’er en opdrachtgever gebruikmaken van een modelovereenkomst om aan te tonen dat je buiten loondienst werkte. Deze modelovereenkomsten worden vanaf 2025 niet meer door de Belastingdienst goedgekeurd. De Belastingdienst gaat namelijk kijken naar de daadwerkelijke werkrelatie, niet naar wat er op papier staat. Als er in de praktijk sprake is van loondienst, dan helpt een contract daar niet tegen.
Het kabinet wil de arbeidsmarkt eerlijker maken. De grote verschillen tussen zelfstandigen en werknemers zorgen nu voor oneerlijke concurrentie. Daarom worden ook andere maatregelen ingevoerd, zoals de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers en de afbouw van de zelfstandigenaftrek.
Als zzp’er is het belangrijk om samen met je opdrachtgever goed te kijken naar de werkrelatie. Ben je echt zelfstandig, of werk je eigenlijk als werknemer? Je werkt in loondienst als:
Er een gezagsverhouding is tussen jou en de opdrachtgever.
Je het werk niet door iemand anders kunt laten doen.
Je vast loon krijgt, bijvoorbeeld vakantiegeld of doorbetaling bij ziekte.
Als je twijfelt, overleg dan met je opdrachtgever en kijk of jullie samen de werkrelatie moeten aanpassen.
Zzp’ers en opdrachtgevers moeten vanaf nu goed nagaan of hun werkrelatie voldoet aan de regels. Bedrijven die zzp’ers inzetten voor werk dat eigenlijk in loondienst hoort, kunnen vanaf 2025 fikse naheffingen en boetes krijgen. Dit kan oplopen tot vijf jaar terug.
Zorg ervoor dat je tijdig maatregelen neemt. De Belastingdienst biedt in de aanloop naar 2025 hulp via webinars, informatiesessies en gesprekken. Maak daar gebruik van om problemen te voorkomen.
Vanaf 1 januari 2025 verandert er veel voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers. Gebruik de overgangsperiode om je werkrelaties goed in te richten en voorkom boetes of naheffingen. Heb je twijfels? Neem contact op een van onze adviseurs of de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat je helemaal klaar bent voor de nieuwe regels.
ENTRPNR. DE BOEKHOUDER VOOR JOU.
Als je onderstaand contactformulier invult, neemt een van onze boekhoudspecialisten zo snel mogelijk contact met je op. Samen bekijken we dan hoe wij je kunnen helpen je boekhouding zo efficiënt mogelijk te verzorgen.