Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken gehad met de omzetbelasting, maar dat staat verder los van de inkomstenbelasting. Hieronder leggen we uit hoe het zit en waar je op moet letten.

Iedere ondernemer of zzp’er betaalt belasting over zijn of haar inkomen. Hoe meer winst je maakt, hoe hoger de belasting is die je moet betalen. Door gebruik te maken van aftrekposten en heffingskortingen, kun je het bedrag dat je moet betalen wel behoorlijk verminderen.

Wanneer betaal je inkomstenbelasting?

Iedere burger moet elk jaar een aangifte aanleveren waarin alle inkomsten over het kalenderjaar worden opgegeven. Iedereen mag hier een aantal zaken van aftrekken, denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een hypotheek, opleiding of ziektekosten. Alle inkomsten bij elkaar min de aftrekbare kosten vormen het belastbaar inkomen waarover je belasting moet betalen.

De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend en betaal je ook achteraf. Het kan voorkomen dat je in het jaar zelf een voorlopige aanslag moet betalen. Deze is dan gebaseerd op een schatting van de winst die je gaat maken.

Als ondernemer wordt jouw inkomen bepaald door de omzet van je onderneming. Of je daar inkomstenbelasting over betaalt, hangt af van meerdere factoren, maar het maakt vooral uit hoeveel omzet je maakt. Onder een bepaald bedrag, hoef je hierover geen belasting te betalen.

Als je wel belasting moet betalen, ontvang je (meestal) van de Belastingdienst een uitnodiging om aangifte te doen voor ondernemers. Je geeft dan je inkomsten aan als winst uit onderneming. Krijg je geen bericht dat je aangifte moet doen als ondernemer? Dan doe je aangifte voor particulieren. Je geeft dan je inkomsten aan als inkomsten uit overig werk.

Wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Iedere ondernemer en zzp’er betaalt een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Kortingen die eventueel wel gelden voor de inkomstenbelasting, gelden niet voor de bijdrage Zvw. De bijdrage Zvw is inkomensafhankelijk en wordt berekend op basis van je aangifte voor de inkomstenbelasting.

Kortingen en aftrekposten

Als ondernemer krijg je korting op je belastingen. Zo hoef je over bepaalde bedragen geen belasting te betalen. Posten waar je als ondernemer of zzp’er eventueel gebruik van kunt maken, zijn:

  • Zelfstandigenaftrek;
  • Startersaftrek;
  • Mkb-winstvrijstelling;

Let bij de aangifte inkomstenbelasting goed op dat je alle mogelijke aftrekposten waarvoor je in aanmerking komt, meeneemt. Wil je zeker weten dat je geen posten vergeet en niet meer belasting betaalt dan nodig is, neem dan contact op met een van de specialisten van Entrpnr.

En wil je de aangifte professioneel laten doen? Dat kan nu bij ons vanaf €349. Neem nog deze week contact met ons op voor de mogelijkheden.

Andere artikelen

Wel of geen uitstel van belastingaangifte aanvragen? 

Het opstarten en laten groeien van een bedrijf vereist niet alleen vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar ook een goed doordachte strategie […]

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Alles voor een soepele btw-aangifte

Alles voor een soepele btw-aangifte Bijna alle ondernemers en zzp’ers moeten omzetbelasting betalen. De meeste ondernemers doen dat vier keer […]

Meer lezen

Aangifte omzetbelasting

Drie manieren om een bv op te richten

Overweeg je om van je eenmanszaak een bv te maken? Slimme zet! Een bv biedt namelijk verschillende voordelen, zoals minder […]

Meer lezen

bv oprichten

De ruisende inbreng: hoe werkt dat?

Ruisende inbreng is een proces waarbij een ondernemer niet alleen geld, maar ook andere activa, zoals bijvoorbeeld apparatuur, eigendom of […]

Meer lezen

Ruisende inbreng

Goed voorbereid op je belastingaangifte

Niemands favoriete bezigheid, maar de meesten van ons moeten er deze maand toch weer aan geloven: de belastingaangifte. In deze […]

Meer lezen

Belastingen

Controller versus full-service boekhouder: weet wat je kiest

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het maken van cruciale keuzes, vooral als het gaat om het uitbesteden van […]

Meer lezen

Ruisende inbreng
Ga naar boven