Fiscaal voordeel bv-ondernemers

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Eindejaar-to-do-list voor
bv-ondernemers

 

Pak fiscaal voordeel in 2023

Met nog een dikke week te gaan, staan we aan de vooravond van de laatste maand van het jaar. Tijd om terug te kijken op 2023 en vooruit te blikken naar wat ons te wachten staat als ondernemers in 2024. We trappen af met een actielijst speciaal voor bv-ondernemers.* Volgende week bekijken we wat je als eenmanszaak nog moet regelen.

Belastingen

Optimaliseer je dividenduitkering

Als bv-ondernemer is het einde van het jaar een ideaal moment om naar je dividenduitkering te kijken. Door veranderingen in de belastingtarieven voor inkomen uit aanmerkelijk belang kan het voordelig zijn om in 2023 dividend uit te keren in plaats van in 2024.

    • Nu (2023): Tot €67.000 inkomen uit aanmerkelijk belang: 26,9% belasting. Boven €67.000: ook 26,9% belasting.
    • Volgend jaar (2024): Tot €67.000: 24,5% belasting. Boven €67.000: 31% belasting.

 

Voor kleinere bedragen wacht je beter tot volgend jaar. Bijvoorbeeld, een uitkering van €50.000 kost in 2023 €13.450 belasting en in 2024 €12.250. Je bespaart dan €1.200. Bij grotere bedragen, zoals €200.000, kan het zelfs €3.845 schelen.

Optimaliseer jouw box-3 vermogen

De Hoge Raad moet nog oordelen over het belastingstelsel in box 3. Het oordeel van de Hoge Raad wordt waarschijnlijk pas in april 2024 bekendgemaakt. Als je weinig rendement maakt op je overige bezittingen, is het nu belangrijk om te kijken hoe je jouw vermogen kunt optimaliseren op basis van de huidige wet. Spaargeld wordt bijvoorbeeld minder zwaar belast dan andere vormen van vermogen, zoals effecten of een tweede huis.

Misschien kun je belasting besparen in box 3 door jouw vermogen anders te structureren of over te dragen, bijvoorbeeld aan jouw bv. Laat een fiscalist je hierbij helpen.

Schulden

Voorkom excessief lenen

Met de wet excessief lenen in werking sinds 1 januari 2023, is het belangrijk voor DGA’s om te kijken naar hun leningen bij de bv. Het maximumbedrag dat je bij jouw eigen vennootschap kunt lenen, wordt vanaf 2024 verlaagd van €700.000 naar €500.000. Als je een schuld hebt van meer dan €500.000, ben je maximaal 33% belasting verschuldigd. Overweeg dus om nog in 2023 dividend uit te keren om in 2024 een hogere belastingheffing te voorkomen.

Giften en schenkingen

Optimaliseer je giften en schenkingen

In 2023 kun je als eigenaar van de vennootschap giften aan erkende goede doelen aftrekken van de winst voor de vennootschapsbelasting. Denk strategisch na over het benutten van giftenaftrek en schenkingen. Overweeg het naar voren halen van giften om nog te profiteren van de hoge fiscale aftrek in 2023.

Fiscaal voordeel uit je eigen woning in 2023

Als je nog wilt profiteren van belastingvoordeel met betrekking tot je eigen woning, is het eveneens verstandig om te kijken naar de mogelijkheden die 2023 biedt. Tot en met 2022 hadden we de ‘jubelton’, maar die gaat veranderen.

Vanaf 2023 is de schenkingsvrijstelling voor de aankoop van een eigen woning flink verminderd, tot slechts €28.947. Toch zit hier nog steeds potentieel voordeel. Deze vrijstelling geldt niet alleen voor ouders naar kinderen, maar ook voor andere relaties. Denk aan grootouders naar kleinkinderen, of zelfs gewoon vrienden. Iedereen kan in 2023 aan een ontvanger tot 40 jaar een eigenwoningschenking van maximaal €28.947 doen.

Misschien heb je in 2021 of 2022 al geschonken onder de oude regels, maar niet het volledige bedrag benut. Je kunt het restant van de toen geldende (hogere) vrijstelling nog in 2023 gebruiken, maar wel uiterlijk tot 31 december 2023.

Wil je kijken naar extra aflossing op je eigenwoningschuld? Als de netto hypotheeklast hoger is dan het nettorendement na belasting op je eigen middelen, kan dit financieel aantrekkelijk zijn. Overweeg om dit nog in 2023 te doen, zodat je privémiddelen op 1 januari 2024 niet meer meetellen voor Box 3. Dit kan tot ruim 2% belastingbesparing opleveren, zolang de aflossing ten laste gaat van bezittingen anders dan bank- en spaartegoeden. Laat je hierover goed adviseren, want het kan je wel wat flexibiliteit kosten.

Voor de startende woningkopers is er ook goed nieuws. De vrijstelling voor de overdrachtsbelasting wordt verhoogd tot €510.000 voor huizenkopers tussen 18 en 35 jaar in 2023. Dit kan aantrekkelijk zijn als je van plan bent een woning van maximaal €440.000 te kopen. Let op, als de waarde hoger is, vervalt de vrijstelling. Overweeg daarom de levering van je woning uit te stellen tot 2024.

Contact

Kom je er zelf niet uit? Dan is dit de tijd om contact op te nemen met je boekhouder. Wij staan van 9:00 – tot 22:00 uur voor je klaar.

*Let op: deze blog bevat geen belasting- of juridisch advies maar is puur geschreven voor marketing- en informatiedoeleinden. Aan de inhoud van de tekst kunnen verder geen rechten worden ontleend. Neem voor advies contact met je boekhouder of belastingconsulent op.

Andere artikelen

Wel of geen uitstel van belastingaangifte aanvragen? 

Het opstarten en laten groeien van een bedrijf vereist niet alleen vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar ook een goed doordachte strategie […]

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Alles voor een soepele btw-aangifte

Alles voor een soepele btw-aangifte Bijna alle ondernemers en zzp’ers moeten omzetbelasting betalen. De meeste ondernemers doen dat vier keer […]

Meer lezen

Aangifte omzetbelasting

Drie manieren om een bv op te richten

Overweeg je om van je eenmanszaak een bv te maken? Slimme zet! Een bv biedt namelijk verschillende voordelen, zoals minder […]

Meer lezen

bv oprichten

De ruisende inbreng: hoe werkt dat?

Ruisende inbreng is een proces waarbij een ondernemer niet alleen geld, maar ook andere activa, zoals bijvoorbeeld apparatuur, eigendom of […]

Meer lezen

Ruisende inbreng

Goed voorbereid op je belastingaangifte

Niemands favoriete bezigheid, maar de meesten van ons moeten er deze maand toch weer aan geloven: de belastingaangifte. In deze […]

Meer lezen

Belastingen

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken […]

Meer lezen

Belastingaangifte
Ga naar boven