Privékosten of zakelijke uitgave?

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Dit moet jij weten

Ben jij ondernemer of werk je met een eenmans-bv? Dan is dit belangrijk nieuws: de Belastingdienst controleert dit jaar strenger op zakelijke kosten in de aangifte. Waarom? Omdat het te vaak misgaat — en jij wilt natuurlijk geen gedoe met naheffingen of navorderingen.

Privékosten als zakelijke uitgave? Grote kans op een boete

De fiscus ziet het regelmatig gebeuren: kosten die eigenlijk privé zijn, worden opgevoerd als zakelijk. Denk aan het schilderen van je huis, een Netflix-abonnement of zelfs een fitnessabonnement. Ziet er misschien onschuldig uit, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

Vooral bij directeur-grootaandeelhouders (dga’s) van eenpersoons-bv’s ziet de Belastingdienst opvallend vaak verkeerde aangiften. Soms gaat het om grote bedragen, die leiden tot correcties in de vennootschapsbelasting of zelfs verkapte winstuitdelingen in de inkomstenbelasting.

Belangrijk: in veel van die gevallen was er ook een fiscaal dienstverlener (fd’er) betrokken bij het samenstellen van de aangifte. Goedbedoeld of niet — uiteindelijk ben jij als ondernemer verantwoordelijk voor wat er in je aangifte staat.

Download onze handige checklist:

Zakelijke of privékosten

Wat valt nou écht onder zakelijke kosten?

Zakelijke kosten moeten een direct verband hebben met jouw onderneming. Simpel gezegd: kosten die je maakt om omzet te draaien. Twijfel je of iets aftrekbaar is? Stel jezelf deze vraag: zou je deze uitgave ook gedaan hebben als je geen ondernemer was?

Voorbeelden van onzakelijke kosten die vaak fout gaan:

  • Een laptop voor je partner of kind
  • Verbouwing van je privéwoning (zoals een zwembad)
  • Persoonlijke abonnementen (streaming, fitness)

Wat kun jij doen om problemen te voorkomen?

  • Check je kosten – Bekijk kritisch of een uitgave echt zakelijk is.
  • Overleg met je boekhouder of adviseur – Twijfel je? Vraag het.
  • Wees transparant – Lever duidelijke informatie aan. Mist er iets? Geef dat aan.

 

Je fiscaal dienstverlener (of jijzelf als je het in eigen beheer doet) speelt hierin een belangrijke rol. De Belastingdienst noemt die rol zelfs een “poortwachter”. Als fd’er is het jouw taak om ondernemers te wijzen op foutieve of twijfelachtige kosten, en om uitleg te geven over wat wel en niet kan.

Waarom doet de Belastingdienst dit?

Volgens de Belastingdienst draagt deze aanpak bij aan een gelijk speelveld: geen oneerlijke concurrentie tussen ondernemers die wél of niet de regels volgen, en tussen ondernemers en werknemers in loondienst.

De controles richten zich niet alleen op de inkomstenbelasting, maar ook op de vennootschapsbelasting, btw en loonheffingen. Verwacht dus een brede aanpak.

Meer weten?

Wil je zeker weten dat je goed zit? Check dan de site van de Belastingdienst of neem contact op met een ervaren boekhouder zoals Entrpnr.

Andere artikelen

De voordelen van digitale facturatie voor kleine ondernemers

Hoe slimme software jouw administratie vereenvoudigt Als je een kleine ondernemer bent, herken je het vast: stapels bonnetjes, handmatig facturen […]

Meer lezen

digitale facturatie

Wat kost het écht om je administratie uit te besteden?

Een transparant overzicht van kosten, baten en verborgen besparingen. Als ondernemer weet je: tijd is geld. Toch worstelen veel zzp’ers […]

Meer lezen

kosten administratie uitbesteden

De 5 grootste valkuilen bij het zelf doen van je boekhouding

Een eerlijke kijk op veelvoorkomende fouten – en hoe jij ze kunt voorkomen Als ondernemer wil je grip houden op […]

Meer lezen

boekhouding zelf doen valkuilen

Checklists voor je administratie

Wat moet je wanneer aanleveren? Of je je administratie nu zelf doet of (deels) hebt uitbesteed, een goede voorbereiding bespaart […]

Meer lezen

administratie checklist

Holding en werkmaatschappij:

  Wat is het verschil en hoe pak je het slim aan? Als je net een bedrijf start of klaar […]

Meer lezen

Boekhouding notaris Inleiding tot de geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?

Duurzaam ondernemen

Tips voor het implementeren van duurzame bedrijfspraktijken die zowel winstgevend als milieuvriendelijk zijn  In de moderne zakenwereld wordt duurzaamheid steeds […]

Meer lezen

blog duurzaam ondernemen
Ga naar boven