Belasting
Blog
Entrpnr Dutch Carribbean
Intern
MKB
Ondernemen
Persbericht
Software
ZZP
Marketing Director
Als je naast je parttime baan ook als freelancer werkt, kan het lastig zijn om alles goed georganiseerd te krijgen. Het bijhouden van een goede administratie, het begrijpen van belastingvoordelen en het voldoen aan de fiscale verplichtingen kan veel tijd kosten. Maar geen zorgen! In dit blog leggen we uit hoe je jouw freelance werk op een eenvoudige manier kunt regelen. En, misschien wel het belangrijkste: waarom je zeker een boekhouder zou moeten inschakelen om je hierbij te helpen.
Eén van de eerste dingen die je moet regelen, is het bijhouden van je administratie. Het is essentieel om een duidelijke scheiding te maken tussen je freelance inkomsten en uitgaven en je persoonlijke financiën. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om je belastingaangifte te doen, maar het geeft je ook helder inzicht in je financiële situatie. Denk hierbij aan:
Facturen: zorg ervoor dat je facturen altijd compleet en correct zijn, inclusief je naam, adres, btw-nummer (indien van toepassing), een omschrijving van je werk en het te betalen bedrag.
Uitgaven: vergeet niet om al je zakelijke uitgaven bij te houden, zoals reiskosten of software die je voor je werk gebruikt.
Hier komt meteen de reden waarom een boekhouder onmisbaar is. Een boekhouder kan je helpen met het bijhouden van je administratie, je btw-aangifte en andere fiscale verplichtingen, zodat je geen gedoe hebt met de belastingdienst.
Om serieus aan de slag te gaan als freelancer, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Dit is een makkelijke en snel te regelen stap. Je kunt dit eenvoudig online doen, en het kost meestal niet veel tijd.
Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welke rechtsvorm het beste bij je past. De meeste freelancers kiezen voor een eenmanszaak, maar je kunt ook overwegen een BV op te richten als je meer belastingvoordelen wilt of je privévermogen beter wilt beschermen.
Als freelancer moet je jaarlijks belastingaangifte doen, en hierbij moet je rekening houden met je inkomsten uit freelance werk. Afhankelijk van je situatie zijn er een aantal fiscale voordelen waar je gebruik van kunt maken:
Btw-registratie: als je omzet boven een bepaald bedrag uitkomt, moet je btw in rekening brengen. Dit betekent dat je btw moet toevoegen aan je facturen en de ontvangen btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Hoe dit precies zit, lees je op de site van De Belastingdienst.
Inkomstenbelasting: als freelancer betaal je belasting over je winst. Dit is waar de expertise van een boekhouder echt van pas komt. Een boekhouder kan je helpen om je belastingdruk te verlagen door alle aftrekken en belastingvoordelen goed toe te passen.
Als freelancer is het simpelweg veel werk om je administratie bij te houden, je belastingaangifte te doen en zeker te zijn dat je alles correct hebt. Daarom is het belangrijk om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder helpt je niet alleen om je belastingaangifte op tijd in te dienen, maar kan je ook adviseren over belastingvoordelen die je mogelijk over het hoofd ziet. Neem vooral eens vrijblijvend contact op met de boekhouders van Entrpnr.
Een boekhouder kan je bijvoorbeeld helpen om te profiteren van de zelfstandigenaftrek en de kleineondernemersregeling (KOR), die je belastingaangifte aanzienlijk kunnen verlagen.
Freelancen kan onvoorspelbaar zijn, dus het is verstandig om voor financiële zekerheid te zorgen. Dit betekent dat je een buffer moet opbouwen voor wanneer je even geen opdrachten hebt. Daarnaast kun je overwegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, zodat je inkomen veilig is als je ziek wordt of een ongeluk krijgt.
Naast het goed op orde houden van je administratie, is het ook goed om te weten welke belastingvoordelen er voor jou als freelancer zijn.
Zelfstandigenaftrek: deze aftrek verlaagt je belastbare winst, waardoor je minder belasting betaalt. Maar je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals minimaal 1.225 uur per jaar werken aan je onderneming.
Kleineondernemersregeling (KOR): als je omzet onder de € 20.000 per jaar blijft, kun je je aanmelden voor de KOR. Dit betekent dat je geen btw hoeft te berekenen of af te dragen, wat je administratie een stuk eenvoudiger maakt.
In onze volgende blog gaan we hier uitgebreider op in. Een boekhouder kan je helpen te bepalen of je in aanmerking komt voor deze belastingvoordelen en kan je adviseren over de beste manier om hier gebruik van te maken.
Freelancen naast een parttime baan kan lastig zijn, maar met een goede planning en duidelijke scheiding tussen werk en privé kun je alles goed in balans houden. Zorg ervoor dat je niet overweldigd raakt door je werkdruk en wees ook eerlijk naar je werkgever als je parttime baan hebt. Dit voorkomt problemen en misverstanden.
Freelancen naast een parttime baan is helemaal niet onmogelijk, maar het vraagt wel om een goede organisatie van je administratie en fiscale verplichtingen. Door een boekhouder in te schakelen, kun je er zeker van zijn dat alles goed geregeld is en dat je belastingvoordelen optimaal benut. Wil je jezelf helemaal ontzorgen? Laat een professional je boekhouding bijhouden, zodat jij je kunt concentreren op je werk. Neem contact met ons op voor vrijblijvend advies.
Disclaimer: wij schrijven onze blog ter informatie en ondersteuning. Aan de inhoud kunnen verder geen juridische of andere rechten worden ontleend. Raadpleeg altijd de officiële website van bijvoorbeeld de belastingdienst voor actuele wet- en regelgeving. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele schade voortvloeiend uit het gebruik van de informatie van de website.
ENTRPNR. DE BOEKHOUDER VOOR JOU.
Als je onderstaand contactformulier invult, neemt een van onze boekhoudspecialisten zo snel mogelijk contact met je op. Samen bekijken we dan hoe wij je kunnen helpen je boekhouding zo efficiënt mogelijk te verzorgen.