Drie manieren om een bv op te richten

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Overweeg je om van je eenmanszaak een bv te maken? Slimme zet! Een bv biedt namelijk verschillende voordelen, zoals minder persoonlijke aansprakelijkheid, fiscale voordelen, risicospreiding, of een makkelijkere verkoop van je onderneming. Het grote verschil? Na de omzetting leidt niet jij als persoon, maar de bv de onderneming. Maar hoe doe je dat precies? In deze blog bespreken we kort drie manieren om je eenmanszaak om te zetten in een bv, inclusief de voor- en nadelen van elke methode.

Activa-passivatransactie

Met een activa-passivatransactie kun je snel en eenvoudig je eenmanszaak omzetten in een bv. Je verkoopt alle bezittingen (activa) en schulden (passiva) van je eenmanszaak aan een nieuw opgerichte bv.

Het voordeel? Het gaat om een snelle, relatief eenvoudige omzetting. Je hebt geen notariële akte van inbreng nodig en afstemming met de Belastingdienst is niet vereist. Maar let op, mogelijk krijg je te maken met stakingswinst.

Wat moet je doen?

Neem contact op de specialisten van NOTRS. Zij begeleiden je professioneel bij de oprichting van je bv en schrijven deze in bij de Kamer van Koophandel (KVK). Vervolgens heb je een activa-passivadocument nodig waarin staat welke bezittingen en schulden je aan de nieuwe bv verkoopt.

Ruisende inbreng

Als je je onderneming met terugwerkende kracht wilt omzetten in een bv en binnen 3 jaar wilt verkopen, is ruisende inbreng een goede keuze. Deze methode biedt je de mogelijkheid om met terugwerkende kracht tot het begin van het jaar te profiteren van je bv. Maar let op, de intentieverklaring moet voor 1 april van datzelfde jaar bij de Belastingdienst zijn. Ook hier kun je te maken krijgen met stakingswinst.

Wat moet je doen?

Neem contact op met de specialisten van NOTRS. Zij zorgen voor een intentieverklaring voor de Belastingdienst en begeleiden je professioneel bij de oprichting van je bv. De notaris zal een akte van inbreng opstellen waarin alle activa en passiva van je eenmanszaak worden vastgelegd.

Geruisloze inbreng

Met geruisloze inbreng kun je je eenmanszaak ook met terugwerkende kracht omzetten. Het voordeel hiervan is dat de onderneming verder gaat met dezelfde boekwaarden. Het grote voordeel? Je betaalt geen belasting over de meerwaarde van je eenmanszaak. Let wel op, het proces van geruisloze inbreng is iets complexer. Laat je hierbij goed informeren en begeleiden. Ook hier geldt dat de intentieverklaring een deadline kent.

Wat moet je doen?

Neem contact op met de specialisten van NOTRS. Zij begeleiden je professioneel bij de oprichting van je bv en schrijven deze in bij de KVK. Vervolgens wordt er een geruisloze inbrengakte opgesteld waarin de overgang van je eenmanszaak naar de bv wordt vastgelegd.

Wil je meer weten over welke methode het beste past bij jouw situatie? De specialisten van onze partner NOTRS staan voor je klaar om je te begeleiden bij je nieuwe zakelijk avontuur.

Andere artikelen

Wel of geen uitstel van belastingaangifte aanvragen? 

Het opstarten en laten groeien van een bedrijf vereist niet alleen vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar ook een goed doordachte strategie […]

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Alles voor een soepele btw-aangifte

Alles voor een soepele btw-aangifte Bijna alle ondernemers en zzp’ers moeten omzetbelasting betalen. De meeste ondernemers doen dat vier keer […]

Meer lezen

Aangifte omzetbelasting

De ruisende inbreng: hoe werkt dat?

Ruisende inbreng is een proces waarbij een ondernemer niet alleen geld, maar ook andere activa, zoals bijvoorbeeld apparatuur, eigendom of […]

Meer lezen

Ruisende inbreng

Goed voorbereid op je belastingaangifte

Niemands favoriete bezigheid, maar de meesten van ons moeten er deze maand toch weer aan geloven: de belastingaangifte. In deze […]

Meer lezen

Belastingen

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken […]

Meer lezen

Belastingaangifte

Controller versus full-service boekhouder: weet wat je kiest

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het maken van cruciale keuzes, vooral als het gaat om het uitbesteden van […]

Meer lezen

Ruisende inbreng
Ga naar boven