Belasting
Blog
Entrpnr Dutch Carribbean
Intern
MKB
Ondernemen
Persbericht
Software
ZZP
Marketing Director
In een wereld waar financiële transacties steeds complexer en grensoverschrijdender worden, zijn maatregelen om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan cruciaal. In Nederland speelt de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een belangrijke rol in dit proces. Deze wet verplicht bedrijven en financiële instellingen om verdachte transacties te identificeren en te melden. Dit is niet alleen van belang voor de financiële sector zelf, maar draagt ook bij aan een veiliger en transparanter economisch systeem.
Als klant van bijvoorbeeld een financiële onderneming, bijvoorbeeld een boekhoudkantoor, ga je daar steeds meer van merken. Daarom gaan we er in deze blog dieper op in.
De Wwft is een Nederlandse wet die op 1 augustus 2008 in werking trad en sindsdien meerdere keren is aangepast om aan te sluiten bij nieuwe Europese richtlijnen en technologische ontwikkelingen. De wet is bedoeld om witwassen – het verbergen van de herkomst van illegaal verkregen geld – en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Dit doet de Wwft door bedrijven en instellingen te verplichten bepaalde klant- en transactiecontroles uit te voeren, zoals het herkennen van verdachte activiteiten en deze te rapporteren aan de autoriteiten. Zo moet voorkomen worden dat crimineel geld zijn weg vindt naar de reguliere economie of dat financiële middelen gebruikt worden voor terrorisme.
De Wwft geldt voor alle meldingsplichtige instellingen. Dit zijn instellingen die burgers toegang geven tot het financiële stelsel. Hieronder valt een breed scala aan organisaties en ondernemingen, waaronder banken, verzekeraars, beleggingsinstellingen, accountants, notarissen, advocaten, belastingadviseurs en zelfs makelaars. Ook andere dienstverleners die bij transacties betrokken zijn, zoals kunsthandelaren en cryptobedrijven, vallen sinds enkele jaren onder de wet. Deze bedrijven en dienstverleners moeten voldoen aan specifieke verplichtingen, ongeacht de omvang van hun onderneming.
De Wwft verplicht bedrijven om een aantal belangrijke maatregelen te nemen om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste verplichtingen.
Cliëntenonderzoek: bedrijven moeten klanten identificeren en hun identiteit verifiëren voordat zij een zakelijke relatie aangaan of een transactie uitvoeren. Dit betekent dat zij niet alleen persoonsgegevens moeten vaststellen, maar ook moeten nagaan of de klant mogelijk betrokken is bij verdachte activiteiten. Bij complexe of risicovolle transacties kan aanvullend onderzoek nodig zijn.
Risicobeoordeling: organisaties moeten een risicobeoordeling uitvoeren om vast te stellen welke risico’s zij lopen met betrekking tot witwassen en terrorismefinanciering. Hierbij kijken zij naar specifieke factoren zoals het type klant, de geografische regio en de aard van de transacties. Op basis van deze beoordeling moeten ze passende maatregelen nemen om risico’s te beperken.
Meldplicht voor ongebruikelijke transacties: als een transactie verdacht lijkt, zijn instellingen verplicht deze te melden bij de Financial Intelligence Unit (FIU)-Nederland. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ongewone grote bedragen, complexe transacties zonder duidelijke economische reden, of zaken waarbij het risico op witwassen of terrorismefinanciering groot is.
Bewaarplicht: bedrijven moeten gegevens over hun cliënten en transacties minimaal vijf jaar bewaren, zodat deze beschikbaar zijn voor toezichthouders en opsporingsdiensten wanneer nodig.
Training en bewustwording: bedrijven moeten hun medewerkers trainen in het herkennen van verdachte activiteiten en zorgen dat zij op de hoogte zijn van de verplichtingen onder de Wwft. Bewustwording binnen een organisatie is cruciaal om risico’s effectief te kunnen herkennen en aanpakken.
Niet voldoen aan de Wwft kan serieuze gevolgen hebben voor een organisatie. Er kunnen hoge boetes worden opgelegd, en in ernstige gevallen kan een vergunning worden ingetrokken of kan de organisatie strafrechtelijk worden vervolgd. Daarnaast kan de reputatie van een organisatie grote schade oplopen, wat een negatieve invloed kan hebben op het vertrouwen van klanten en zakenpartners.
Het naleven van de Wwft is geen eenvoudige taak. Bedrijven staan voor verschillende uitdagingen, zoals de hoge kosten en tijdsinvesteringen die gepaard gaan met risicobeoordelingen en cliëntenonderzoeken. Daarnaast moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun medewerkers up-to-date blijven met de laatste regelgeving, vooral omdat de wetgeving voortdurend verandert. Ook de opkomst van nieuwe technologieën zoals cryptovaluta maakt het steeds lastiger om witwaspraktijken te detecteren en te bestrijden.
Met de voortdurende opkomst van nieuwe technologieën en toenemende wereldwijde samenwerking is het waarschijnlijk dat de Wwft in de toekomst verder zal worden aangepast. Zo wordt er steeds meer gekeken naar AI en machine learning om verdachte patronen en transacties automatisch te herkennen. Daarnaast is de EU van plan om in de komende jaren de samenwerking tussen Europese landen verder te versterken, zodat witwassers niet van land naar land kunnen ‘shoppen’ op zoek naar de minst strikte regelgeving.
Vanzelfsprekend doet ook Entrpnr er alles aan om compliant te zijn met de Wwft. Dit houdt in dat wij uitgebreid klantonderzoek uitvoeren om de identiteit van cliënten te verifiëren, risicobeoordelingen maken, en ongebruikelijke transacties melden bij de FIU.
Binnenkort ontvangen alle klanten van Entrpnr een aparte mail over dit proces om gezamenlijk zorg te dragen voor een veilige en compliant werkwijze binnen ons kantoor.
ENTRPNR. DE BOEKHOUDER VOOR JOU.
Als je onderstaand contactformulier invult, neemt een van onze boekhoudspecialisten zo snel mogelijk contact met je op. Samen bekijken we dan hoe wij je kunnen helpen je boekhouding zo efficiënt mogelijk te verzorgen.