Het antwoord op al jouw vragen .

Waarom zou ik een bv oprichten?

Laatst gewijzigd op 28 juni 2023

Er kunnen verschillende redenen zijn om een bv op te richten. Hier zijn enkele mogelijke motieven:

  1. Beperkte aansprakelijkheid: het oprichten van een bv biedt bescherming van je persoonlijke vermogen. Als de bv schulden heeft of juridische problemen ondervindt, ben je in de regel niet persoonlijk aansprakelijk. Dit betekent dat je persoonlijke bezittingen, zoals je huis of spaargeld, niet in gevaar komen.
  2. Professionele uitstraling: een bv kan een professionele en betrouwbare uitstraling geven aan je bedrijf. Dit kan vooral belangrijk zijn als je met grote bedrijven, overheidsinstanties of internationale partners wilt samenwerken. Het hebben van een juridisch erkende bedrijfsvorm zoals een bv kan vertrouwen wekken bij potentiële klanten en investeerders.
  3. Groeimogelijkheden: een bv kan flexibeler zijn als het gaat om het aantrekken van investeerders en het uitgeven van aandelen. Als je in de toekomst kapitaal wilt aantrekken om je bedrijf uit te breiden, kan een bv de ideale structuur zijn. Het is relatief eenvoudig om aandelen over te dragen of nieuwe aandeelhouders toe te voegen, waardoor je de mogelijkheid hebt om externe financiering aan te trekken.
  4. Fiscale voordelen: in sommige rechtsgebieden kunnen bv’s profiteren van fiscale voordelen en gunstigere belastingtarieven. Dit kan resulteren in lagere belastingdruk en meer flexibiliteit bij het beheer van je financiën. Het is echter belangrijk om op te merken dat belastingwetgeving complex is en dat de specifieke voordelen afhankelijk zijn van de wetgeving in jouw land.
  5. Opvolgingsplanning: een bv kan een handige bedrijfsvorm zijn als je van plan bent je bedrijf in de toekomst over te dragen aan een opvolger of het aan je familie wilt doorgeven. Door aandelen in de bv over te dragen, kun je de eigendom van het bedrijf eenvoudig overdragen zonder de bedrijfsactiviteiten te onderbreken.
  6. Persoonlijke omstandigheden: je persoonlijke situatie, zoals je belastingverplichtingen, vermogensplanning of behoefte aan sociale zekerheid, kan ook van invloed zijn op de keuze voor een bv. Het kan zinvol zijn om een gesprek aan te gaan met een jurist, accountant of belastingadviseur om te bepalen of een bv de juiste bedrijfsvorm is die aansluit bij jouw specifieke doelen en behoeften.

Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voordat je een beslissing neemt over het oprichten van een bv. Neem eens contact op met de notariële experts van NOTRS om de  juridische, fiscale en financiële implicaties die specifiek zijn voor jouw situatie te bespreken.

Ga naar boven