Het antwoord op al jouw vragen .

Welke fouten moet je vermijden bij het overstappen van boekhouder?

Laatst gewijzigd op 9 november 2023

Het veranderen van je boekhouder kan variëren in complexiteit, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van je financiële situatie, de staat van je boekhouding en de samenwerking tussen je huidige en toekomstige boekhouders. Over het algemeen hoeft het overstappen niet bijzonder lastig te zijn als je goed georganiseerd bent en de juiste stappen volgt. Ontdek veelvoorkomende fouten bij het wisselen van boekhouder en hoe je deze kunt vermijden voor een soepele overgang.

Onvoldoende communicatie: Een gebrek aan communicatie met zowel je oude als nieuwe boekhouder kan leiden tot problemen. Als je niet helder communiceert over je verwachtingen, financiële situatie en specifieke behoeften, kunnen er fouten ontstaan in je boekhouding.

Hoe te vermijden: Wees open en transparant in je communicatie met beide boekhouders. Deel alle relevante informatie en zorg ervoor dat ze begrijpen wat je nodig hebt.

Ontbrekende documentatie en gegevens: Het ontbreken van belangrijke financiële documenten, facturen, bonnen of andere gegevens kan de overgang bemoeilijken en zelfs leiden tot onjuiste financiële verslaglegging.

Hoe te vermijden: Verzamel alle benodigde documenten en gegevens voordat je overstapt. Dit omvat bankafschriften, belastingaangiften, facturen en andere financiële gegevens.

Onvoldoende planning: Een slechte planning kan leiden tot vertragingen en problemen bij de overstap. Een gebrek aan een duidelijk stappenplan kan de overgang rommelig maken.

Hoe te vermijden: Plan de overstap zorgvuldig en stel een duidelijk stappenplan op. Zorg ervoor dat je weet wat er op welk moment moet gebeuren.

Te snel overstappen: Overhaasten zonder de juiste voorbereiding en evaluatie kan leiden tot het over het hoofd zien van belangrijke details.

Hoe te vermijden: Neem de tijd om de juiste boekhouder te vinden en zorg ervoor dat je alle vereiste documentatie en gegevens hebt voordat je de overstap maakt.

Geen contract of overeenkomst: Het gebrek aan een schriftelijke overeenkomst met je nieuwe boekhouder kan leiden tot onduidelijkheid over tarieven, diensten en verantwoordelijkheden.

Hoe te vermijden: Stel een schriftelijke overeenkomst op met je nieuwe boekhouder waarin alle details worden vastgelegd, inclusief tarieven, dienstverlening en verwachtingen.

Ga naar boven