fbpx

Zakendoen in het buitenland: valutarisico

Bjorn van Dartel

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het zijn nu natuurlijk rare tijden, maar ondertussen doen steeds meer klanten van ons zaken met ondernemers en consumenten in het buitenland. Of zijn van plan dit te gaan doen als straks de zaken weer wat soepeler verlopen. Maar wanneer je buiten de Eurozone zaken doet, moet je een aantal zaken goed in de gaten houden. Een van die zaken is het valutarisico.

Wanneer je zaken doet buiten het Eurozone, krijg je te maken met het valutarisico. Je ontvangt of betaalt namelijk in een andere valuta dan de Euro. Valutarisico is het risico dat de Euro-tegenwaarde van je vordering of schuld in vreemde valuta wijzigt doordat de wisselkoers wijzigt. Hierbij kun je denken aan je banksaldo, debiteuren of crediteuren in vreemde valuta.

Hieronder een voorbeeld waarbij we het valutarisico benaderen vanuit het perspectief van een debiteur in USD.

Je hebt producten verkocht voor USD10.000. De koers op dat moment is 1.10. Dit betekent dat je voor 1.10 USD, 1EUR krijgt. De totale waarde van de debiteur is €9.091,-. Als je niet direct omwisselt, loop je vanaf dat moment een valutarisico. Stel dat de wisselkoers op het moment dat je de Amerikaanse dollars omwisselt €1.20 is. Dan is je omzet in Euro’s geen €9.091, maar nog maar €8.333,-.

Uiteraard kan de koers ook ten gunste van jou lopen. Maar niemand heeft een glazen bol en je moet jezelf de vraag stellen of je dit risico wilt lopen.

Valutarisico inschatten

Als je het valutarisico goed wilt inschatten, zijn er twee aspecten die hierbij belangrijk zijn:

  1. Op welk moment moet ik vreemde valuta omwisselen?
  2. Waar kan ik vreemde valuta omwisselen?

Wanneer omwisselen?

Het is lastig om op deze vraag een eenduidig antwoord te geven, maar onderstaande vragen kunnen je hierbij helpen:

  • Hoe groot is de omzet van jouw onderneming in USD t.o.v. de totale omzet? Des te groter, des te meer risico je loopt.
  • Hoe groot is de marge die je op jouw product hebt? Met andere woorden, hoeveel risico kun je lopen voordat je hele winstmarge weg is?
  • Ben je iemand die in de stress raakt van een bewegende dollar?

Persoonlijk vind ik dat je als verkoper in bijvoorbeeld lampen, geen winst/verlies moet maken op je valuta. Houd je bij je kernactiviteit en bescherm je tegen het valutarisico op het moment dat het ontstaat, dus op het moment dat je iets verkoopt (of er vrij zeker van bent).

Vaak valt het moment van verkoop en ontvangst van geld niet samen. Hiervoor kun je met de partij waar je je valuta omwisselt, al een afspraak maken om je USD in de toekomst tegen een vastgestelde prijs om te rekenen.

Waar omwisselen?

Veel ondernemers laten hun klantenontvangsten in vreemde valuta binnenkomen op hun zakelijke EUR-bankrekening. De bank wisselt het vervolgens om tegen de koers van de dag. Hier zit een behoorlijke marge op.

Afhankelijk van de valuta, kan dit over het algemeen nog een extra procent kosten. Daarnaast wordt het pas omgewisseld op het moment dat je het geld van de klant ontvangt, dus meestal niet op het moment van verkoop. De hele periode hiertussen ben je overgeleverd aan de grillen van de valutamarkt.

Hier kom ik dus weer terug op het eerste aspect: wanneer wissel je om?

Als alternatief voor banken zijn er tegenwoordig ook veel betrouwbare online valutabrokers (geldwisselkantoren), waarbij je valuta tegen een veel goedkoper tarief kunt omwisselen. Voor het handelen in het buitenland kom je met nog veel meer aspecten in aanraking.

Als wij je kunnen helpen bij het kaart brengen van je valutarisico, neem dan contact met ons op.

Meer berichten

Blik op 2021

  Zeggen dat 2020 een ongekend jaar was, is hoe we het ook verwoorden, een understatement. De coronapandemie en de daaruit voortkomende

Je kent ons van

De afgelopen tijd waren we onder andere te lezen in

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar! Tel: 088 374 9249

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 088 374 9249

Niet zomaar een online boekhouder voor het MKB. Boekhoudkantoor met kantoren in Zeewolde en Rotterdam

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence