fbpx

Financieel stabiel: werkkapitaal management

Bjorn van Dartel

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Als ondernemer is belangrijk dat je financieel stabiel bent. In een eerdere blog hadden we het al over het opstellen van een liquiditeitsprognose om te kijken of je aan je verplichtingen kunt voldoen. In deze blog gaan we in dieper op het managen van je banksaldo oftewel werkkapitaal management.

Financiële stabiliteit op de korte én lange termijn (12 maanden) is voor iedere ondernemer belangrijk. Want al heb je voor de toekomst na Corona nog zulke mooie ideeën, als je de rekeningen van vandaag niet betaalt, blijft het bij dromen. Het opstellen van een liquiditeitsprognose om te kijken of je aan je verplichtingen kunt voldoen is een goed hulpmiddel. Cash is immers King. Maar ook het managen van je banksaldo is belangrijk.

Te veel geld op de bank is niet handig, want dat rendeert altijd minder dan je ondernemersactiviteiten, zeker met de huidige rente van 0%. Geld lenen is als je rendement op je ondernemersactiviteiten maar hoger zijn, geen slecht idee, maar misschien wil je dat liever niet. Hoe dan ook, eigen geld of geleend geld kun je slechts één keer uitgeven. Het is dus belangrijk om dit op de juiste wijze – lees met het hoogste rendement – te doen.

Werkkapitaal management

Om je banksaldo te managen, is het goed om te kijken naar je werkkapitaal. Dit zijn je korte termijn bezittingen -/-verplichtingen en de meest liquide posten op je balans (geld of het makkelijkst om te zetten in geld).

Buiten je banksaldo, bestaat je werkkapitaal uit je debiteuren, je voorraden min je crediteuren en eventueel een korte termijn geldlening. Hieronder geven we een aantal tips om voor snellere/meer liquiditeit te zorgen.

Banksaldo

Een ondernemer is in principe iemand die niet op zijn geld zit, maar ermee onderneemt. Doe wel iets met je geld dat beter rendeert dan de bank, anders kun je het wellicht beter privé investeren of ervan genieten. Zorg wel voor voldoende saldo en eventueel een kredietlijn bij de bank om te allen tijde aan je verplichtingen te kunnen voldoen.

Debiteuren

  • Geef je klant korting bij eerder betalen;
  • Factoring: verkoop je debiteuren en ontvang direct je geld;
  • Steeds meer bedrijven (bijv. klusbedrijven) geven hun personeel een betaalterminal mee, zodat de klant direct kan betalen.

Crediteuren

  • Probeer langere betaaltermijnen met je leverancier af te stemmen.
  • Wat toch ook nog redelijk populair is, maar wellicht minder bekend, is dat je producten in consignatie neemt en de leverancier pas betaalt als je het product verkocht hebt. We zien het niet alleen in de boekenbranche, maar ook steeds meer in de kledingbranche en de tweedehands autobranche.

Voorraden

  • Zorg voor een goed voorraadbeheer. Niemand verkoopt graag nee, maar een té grote voorraad legt veel beslag op geld dat niet rendeert. Weet dus goed welke producten je verkoopt, tegen welke rendementen etc. en maak de berekeningen.
  • Van een product dat je vier keer per jaar verkoopt, hoef je er geen tien van op de plank te hebben liggen. Dus koop in na verwachte vraag.
  • Kijk wat het rendement is op je verschillende producten en hoe vaak je het verkoopt. Een product met een marge van 15% is misschien onaantrekkelijker dan een product met een marge van 20%, maar als je die van 15% tien keer per jaar verkoopt en die van 20% zeven keer, wordt het anders…
  • Verlies maken op voorraad is nooit leuk. Maar vaak kun je soms beter even door de zure appel heen bijten en zo weinig mogelijk emotie er op los laten. Oude/slechte voorraad er uit en gezonde voorraad weer kopen.

Een rekensom als voorbeeld

Jouw doe-het-zelf-winkel draait €400K per jaar, je hebt gemiddeld €100K aan voorraad en jouw winstmarge is 30 procent. Dit betekent dat jouw voorraad vier keer per jaar omzet (omzet/gemiddelde voorraad). Als je goed naar je voorraad kijkt, blijkt dat 10 procent van de voorraad er eigenlijk al langer dan een jaar ligt en totaal niet verkoopt.

Stel je verkoopt de oude voorraad van €10K voor €5K aan een opkoper. Dan maak je €5K verlies. Deze €5K is echter wel weer vrij besteedbaar en zit niet meer vast in onverkoopbare voorraad. Je kunt weer investeren in goede voorraad. Op de eerste €5K maak je in de eerste 3 maanden 30 procent rendement en levert je dus €6,5K op.

Deze €6,5K investeer je weer in voorraad. Deze €6,5K levert €8,5K in de tweede drie maanden op en daarna €10,5K etc…. Binnen het jaar heb je het verlies van de oude voorraad goed gemaakt en je hebt je geld vrijgemaakt.

Kortom, als je dus afscheid durft te nemen van je voorraad en er nieuwe voorraad voor terugkoopt, kunnen je omzet en dus winst omhoog. Hopen op betere tijden en dat die boormachines toch nog verkocht wordt tegen een betere prijs? Kan ook hoor, maar dan geef je toe aan je emotie. Uiteraard is dit voor trendgevoelige of producten met een houdbaarheidsdatum nog veel belangrijker.

Meer berichten

Blik op 2021

  Zeggen dat 2020 een ongekend jaar was, is hoe we het ook verwoorden, een understatement. De coronapandemie en de daaruit voortkomende

Je kent ons van

De afgelopen tijd waren we onder andere te lezen in

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar! Tel: 088 374 9249

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 088 374 9249

Niet zomaar een online boekhouder voor het MKB. Boekhoudkantoor met kantoren in Zeewolde en Rotterdam

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence