Veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis

Kate Hoelas

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het is voor veel van ons inmiddels normaal geworden: thuiswerken. Misschien heb je al een heuse werkplek ingericht, misschien zit je nog met je laptop aan de keukentafel. Waar je werkplek tegenwoordig ook is, een aantal zaken blijven belangrijk. De beveiliging van je gegevens bijvoorbeeld.

Want ook thuis is een foutje zo gemaakt. Als je even niet op let, loop je het risico dat gegevens over klanten, cliënten, patiënten, burgers of collega’s in verkeerde handen komen.

Hieronder een aantal belangrijke tips om ook thuis op een veilige manier aan het werk te blijven.

Ransomware, DDoS-aanvallen, phishingmails: het risico dat criminelen inbreken in jouw bedrijfspand is tegenwoordig kleiner dan het gevaar van cybercrime, zeker nu we met z’n allen grotendeels thuiswerken. Wees dus ook thuis op je hoede en werk ook hier zo veel mogelijk in een beveiligde omgeving.

VPN-verbinding

Werk je voor een werk- of opdrachtgever, log dan ook thuis in op de server van je werkgever of opdrachtgever. Gebruik hiervoor de beveiligde laptop of computer die je van je werkgever of opdrachtgever hebt gekregen.

Als je geen beveiligde thuiswerkomgeving het, overleg dan met medeondernemers, opdrachtgevers en opdrachtnemers over hoe je het beste veilig werkt.

Heb je een eigen onderneming en moet je bestanden delen met een team, zorg dan zelf voor een veilige VPN (Virtual Private Netwerk) verbinding voor je werknemers. Zo kunnen zij veilig verbinding maken met jouw bedrijfsnetwerk of bedrijfsapplicaties.

Wachtwoorden

Wellicht een open deur, maar gebruik behalve unieke wachtwoorden ook twee-staps-verificatie om de toegang tot je systemen en social media accounts zoals WhatsApp en LinkedIn te verkleinen. Zo verklein je de kans op een digitale inbraak.

Gratis Cloud-diensten

Wees voorzichtig met gratis Cloud-, opslag- of e-maildiensten. Sommige van deze diensten zijn gratis omdat de aanbieder jouw gegevens ook gebruikt voor bijvoorbeeld marketing- of salesactiviteiten. En je hebt lang niet altijd zicht op hoe deze diensten zijn beveiliging. Sla op gratis Cloud-servers zeker geen gevoelige persoonsgegevens op, zoals medische gegevens of gegevens waaruit je iemands etnische afkomst, seksuele voorkeur of religie af kunt leiden.

USB-sticks en print

Wat geldt voor gratis Cloud-servers, geldt nog meer voor usb-sticks en papier. Zorg dat gevoelige informatie goed beveiligd op de server van je organisatie komt te staan. Heb je geen andere keuze dan gegevens mee te nemen op een USB-stick, zorg dan dat je deze versleutelt.

Updates

Door regelmatig je apparaten te updaten, worden gaten in de besturingssystemen, software en apps die op het bedrijfsnetwerk zijn aangesloten, gedicht. Zo verklein je de kans dat een cybercrimineel je kan hacken. Installeer dus altijd meteen de nieuwste updates van besturingssystemen, Android, iOS en andere software en apps die je gebruikt.

Beveiligingssoftware

Gebruik beveiligingssoftware om je werkomgeving te beveiligen. Vergeet hierbij niet alle andere zakelijke apparaten zoals je zakelijke mobiele telefoons. Met beveiligingssoftware kun je bijvoorbeeld gegevens deleten als een apparaat gestolen wordt of als je deze verliest.

Handige sites

Binnen bedrijven is er meestal wel iemand aangesteld die weet hoe dataverkeer en -opslag veilig gehouden kan worden, die firewalls correct configureert en updates op tijd installeert. Goede beveiligingssoftware maakt al een groot verschil, maar er zijn veel zaken die vaak vergeten worden.

Hier vind je een aantal handige sites met overzichtelijke tips:

En kom je er alsnog niet uit of heb je nog andere vragen? Wij staan zoals altijd voor je klaar.

Meer berichten

Bekend van

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 088 374 9249

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 088 374 9249

Nier zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence