DIENSTEN

Vakantie: waar komt dat eigenlijk vandaan?

Annelore van der Lint

DELEN

Facebook
Twitter
LinkedIn

De meesten van ons kijken er het hele jaar naar uit en het duurt vaak veel te kort, maar waar komt het fenomeen vakantie eigenlijk vandaan? Gingen mensen altijd al op vakantie? En is de manier waarop we op vakantie gaan veranderd? Wij duiken even in de geschiedenis*.

Volgens Wikipedia is vakantie “een meerdaagse periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt; hij of zij gaat tijdelijk niet naar school, studie, of werk.” Encyclo verstaat onder vakantie “Een verblijf buiten de eigen woonomgeving voor ontspanning of plezier met minstens één overnachting buitenshuis.”

Vrije tijd

Het woord vakantie en is afgeleid van het Latijnse “vacantia”, dat staat voor vrij zijn van verplichtingen: vrije tijd. Vakantiereizen kwamen al bij de Romeinse elite voor en in de zestiende eeuw maakten de Europese adel en wat later ook de gegoede burgerij vakantiereizen.

Als maatschappelijk verschijnsel kreeg het begrip vakantie in het midden van de negentiende eeuw haar huidige betekenis. Oorspronkelijk dacht met dat de (zomer)vakantie werd ingevoerd om kinderen te kunnen laten mee helpen bij de oogst. Later werden echter meer plausibele redenen bedacht. Zo pleitten onderwijshervormers voor vakantie om zowel kinderen als leerkrachten rust te gunnen. Ook het feit dat schoollokalen in de zomer erg heet worden, wordt gezien als reden om een zomerstop in te voeren.

Later speelde ook het socialisme en de vakbonden met hun pleidooi voor kortere werktijden een rol. In Nederland verschenen de eerste krantenberichten met de term zomervakantie in de jaren 1830.

“Op vakantie gaan”

In de twintigste eeuw maakt het fenomeen vakantie een stormachtige groei door en wordt het begrip gekoppeld aan het maken van een reis of bezoeken van een bepaalde bestemming: op vakantie gaan. Vanaf ongeveer 1970 voldeden grote groepen mensen in de welvarende landen aan de voorwaarden om op vakantie te kunnen gaan. Zij beschikten over de transportmiddelen, het geld en de vrije tijd. In deze eeuw is het percentage Nederlanders dat op vakantie gaat, gestegen tot meer dan 80%.

Vakantie is goed voor je

De adel en gegoede burgerij stuurden hun kinderen in de zestiende eeuw op een zogenaamde Grand Tour gestuurd ter culturele en persoonlijke vorming. Tegenwoordig gaan we vooral op vakantie om uit te rusten en op te laden. Volgens verschillende onderzoeken nemen gezondheid en het gevoel van welbevinden toe tijdens een vakantie. Dat komt voor een deel door het vrij zijn werk of school en doordat mensen op vakantie vaker en langer in de buitenlucht zijn. Een vakantie kan ook de stemming verbeteren, waarmee de vakantieganger beter bestand wordt tegen stress. Aan de andere kant blijkt dat mensen die lange tijd geen vakantie nemen vaker ziek zijn en eerder overlijden.

Fijne vakantie!

Dus, sluit je computer af, trek de deur van je zaak dicht, pak lekker je koffer in en ga ervan genieten. In onze vorige blog lees je hoe je goed voorbereid op vakantie gaat met de auto en waar je op moet letten als je een verzekering wilt afsluiten. Geniet ervan en als je weer helemaal uitgerust en opgeladen terug bent, staan wij zoals altijd voor je klaar. Fijne vakantie!

* Voor deze blog is dankbaar gebruik gemaakt van Wikipedia

Meer berichten

Boekhouding

Entrpnr richt de administratie compleet in en beheert deze voor je. Alles van a tot z geregeld.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Gevonden worden? Meer leads genereren?

Juridisch advies

De juristen van Entrpnr Legal nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies,

Asian markets

We kijken verder dan de Nederlandse markt. Entrpnr Asian Markets helpt je daarbij

Tarieven

Duidelijke maandtarieven voor onze dienstverlening

Onze specialisten staan voor je klaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Gratis advies?
Neem nu contact op

Offerte aanvragen