Overstappen naar een andere boekhouder?

Annelore van der Lint

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Je bent niet met je boekhouder getrouwd. Toch lijken veel relaties tussen ondernemer en hun boekhouder op een versleten huwelijk waaruit de passie en communicatie is verdwenen. Beide partijen luisteren nauwelijks meer naar elkaar en weten steeds slechter waar de ander mee bezig is. Dat is jammer, maar vooral zonde. Een goede relatie met je boekhouder kan je veel tijd, moeite en geld besparen. Dus voor iedereen die nog geen klant is van Entrpnr, geven we in deze blog een aantal redenen en tips om over te stappen van boekhouder.

Geen communicatie

Een van de belangrijkste redenen om jouw relatie met je boekhouder eens kritisch te bekijken, is gebrek aan communicatie en persoonlijke aandacht. Kun jij je boekhouder niet bereiken wanneer je hem of haar nodig hebt? Laat jouw boekhouder je niet op tijd weten wat en wanneer jij iets moet doen of aanleveren? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een andere boekhouder.

Communicatie is cruciaal in de relatie met je boekhouder. Alleen wanneer jouw boekhouder volledig op de hoogte is van de situatie van je onderneming kan hij of zij adequaat inspelen op mogelijke fiscale voordelen. Zoek dus een boekhouder met wie je direct contact kunt blijven houden. Blijf niet rondlopen met vragen, want dat kan jou in het ergste geval, geld kosten.

Fouten

Een goede boekhouder mag geen fouten maken. Niet voor niets besteed jij de financiële huishouding van jouw onderneming uit aan een professional. Een goede boekhouder weet wat er gedaan moet worden, houdt deadlines in de gaten en zorgt ervoor dat jouw bedrijf voldoet aan de wettelijke financiële en belastingtechnische regels. Jij hoeft niet meer zelf te controleren of iedere aftrekpost wel wordt meegenomen. Of dat er geen fouten in jouw balans zitten.

Niet-meedenken

Een goede boekhouder doet meer. Een proactieve boekhouder kijkt verder dan de wettelijke verplichtingen en wijst jou op mogelijke kansen en risico’s. Omdat een boekhouder inzicht heeft in de financiële gezondheid van jouw bedrijf is hij of zij uitstekend gepositioneerd om je bij te staan met raad en advies.

Niet deskundig (genoeg)

In sommige gevallen moet je als ondernemer overstappen omdat de onderneming groeit en de vraagstukken meer complex worden. Misschien heb je vragen over personeel, wil je de bedrijfsvorm wijzigen, een overname doen, je bedrijf opsplitsen of misschien heb je gewoon behoefte aan extra fiscaal advies. Als jouw onderneming groeit, is het belangrijk dat je een boekhouder hebt die jou kan bijbenen.

Wanneer je het beste kunt overstappen

Je kunt op ieder moment overstappen, maar het eerste kwartaal van het (boek)jaar is in principe het beste moment om over te stappen. Op dat moment kan je huidige boekhouder het laatste jaar afsluiten en de opgemaakte jaarrekening overhandigen. Zo kan de nieuwe boekhouder met een schone ‘balans’ beginnen.

Als je niet kunt wachten, kun je ook midden in een lopend jaar overstappen. Dit is wat complexer en kost wat meer werk, maar boekhouders zijn verplicht om samen te werken om een overstap goed te laten verlopen.

Voordat je overstapt

Bedenk voordat je overstapt wat je precies verwacht van je nieuwe boekhouder. Hieronder een paar punten om op je checklijstje te zetten:

Kan de nieuwe boekhouder meegroeien met mijn onderneming de ondernemer: heeft de nieuwe boekhouder capaciteit en de nodige expertise in huis?

  • Is de boekhouder een echte sparringpartner die ‘meedenkt?’ Hoe zit het met persoonlijke aandacht en begeleiding?
  • Hoe is de verhouding tussen prijs en kwaliteit?
  • Hoe bereikbaar (fysiek en online) is de nieuwe boekhouder?
  • Welke boekhoudsoftware gebruikt de nieuwe boekhouder? Sluit die aan bij de systemen die je als ondernemer als in huis hebt?
  • Wat heeft de huidige boekhouder nog in uitvoer? Hoe ga je dat overdragen?

Klaar om over te stappen?

Ben je klaar voor de stap, dan staan wij voor je klaar. Want het is tijd voor een andere boekhouder. Een team dat wel snel reageert. Dat meedenkt en geen problemen ziet maar oplossingen. Een team dat tijd en geld bespaart. Dat zijn wij. Het maakt niet uit of je de boekhouding online of op papier doet: wij regelen de overstap voor jou. Neem nu contact met ons op!

Meer berichten

liquiditeitsprognose

Wat kunnen we in 2022 verwachten?

Het is zeker voor ondernemers een raar jaar geweest. Lockdown, avondklok, ondernemingen die gedwongen moesten sluiten en vele andere beperkingen; wederom niet

Een laatste terugblik

2021 is bijna ten einde. Het was wederom een bewogen jaar. We begonnen en eindigen volop in de Corona-ellende. Lockdown, wederom hele

CANVA Covid - mondkapje

Corona-steunpakket

Zoals je van ons gewend bent, houden wij je altijd op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Zo ook nu. Wij zijn deze

Bekend van

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence

Quick links

Nieuwsbrief