Een jaarrekening laten opstellen?

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

De jaarrekening: de plek waar alles samenkomt.

De jaarrekening is de financiële spiegel van je onderneming. De jaarrekening geeft de financiële status van jouw onderneming weer. Hiermee is de jaarrekening een belangrijke bron van informatie om risico’s in te schatten en belangrijke financiële beslissingen te nemen.

Het samenstellen van een jaarrekening is niet altijd even makkelijk. Het vereist specifieke kennis en behoorlijk wat tijd in beslag nemen. In deze blog geven we je een aantal tips.

De allerbeste tip is voor onze klanten: omdat wij jouw boekhouding dagelijks verwerken, is deze altijd up-to-date. Het leveren van een jaarrekening of voorlopige cijfers is voor ons dan ook een relatief eenvoudige klus. Wij leveren die perfecte jaarrekening wanneer jij die nodig hebt. Neem gewoon even contact met ons op.

Voor wie is de jaarrekening verplicht?

Bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn wettelijk verplicht om ieder boekjaar een jaarrekening en jaarverslag te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Zzp’ers, eenmanszaken en vof’s zijn dit niet verplicht maar zij moeten wel een jaarrekening maken voor de administratie en deze gebruiken bij het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Wat staat er in de jaarrekening?

Een jaarrekening geeft in grote lijnen weer de financiële gesteldheid van een onderneming aan in het betreffende boekjaar. De jaarrekening bestaat uit de balans, winst- en verliesrekening en de daarbij horende toelichting. Bij grotere bedrijven met een bepaalde omvang, moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.

De balans

De balans geeft zicht op de staat van je onderneming op een bepaald moment (meestal 31 december). De balans toont het resultaat van de opeenvolgende veranderingen in bezittingen en schulden als gevolg van de ondernemingsactiviteiten.

De winst- en verliesrekening

De winst- en verliesrekening laat zien of je onderneming winst maakt of verlies lijdt. Het geeft een overzicht van de omzet en de kosten van je onderneming in dat jaar. Kleine ondernemingen hoeven geen winst- en verliesrekening te openbaren.

De toelichting

Hoe groter je bedrijf, hoe meer financiële informatie je zult moeten delen. De kleine onderneming hoeft in de toelichting alleen het aantal werkzame personen te vermelden en de manier waarop de balans is opgesteld. Bij een grotere rechtspersoon moet in de toelichting ook bijvoorbeeld de betalingen aan de directie worden vermeld. Daarnaast moeten grotere ondernemingen ook een jaarverslag en een controleverklaring deponeren.

Wat is een jaarverslag?

De jaarrekening is voor grotere ondernemingen vaak onderdeel van het jaarverslag waarin wordt teruggeblikt op de bedrijfsactiviteiten van het afgelopen jaar. Eenmanszaken en vof’s zijn niet verplicht een jaarverslag te maken.

Voor de inhoud van het jaarverslag zijn geen strakke regels. Het is voor veel bedrijven een visitekaartje dus het is verstandig om te zorgen dat het er aantrekkelijk uit ziet. Meestal bevat het jaarverslag een profiel van de organisatie, met daarin de visie, missie, doelstellingen en successen.

De jaarrekening zelf doen of uitbesteden?

Bedenk goed wat de voor- en nadelen zijn. Als je besluit om zelf de jaarrekening op te stellen, bespaar je de kosten voor de boekhouder of account. En door je te (moeten) verdiepen in de regels van de Belastingdienst, krijg je meer inzicht in mogelijke aftrekposten en gunstige investeringen. Bedenk daarbij wel dat het de eerste keer behoorlijk wat tijd zal kosten om alles zelf uit te zoeken en je altijd het risico loopt, dingen te missen.

Of de voordelen tegen de nadelen opwegen zal voor elk bedrijf anders zijn, en hangt af van de complexiteit van de boekhouding en de wettelijke structuur van de onderneming.

Wij kunnen je hoe dan ook adviseren!

Interesse? Neem contact met ons op!

Andere artikelen

Geruisloze inbreng – Fouten

Vermijd veelgemaakte foute bij geruisloze inbreng. Lees in deze blog welke het zijn en hoe je die kunt vermijden.

Meer lezen

boekhouder Notaris Veelgemaakte fouten bij geruisloze inbreng en hoe deze te vermijden

Geruisloze inbreng – Voordelen

Geruisloze inbreng heeft interessante voordelen. Lees er alles over in deze blog en ontdek hoe ook jij kunt profiteren een bv.

Meer lezen

Boekhouding notaris Geruisloze inbreng en de voordelen voor kleine en middelgrote ondernemingen

De geruisloze inbreng – Inleiding

De geruisloze inbreng is een interessante fiscale constructie met aantrekkelijke belastingvoordelen. Lees er meer over in onze blog.

Meer lezen

Boekhouding notaris Inleiding tot de geruisloze inbreng: wat, waarom en hoe?

Feitjes over de schoolvakantie en de bouwvak

Vakanties zijn een geliefde periode voor velen, maar er schuilt een hele wereld van geschiedenis en praktische overwegingen achter de […]

Meer lezen

Boekhouder Vakantieperiode

Wetsveranderingen per 1 juli 2024

Wat moet je weten?     In Nederland treden de meeste wetsveranderingen in werking op twee vaste momenten per jaar: […]

Meer lezen

Verandering Op 1 Juli Voor Ondernemers

Minimumloon stijgt per 1 juli 2024

Wat moet je weten?    In Nederland treden de meeste wetswijzigingen in werking op twee vaste momenten per jaar: 1 […]

Meer lezen

Blog Wetsverandering
Ga naar boven