Goed voorbereid op je belastingaangifte

Belasting

Blog

Entrpnr Dutch Carribbean

Intern

MKB

Ondernemen

Persbericht

Software

ZZP

Geschreven door:
Annelore-van-der-lint

Annelore van de Lint

Marketing Director

Niemands favoriete bezigheid, maar de meesten van ons moeten er deze maand toch weer aan geloven: de belastingaangifte. In deze blog een paar tips om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Ook dit jaar doen meer dan 8 miljoen mensen vanaf 1 maart aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2023: 6,8 miljoen particulieren en 1,5 miljoen ondernemers.

Vanaf 1 maart staat de vooraf ingevulde aangifte al weer ons allemaal klaar. Let op dat je de aangifte op tijd – in ieder geval voor 1 mei – verstuurd of vraag hier uitstel aan. Als je niet op tijd je aangifte verstuurt of de aangifte onjuist of onvolledig invult, kun je een boete krijgen.

In onze blog van vorige week hebben we het al gehad over inkomstenbelasting voor ondernemers. In deze blog, een aantal tips voor de belastingaangifte. Want ook al heeft de Belastingdienst al een hoop gegevens voor ons ingevuld, het loont vaak toch om dit goed te controleren en waar nodig aan te passen.

Heb je je DigiD bij de hand?

Om je belastingaangifte in te zien, te wijzigen en controleren heb je een DigiD nodig. Als je die niet hebt of kwijt bent, vraag deze dan niet op het allerlaatste moment aan. De aanvraagtijd is minimaal drie werkdagen omdat de activeringscode per brief wordt toegestuurd.

Op onze site staat een handige checklist met andere gegevens die je voor de aangifte nodig hebt.

Is er het afgelopen jaar veel veranderd in jouw situatie?

Als er zaken in je financiële situatie zijn veranderd (denk aan verandering van werk, het kopen van een huis, trouwen etc.) dan is het belangrijk dat je de vooraf ingevulde gegevens goed controleert. De Belastingdienst baseert zich op bij hen bekende gegevens en is wellicht nog niet helemaal op de hoogte. Zogenaamde middeling kan interessant zijn als je inkomen in drie opeenvolgende jaren positief of negatief, sterk is veranderd. Op de site van de Belastingdienst lees je of en hoe je belasting kunt terugkrijgen.

Heb je in 2023 een cursus, opleiding of studie gevolgd?

Helaas, sinds 1 januari 2022 zijn je studiekosten niet meer aftrekbaar.

Heb je een huis gekocht?

De kosten voor het afsluiten van een hypotheek of de kosten van een hypotheekadviseur bijvoorbeeld zijn in veel gevallen aftrekbaar. Op de site van de Belastingdienst kun je zien welke kosten rond het kopen van een huis wel of niet aftrekbaar zijn.

Had je in 2023 beleggingen?

Als je in 2023 beleggingen had waarover je dividend ontving, dan heb je waarschijnlijk al 15% dividendbelasting betaald. Je kunt de ingehouden dividendbelasting mogelijk verrekenen of terugvragen. In een aantal situaties geldt een vrijstelling. Of je hiervoor in aanmerking komt en hoe dit werkt hangt in de eerste plaats af van de vraag of je als ontvanger binnen of buiten Nederland woont. Hetzelfde geldt als je organisatie de ontvanger is Op de site van De Belastingdienst lees je precies hoe het zit.

Hopelijk helpen deze tips jou bij het invullen van je aangifte. Heb je verder nog vragen of kun je toch nog wat hulp gebruiken, dan kun je altijd contact met ons opnemen. En wil jij de inkomstenbelasting door ons laten verzorgen? Dat kan nu voor slechts €349.

Andere artikelen

Wel of geen uitstel van belastingaangifte aanvragen? 

Het opstarten en laten groeien van een bedrijf vereist niet alleen vastberadenheid en doorzettingsvermogen, maar ook een goed doordachte strategie […]

Meer lezen

Boekhouders vergelijken

Alles voor een soepele btw-aangifte

Alles voor een soepele btw-aangifte Bijna alle ondernemers en zzp’ers moeten omzetbelasting betalen. De meeste ondernemers doen dat vier keer […]

Meer lezen

Aangifte omzetbelasting

Drie manieren om een bv op te richten

Overweeg je om van je eenmanszaak een bv te maken? Slimme zet! Een bv biedt namelijk verschillende voordelen, zoals minder […]

Meer lezen

bv oprichten

De ruisende inbreng: hoe werkt dat?

Ruisende inbreng is een proces waarbij een ondernemer niet alleen geld, maar ook andere activa, zoals bijvoorbeeld apparatuur, eigendom of […]

Meer lezen

Ruisende inbreng

Aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken […]

Meer lezen

Belastingaangifte

Controller versus full-service boekhouder: weet wat je kiest

Als ondernemer ben je voortdurend bezig met het maken van cruciale keuzes, vooral als het gaat om het uitbesteden van […]

Meer lezen

Ruisende inbreng
Ga naar boven