DIENSTEN

MKB-uitdaging #3: het verlagen van de administratieve druk

Annelore van der Lint

DELEN

Facebook
Twitter
LinkedIn

Interessante uitkomsten uit het MKB Business Barometer onderzoek van Exact. Hiervoor onderzocht een onafhankelijk ICT-onderzoeksbureau de zakelijke uitdagingen van het MKB. In deze serie blogs bespreken we een aantal van de uitdagingen in de financiële administratie. Deze week op nummer 3: het verlagen van de administratieve druk.

Voor het MKB Business Barometer onderzoek van Exact onderzocht een onafhankelijk ICT-onderzoeksbureau de zakelijke uitdagingen van het MKB. Uit hun onderzoek naar de specifieke uitdagingen in de financiële administratie staat het op tijd laten betalen door klanten net als de voorgaande jaren, met stip op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat het beheren van de cash flow dat hier onlosmakelijk is verbonden. In deze blog bespreken we de nummer 3: het verlagen van de administratieve druk.

Hoeveel tijd kost boekhouden mij als ondernemer?

In het onderzoek van Exact komt naar voren dat MKB-bedrijven gemiddeld een kleine 9 uur per maand kwijt zijn aan de financiële administratie. De Rabobank baseert zich op een onderzoek van Basware Benelux en schat dat een ondernemer gemiddeld zelfs bijna 17 uur per maand kwijt is aan het regelen en bijhouden van de administratie. De waarheid zal in het midden liggen, de administratie kost nu eenmaal tijd. Maar de hoeveelheid tijd die jouw boekhouding in beslag neemt, hangt af van een hele hoop zaken. Hoeveel facturen je maakt bijvoorbeeld. Hoeveel verstand van wet- en regelgeving je hebt, hoe veel taken je uitbesteedt en of je een facturatie- of boekhoudprogramma gebruikt.

Wie doet de boekhouding?

Allereerst bepaal jij zelf als ondernemer wie de boekhouding voor jouw organisatie doet. Je kunt de boekhouding (volledig) uitbesteden aan een externe boekhouder of accountant. Of je kunt alles helemaal zelf doen, al dan niet met de hulp van een (online) boekhoudsysteem. Wat je ook kiest, jouw financiële administratie moet op orde blijven, dus geen keuze maken is geen optie. Maar wie je ook kiest, wij pleiten er altijd voor om zaken zo veel mogelijk te automatiseren.

(Online) boekhoudsoftware gebruiken

Bijna iedere boekhouding gebeurt tegenwoordig online. En het aanbod aan boekhoudsoftware en boekhoudmodules is zo groot dat er voor iedere onderneming wel een geschikt pakket bijzit. Boekhoudsoftware maakt boekhouden voor ondernemers makkelijker, terwijl je toch zelf volledig de controle en het financiële inzicht houdt.

Maar let ook hier op. Ook als je een boekhoudsysteem gebruikt moet je zelf de discipline kunnen opbrengen om regelmatig de boekhouding bij te werken. Wel is het zo dat je bij de meeste systemen, alerts kunt instellen om jou aan bepaalde gebeurtenissen te herinneren. 

Mocht je nu weten dat de discipline om de boekhouding zelf bij te houden niet jouw sterkste kant is of ben je bang dat je niet alles goed genoeg weet, dan kun je ook de volledige administratie bij een boekhouder neer leggen.

Uitbesteden is makkelijk, veilig en bespaart je veel tijd zodat jij je kunt richten op ondernemen. Maar uitbesteden kost wel geld. Vergelijk dus verschillende boekhouders en kantoren met elkaar en let vooral op de meerwaarde die zij leveren. Kies voor een boekhouder die meedenkt en waarmee je makkelijk en regelmatig in contact kunt komen om niet het overzicht in jouw financiële situatie te verliezen.

Robotisering

Volgens het onderzoek van Exact staan de meeste ondernemers open voor automatisering, maar vinden ze het moeilijk de administratie volledig over te geven aan een slimme tool. Toch is robotisering de meest effectieve manier om de administratieve druk te verlichten en te komen tot diepere en betere inzichten in de financiële situatie van een onderneming.

Algoritmes kunnen bijvoorbeeld helpen bij het monitoren en analyseren van financiële kerncijfers en mogelijke problemen proactief signaleren. Zo kan de boekhouder tijdig reageren. En een intelligent systeem kun je inrichten op basis van de laatste wet- en regelgeving zodat jij altijd compliant bent.

Wil je meer weten over hoe je met automatisering de administratieve druk kunt verlagen, neem dan contact met ons op!

Meer berichten

Boekhouding

Entrpnr richt de administratie compleet in en beheert deze voor je. Alles van a tot z geregeld.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Gevonden worden? Meer leads genereren?

Juridisch advies

De juristen van Entrpnr Legal nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies,

Asian markets

We kijken verder dan de Nederlandse markt. Entrpnr Asian Markets helpt je daarbij

Tarieven

Duidelijke maandtarieven voor onze dienstverlening

Onze specialisten staan voor je klaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Gratis advies?
Neem nu contact op

Offerte aanvragen