Hoe zit het als ondernemer met je inkomstenbelasting?

Annelore van der Lint

DELEN

Update mei 2022*

Als ondernemer of zzp’er heb je over je inkomsten nog geen belasting betaald. Je hebt waarschijnlijk wel al te maken gehad met de omzetbelasting, maar dat staat verder los van de inkomstenbelasting. Hieronder leggen we uit hoe het zit en waar je op moet letten.

Iedere ondernemer of zzp’er betaalt belasting over zijn of haar inkomen. Hoe meer winst je maakt, hoe hoger de belasting is die je moet betalen. Door gebruik te maken van aftrekposten en heffingskortingen, kun je het bedrag dat je moet betalen wel behoorlijk verminderen.

Wanneer betaal je inkomstenbelasting?

Iedere burger moet elk jaar een aangifte aanleveren waarin alle inkomsten over het kalenderjaar worden opgegeven. Iedereen mag hier een aantal zaken van aftrekken, denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een hypotheek, opleiding of ziektekosten. Alle inkomsten bij elkaar min de aftrekbare kosten vormen het belastbaar inkomen waarover je belasting moet betalen.

De inkomstenbelasting wordt achteraf berekend en betaal je ook achteraf. Het kan voorkomen dat je in het jaar zelf een voorlopige aanslag moet betalen. Deze is dan gebaseerd op een schatting van de winst die je gaat maken.

Als ondernemer wordt jouw inkomen bepaald door de omzet van je onderneming. Of je daar inkomstenbelasting over betaalt, hangt af van meerdere factoren, maar het maakt vooral uit hoeveel omzet je maakt. Onder een bepaald bedrag, hoef je hierover geen belasting te betalen.

Als je wel belasting moet betalen, ontvang je (meestal) van de Belastingdienst een uitnodiging om aangifte te doen voor ondernemers. Je geeft dan je inkomsten aan als winst uit onderneming. Krijg je geen bericht dat je aangifte moet doen als ondernemer? Dan doe je aangifte voor particulieren. Je geeft dan je inkomsten aan als inkomsten uit overig werk.

Belastingaangifte doen met je partner

Het kan interessant zijn om samen met je fiscale partner aangifte te doen. Je mag dan bijvoorbeeld inkomsten en aftrekposten verdelen voor maximaal belastingvoordeel. Dat kan gevolgen hebben voor de belasting die je moet betalen of terugkrijgt en voor de heffingskortingen die u krijgt.

Op de site van de Belastingdienst zie je precies wanneer je een fiscale partner hebt (of bent) en wat je allemaal wel en niet mag verdelen.

Wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Iedere ondernemer en zzp’er betaalt een wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Kortingen die eventueel wel gelden voor de inkomstenbelasting, gelden niet voor de bijdrage Zvw. De bijdrage Zvw is inkomensafhankelijk en wordt berekend op basis van je aangifte voor de inkomstenbelasting.

Kortingen en aftrekposten

Als ondernemer krijg je korting op je belastingen. Zo hoef je over bepaalde bedragen geen belasting te betalen. Posten waar je als ondernemer of zzp’er eventueel gebruik van kunt maken, zijn:

  • Zelfstandigenaftrek;
  • Startersaftrek;
  • MKB-winstvrijstelling;
  • Investeringsaftrek.

 

Let bij de aangifte inkomstenbelasting goed op dat je alle mogelijke aftrekposten waarvoor je in aanmerking komt, meeneemt. Wil je zeker weten dat je geen posten vergeet en niet meer belasting betaalt dan nodig is, neem dan contact op met een van de specialisten van Entrpnr.

*Let op: informatie in dit artikel kan verouderd zijn en niet alle informatie bevatten. Aan de inhoud kunnen verder geen rechten worden ontleend. Voor een up-to-date en compleet overzicht kun je onder andere terecht op de site van de Belastingdienst. 

Meer berichten

Boekhouding

Entrpnr richt jouw administratie compleet en volledig op maat in. Je boekhouding wordt dagelijks verwerkt.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming. Wij zorgen ervoor dat jij zo snel mogelijk betaald wordt.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Meer leads genereren? Wij maken jouw bedrijf zichtbaar en helpen je gevonden worden.

Juridisch advies

Onze juristen nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies, begeleiden je zorgvuldig en procederen als dat nodig is.

Asian Markets

Dé partner voor bedrijven die actief zijn op de Aziatische markt of voor Aziatische ondernemers die een bedrijf hebben in Nederland.

Tarieven

Bij ons geen valse vanaf prijzen of misleidende tarieven. Wij hebben een passend pakket voor ieder budget. Vraag jouw offerte aan.

Gratis advies?
Neem nu contact op

Offerte aanvragen