Contactopnemen

Onze specialisten staan voor je klaar.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Hoe zit het met je mobiliteit?

Annelore van der Lint

DELEN

Facebook
Twitter
LinkedIn

Update mei 2022*

Wij begrijpen dat je ook als zzp’er of kleinere ondernemer mobiel moet zijn en representatief voor de dag wilt komen. Je kunt natuurlijk een eigen auto aanschaffen, maar wellicht is private of zakelijke  lease ook een optie. Bij lease heb voor een vast bedrag per maand, zonder gedoe een mooie auto tot je beschikking. Ook biedt leasen over het algemeen meer zekerheid en service, bijvoorbeeld in de vorm van een tankpas, hulp bij pech en vervangend vervoer.

Wij zetten de voor en nadelen op een rijtje en laten zien waar je op moet letten.

Wat is het verschil tussen zakelijk en privé leasen?

Wanneer jij als een privépersoon een auto leaset, staat het contract op naam van jou persoonlijk. Lease je als ondernemer zakelijk, dan staat het contract op naam van je bedrijf. Zakelijk leasen van een auto wordt door de Belastingdienst gezien als een vorm van investeren. Deze leasekosten kun je daarom aftrekken van je belastingen. Bij een privéleasecontract kan dat niet. Nadeel is wel dat je als je de zakelijke auto ook privé gebruikt, je bij meer dan 500 privékilometers per jaar een bijtelling moet betalen. Bij private lease is dat niet zo.

Wanneer is zakelijk leasen of privé leasen voordeliger?

De fiscale voordelen van zakelijk leasen zijn bijna altijd groter dan de bijtelling die je moet betalen als je meer dan 500 privékilometers per jaar maakt. Let wel op wanneer je nog niet weet of en hoe lang je ondernemer blijft. Als jij ophoudt met ondernemen en weer in loondienst gaat, kun je niet zomaar je meerjarige leasecontract afbreken en de auto weer inleveren. En ook al blijf je als ondernemer ingeschreven staat, de kosten kun je dan niet langer meer van de winst aftrekken.

Wat is “operational lease”?

“Operational leasen” lijkt op het huren van een auto voor langere tijd. De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en is daarmee verantwoordelijk voor de kosten en risico. Als ondernemer betaal jij de leasemaatschappij een vast bedrag per maand dat je kunt aftrekken van de belasting. In dit bedrag zitten dan alle extra kosten, zoals verzekering, wegenbelasting en onderhoud.

Wat zijn de algemene voordelen van private of zakelijke lease?

  • Vaste kosten: met een leasecontract weet je altijd wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten. Je hoeft niet bang te zijn voor onverwachte garagerekeningen. En als je van auto wilt wisselen, hoef je je niet druk te maken over het verkopen van je auto.
  • Geen eigen (spaar)geld nodig: als je geen eigen geld hebt of dit niet wilt besteden aan het kopen van een (nieuwe) auto, dan is leasen een goed alternatief. In de meeste gevallen is lease goedkoper dan geld lenen voor de aanschaf van een nieuwe auto en je houdt je eigen geld vrij om te investeren in je onderneming.
  • Geen gedoe: met leasen heb je altijd een nieuwe auto tot je beschikking. Bij schade of pech wordt alles geregeld en krijg je in de meeste gevallen een vervangende auto.

Wat zijn de nadelen van zakelijke of private lease?

  • Je zit vast aan een contract: het openbreken van een leasecontract is niet makkelijk en zeker niet goedkoop. Als je ophoudt met ondernemen en een zakelijk contract hebt lopen, kun je dit niet zomaar opzeggen. En de leasekosten kun je als niet-ondernemer niet van de belasting aftrekken.
  • Je kunt goedkoper autorijden: wanneer je niet perse een nieuwe auto hoeft te rijden, kan het goedkoper zijn om een tweedehands auto te kopen. En als je eigen geld “vrij” hebt, kan ook een nieuwe auto aanschaffen voordelig zijn. Je loopt dan wel de services en zekerheden mis die een leasecontract biedt. Ook als je de auto (tijdelijk) minder gebruikt, lopen de vaste lasten van een lease auto gewoon door De meeste leasebedrijven gaan uit van een minimaal aantal kilometers. Als je minder rijdt, wordt dit niet in mindering gebracht op je kosten.
  • Leasebedrag heeft invloed op je hypotheeklening: 65% van je maandelijkse leasebedrag wordt door de bank in mindering gebracht op de maximale maandelijkse woonlasten en dat heeft invloed op je maximale leencapaciteit bij een nieuwe hypotheeklening
  • Verlies schadevrije jaren: een belangrijk nadeel is dat je na een periode van 3 tot 5 leasejaren je opgebouwde no-claimkorting kwijt kunt zijn. Als je na de leaseperiode weer een auto koopt, dan tellen alleen de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd tijdens de leaseperiode.

* Let op: informatie in dit artikel kan verouderd zijn en niet alle informatie bevatten. Aan de inhoud kunnen verder geen rechten worden ontleend. Wil je precies weten welke vorm van leasen (of niet) voor jou het meest aantrekkelijk is, neem dan contact met ons op en wij brengen je in contact met een van onze in lease gespecialiseerde partners.

Meer berichten

Offerte aanvragen

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Correspondence

Entrpnr Offices

Boekhouding

Entrpnr richt de administratie compleet in en beheert deze voor je. Alles van a tot z geregeld.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Gevonden worden? Meer leads genereren?

Legal

De juristen van Entrpnr Legal nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies,

Asian markets

We kijken verder dan de Nederlandse markt. Entrpnr Asian Markets helpt je daarbij

Tarieven

Duidelijke maandtarieven voor onze dienstverlening

Onze specialisten staan voor je klaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Stuur een chat

VideoCall inplannen

Stuur een Email

Gratis advies?
Neem nu contact op

Offerte aanvragen