Hoe lang gaat dit duren?

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Hoe lang gaat dit duren?
Inmiddels zitten we met elkaar ruim een week in deze ellende. De wereld staat compleet op z’n kop. De overheid heeft een aantal stevige maatregelen aangekondigd, maar het is nog steeds afwachten wanneer e.e.a. geëffectueerd gaat worden. 

We hebben een aantal oplossingen voor u nog even op een rijtje gezet: 

 • Aanvraag NOW-wetgeving (vervanging Arbeidstijdverkorting)

De NOW wetgeving is voor veel ondernemers die te maken hebben met personeel een belangrijke oplossing. De details omtrent deze wetgeving vind u hier
In het kort komt het hier op neer; wanneer u personeel in dienst heeft en u verwacht een omzetdaling, dan kunt u hier ondersteuning voor aanvragen. Afhankelijk van de omzetdaling krijgt u een percentage van uw loonkosten vergoed.

Het UWV zal de aanvragen voor deze regeling gaan behandelen. Op dit moment werkt de overheid aan een speciaal portal waar u dit aan kunt vragen. Onze contacten geven aan dat het de verwachting is dat dit portal ergens tussen zondag a.s. en woensdag a.s. online zal gaan komen.

 • Uitstel Belastingdienst
  U kunt op dit moment al uitstel aanvragen bij de Belastingdienst voor het betalen van uw zakelijke belastingen. Hiervoor moet een verklaring worden meegezonden door een “onafhankelijke derde”, zoals een accountant of een boekhouder. Indien gewenst kan Entrpnr dit voor u verzorgen.

 • Borgstellingskrediet

De overheid heeft de voorwaarden voor een borgstellingskrediet verruimd. Dit wil zeggen dan u een lening af kunt sluiten bij uw zakelijke huisbankier en dat de overheid voor een groot deel garant staat.

Ondanks dat dit een ruimhartige maatregel van de overheid is, levert dit in de praktijk nog wel de nodige problemen op. Om te beginnen moet u bankieren bij een systeembank. (ABN AMRO, Rabobank, ING etc). Andere banken die veel gebruikt worden door ondernemers, zoals de KNAB of de BUNQ, hebben geen kredietfaciliteit en vallen op dit moment dus buiten de regeling.

Daarnaast moet u beschikken over een zakelijke rekening. Ook dit is soms lastig omdat, met name ZZP’ers, ondernemen vanaf hun privé rekening.

Tot slot proberen banken hier momenteel middels een versnelde procedure snel duidelijkheid te geven omtrent de mogelijkheden. Ondanks de garantstellingen van de overheid dient u in de meeste gevallen wel te beschikken over (jaar)cijfers en prognoses. Indien u hier hulp bij nodig heeft kan Entrpnr u hierbij ondersteunen. 


Het grootste probleem zit hem momenteel in de enorme stroom ondernemers die gebruik proberen te maken van deze regeling. Afgelopen dagen liepen de telefonische wachtrijen bij de banken op tot langer dan 1,5 uur.

 • BBZ Uitkering 
  Als ZZP’er of kleine ondernemer kunt u aanspraak maken op een BBZ-uitkering. De overheid heeft aangegeven de toetsingseisen hiervoor sterk te verlagen. 


In het kort komt het er op neer dat iedere ZZP’er zijn of haar inkomen kan laten aanvullen tot bijstandsniveau. Dit komt ongeveer neer op € 1.500,00 per maand. Voor deze regeling is een tijdelijke duur afgekondigd van 3 maanden met een mogelijkheid op verlenging van nog eens 3 maanden.

Het aanvragen van deze regeling gaat verlopen via de gemeenten. Ook hier wordt op dit moment gewerkt aan digitale oplossingen. Het is onze verwachtingen dat deze begin volgende week klaar zullen zijn.

 • BBZ Krediet
  Naast de BBZ Uitkering heeft de overheid aangekondigd dat er een mogelijkheid zal komen om aanvullend een BBZ (overbruggings) Krediet af te sluiten voor een maximaal bedrag van +/- € 10.000,00. 


Over de voorwaarden van de toekenning van een dergelijk krediet is op dit moment nog niets bekend, anders dan dat dit ook via de gemeenten zal gaan lopen. Welke toetsingscriteria men aan zal gaan houden en welke bewijsstukken u zal moeten overleggen is nog onbekend. 


Het is wel aan te raden om hier vast voorbereidingen voor te treffen. Zorg dus vast dat uw boekhouding op orde is en dat u in staat bent om mogelijk gevraagde cijfers aan te leveren. Indien u hier ondersteuning bij nodig heeft kan Entrpnr u hierbij van dienst zijn. 

 • Compensatie getroffen bedrijven (Steunfonds)
  De overheid heeft een speciaal steunfonds opgericht voor bedrijven die getroffen zijn door verplichte sluitingen (Horeca, reisbranche etc.)

  Voor deze regelingen is een eerste vergoeding toegezegd van € 4.000,00. Het is onze verwachting dat hier in een later stadium aanvullende schades geheel of gedeeltelijk gecompenseerd zullen gaan worden.

  Deze regeling moest eerst voorgelegd worden aan Europa en hier is afgelopen week formeel toestemming voor ontvangen door de overheid. 


Op dit moment is nog niet bekend hoe dit fonds verder wordt aangekleed en wie de uitvoering op zich gaat nemen. Wij verwachten dat ook hier begin volgende week meer duidelijkheid over zal komen.

 • Qredits – Bestaande klanten.
  Bestaande klanten van sociaal-geldverstrekker Qredits ontvangen een rentekorting en aflossingspauze.

  Om hiervoor in aanmerking te komen kunt u rechtstreeks contact opnemen met Qredits.

 • Qredits – Nieuwe klanten.
  Qredits accepteert op dit moment (nog) nieuwe klanten en verstrekt nu dus nog nieuwe leningen.

  Entrpnr is intermediair van Qredits en kan u hierbij ondersteunen. Qredits verstrekt kredieten tot € 250.000,00. 

Entpnr kan een aanvraag voor u verzorgen. Om een aanvraag te doen bij Qredits heeft u de volgende stukken nodig: 

 • Kopie paspoort of ID-kaart (ook achterzijde)
 • Jaarcijfers van 2018 en indien aanwezig ook 2017
 • Voorlopige cijfers van 2019.

  Ook bij het produceren van deze cijfers kan Entrpnr u van dienst zijn.

 • Ondernemers krijgen 6 maanden uitstel op aflossing aan bank
  Om ondernemers wat meer lucht te geven tijdens de Coronacrisis heeft de Nederlandse Vereniging van Banken vanmorgen bekend gemaakt dat ondernemers voor een periode van 6 maanden geen aflossingen hoeven te doen aan de bank.

  Het gaat dan om de z.g. systeembanken (ABN AMRO, ING, Rabobank, de Volksbank, Triodos en BNG Bank) en financieringen met een maximum van € 2,5 miljoen euro. Heb je een lopende financiering bij één van deze banken en heb je uitstel nodig op de aflossing? Neem dan direct contact op met je huisbank om dit te realiseren. 

De bekendmaking van de NVB kan je hier terugvinden. 

 • ABN-AMRO Hypotheek op “pauze” door het Coronavirus
  Wanneer je jouw persoonlijke hypotheek hebt lopen bij de ABN-AMRO bank en je kunt deze op dit moment niet betalen, dan kan je de betalingen tijdelijk laten “pauzeren”. 

ABN AMRO heeft aangegeven dat ze voor alle klanten een uitstelmogelijkheid aanbieden van 3 maanden. Meer over deze regeling kunt u hier lezen.

Andere banken hebben op dit moment nog geen algemene regelingen aangekondigd, maar zij nodigen klanten die in de problemen komen wel uit om rechtstreeks contact op te nemen voor een oplossing. Het is onze verwachting dat u op dit moment kunt rekenen op vergelijkbare oplossingen als bij ABN-AMRO. 

Juridische vragen omtrent Corona

Veel ondernemers hebben juridische vragen over de gevolgen van het Corona-virus. Vaak gaat dit vooral over het betalen van vaste lasten en de juridische implicaties van contracten. 

Als Entrpnr kunnen wij u van harte de Q&A aanbevelen van het gerenommeerde kantoor Holla Advocaten. In deze Q&A kunt u veel informatie terugvinden over allerhande juridische zaken die betrekking hebben op de gevolgen van het Corona-virus en ondernemerschap. 

U kunt deze Q&A hier vinden.

Schulden: Wat gaat de deurwaarder nu doen?

Entrpnr is gespecialiseerd in het ondersteunen van ondernemers met financiële problemen. Voor veel van deze mensen is het een extra spannende en stressvolle periode. 

In veel gevallen is het spreekwoordelijke kaartenhuis met veel aandacht en precisie langzaam weer opgebouwd, maar is het allemaal nog niet heel erg stabiel. Nu inkomsten geheel of gedeeltelijk wegvallen komt alles weer onder druk te staan. De rol van incassobedrijven en gerechtsdeurwaarders is nu dus cruciaal. 

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de reactie op dit moment nogal tegenvalt. Waar je zou verwachten dat enige ruimhartigheid op dit moment op zijn plaats is, ligt de beslissing hiertoe in de meeste gevallen niet bij de deurwaarder, maar bij de opdrachtgever. 

Ondanks dat de meeste deurwaarders hun opdrachtgevers verzocht te hebben “terughoudend” te zijn, gaat men door op het moment dat de opdrachtgever hierom vraagt. 

Rechtbanken zijn grotendeels gesloten, maar men gaat ook nog door met (spoedeisende) beslagleggingen. Hier kunt u meer lezen over wat rechtbanken op dit moment nog wel of niet doen. (link:

De KBvG gaat tevens door met ontruimingen, uitzettingen en beslagleggingen. U kunt hier meer lezen over het formele standpunt van de KBvG. (link:

Meer berichten

BBZ Update 1 – Nieuwe voorwaarden

Entrpnr doet haar best om u op dag basis geïnformeerd te houden met al het Corona-nieuws dat relevant is voor ondernemers. Op

Wat goed dat je een BTW alert wilt ontvangen. Nooit meer te laat met je belastingaangifte  en bovendien krijg je gratis tips!