Harteloosheid in Crisistijd

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Entrpnr heeft vanaf afgelopen vrijdag een team samengesteld om haar klanten en andere ondernemers te kunnen ondersteunen tijdens de Corona-crisis. Vanaf vandaag zal iedere dag één teamlid van het crisisteam een korte column schrijven over de dagelijkse realiteit van deze crisis. 

ZeewoldeIn een tijd waarin wij als land, wat zeg ik, als wereld een enorme crisis ondergaan ontstaat er een bijzonder gevoel van saamhorigheid. We staan (terecht) met z’n allen te applaudisseren voor mensen die in de zorg werken en er ontstaan spontaan allerlei initiatieven voor mensen die het ook zonder Corona-crisis al niet even makkelijk hebben.  Als er één positief ding te herkennen is in deze crisis, dan is het de bewustwording van hoe hard we elkaar eigenlijk nodig hebben. Daarom zijn wij ook zo verbaasd over de volgende zaak die momenteel speelt binnen onze praktijk. 

Al enige tijd staan wij een cliënt bij met financiële problemen. Een ZZP’er die vanwege ziekte een tijd niet heeft kunnen werken. Gedurende deze periode was er weinig inkomen en is er een schuld ontstaan bij de hypotheekverstrekker van deze cliënt. 

De geldverstrekker (De Volksbank, het moederbedrijf van o.a. SNS Bank, ASN Bank en Regio Bank) besloot dat de maat voor haar vol was en wil nu overgaan tot het veilen van de woning. 

De enorme kosten leveren de nekslag

Dat de man, die met zijn gezin in deze woning woont, wat te verwijten valt, is zeker. Ondanks dat hij niets kon doen aan zijn ziekte, heeft het wel ontbroken aan communicatie richting de bank. Daarnaast zijn er betaalafspraken gemaakt die de man in een eerder stadium niet na heeft kunnen komen. 

Dit gezegd hebbende stelt de Volksbank zich extreem hard op. Om te beginnen is de achterstand van € 13.000,00 door allerhande kosten opgelopen tot een bedrag van ruim
€ 23.000,00(!). 

De man is inmiddels hersteld van zijn ziekte en is in staat om de achterstand binnen een afzienbare tijd in te lopen. Om met de Volksbank tot een oplossing te komen zijn inmiddels 3 verschillende regelingen aangeboden die met dezelfde snelheid door de Volksbank en haar incassobedrijf Hypocasso zijn afgewezen. 

De man moet nog een aanzienlijk bedrag ontvangen van de Belastingdienst en heeft nog de nodige inkomsten tegoed van verschillende opdrachtgevers. Daarnaast heeft de man op dit moment een vaste opdrachtgever die hem de komende periode voldoende inkomen verschaft om aan zijn verplichtingen te voldoen. 

Bij het laatste voorstel zou de man een forse aanbetaling doen waarmee de originele achterstand nagenoeg zijn voldaan (€ 13k). De man zou dan de bijgekomen kosten (€ 10k) in de komende zes maanden aflossen. Een alleszins redelijk voorstel, vooral wanneer je in aanmerking zou nemen dat de opdrachtgever van de man garant wilde staan. 

Tot verbazing van alle betrokkenen werd ook deze regeling afgewezen. 

U begrijpt intussen wel dat de man en zijn gezin ten einde raad zijn. De veiling staat immers gepland voor 25 maart aanstaande. 

Corona gooit roet in het eten

Terwijl de man koortsachtige pogingen deed om het totale bedrag bij elkaar te krijgen slaat Corona toe. 

Hoopvol door de berichten in de media dat banken zich ruimhartig gaan opstellen ten aanzien van het tijdig voldoen van de hypotheekverplichtingen, ontstond er ook bij de man en zijn gezin hoop. 

De verwachte betaling van de Belastingdienst zou namelijk uiterlijk 1 juni op de rekening moeten staan en samen met de inmiddels verzamelde bedragen zou dit voldoende zijn om de volledige achterstand te betalen. 

De man nam contact op met Hypocasso, de Volksbank en de betrokken notaris. De notaris en Hypocasso verschuildenn zich achter hun opdrachtgever en de Volksbank verwees voor de communicatie naar Hypocasso 

Gisterenmiddag belde Hypocasso eindelijk terug met de officiële reactie van de Volksbank.
Het oordeel was hard: De bank ziet geen reden om af te zien van de veilig. De veiling gaat dus door zoals gepland. 

Het wrange is dat het aantal annuleringen van veilingen op de website Veilingnotaris.nl in een hoog tempo toeneemt, maar de woning van onze cliënt staat nog steeds live. 

Woning in beheer

Wanneer de bank een woning laat veilen, dan heeft zij het recht om de woning weer in “eigen beheer” te nemen. In de praktijk komt dit er op neer dat de bewoner het huis versneld moet verlaten.

Ook bij onze cliënt is dit nu het geval. De deurwaarder heeft inmiddels een bevel van ontruiming afgeleverd bij de man. 

In concrete zin moeten de man en zijn gezin de woning volgende week woensdag (op de dag van de veiling) verlaten. 

Nu is het normaal gesproken al een uitdaging om binnen een dermate korte termijn een nieuwe woning te vinden, tijdens de Corona-crisis is dit praktisch onmogelijk. 

Inmiddels zijn de man en zijn gezin volledig ingestort en maken wij ons grote zorgen over de geestelijke gesteldheid van deze mensen. 

Wij zullen dit gezin dan ook niet laten zitten en we gaan nu proberen om met de gemeente tot een oplossing voor crisisopvang te komen. Maar het is toch even pijnlijk en verbazend om te moeten constateren dat er, op momenten dat de wereld de handen ineen slaat om “samen” door deze crisis te geraken, nog steeds situaties bestaan waar enige vorm van coulance uitgesloten lijkt te zijn.

Meer berichten

BBZ Update 1 – Nieuwe voorwaarden

Entrpnr doet haar best om u op dag basis geïnformeerd te houden met al het Corona-nieuws dat relevant is voor ondernemers. Op

Wat goed dat je een BTW alert wilt ontvangen. Nooit meer te laat met je belastingaangifte  en bovendien krijg je gratis tips!