Entrpnr op de Antillen: “Curaçao is niet simpelweg Nederland maar dan met dertig graden”

Annelore van der Lint

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Per 1 maart opende Entrpnr de deuren van een nieuw kantoor in Curaçao. Voor Entrpnr is dit naast het hoofdkantoor in Zeewolde en de reeds bestaande vestigingen in Amsterdam en Rotterdam, het vierde kantoor en de eerste vestiging in het buitenland.

Wendy Voermans is samen met Josien Kusters de drijvende kracht achter het – nu nog – volledig uit vrouwen bestaande team in Willemstad. Wendy en Josien zijn sinds de brugklas bevriend, wonen al enkele jaren op Curaçao en kennen het eiland door en door. Wendy legt uit waarom werken op Curaçao niet zo maar hetzelfde is als “werken in Nederland maar dan met witte stranden, palmbomen en 30 graden.”

Curaçao is met zo’n 158.000 inwoners het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Voor het kantoor in Willemstad zijn Wendy en Josien op zoek naar een mooie balans tussen medewerkers met een lokale en een Nederlandse achtergrond. Maar het samenstellen van een team om – op de eerste plaats ondernemers uit Nederland ook buiten Nederlandse kantooruren te kunnen ondersteunen – is nog niet zo makkelijk, vertelt Wendy. 

Scherpe selectie

Zoeken naar personeel gaat vaak via Facebook groepen zoals ‘Curaçao durft te vragen’ en ‘Curaçao heeft werk’. “Het uitbouwen van ons team biedt mooie kansen voor mensen op Curaçao die op zoek zijn naar een nieuwe financieel administratieve uitdaging.” vertelt Wendy. “Er heerst grote werkeloosheid op het eiland. Mensen reageren op iedere mogelijke baan, ook als zij bij lange na niet over de juiste kwalificaties beschikken. Het is dan aan ons om uit die vele, vaak volledig niet-passende aanmeldingen de geschikte kandidaten uit te filteren.” “Een eerste selectiecriteria is de taal”, legt Wendy uit. “Voor veel Yu di Kòrsou, mensen die op het eiland geboren zijn, is Papiaments de moedertaal. Het is best een uitdaging om kandidaten te vinden die het Nederlands dusdanig goed beheersen dat ze ook Nederlandse ondernemers, in het Nederlands, telefonisch en schriftelijk vloeiend te woord kunnen staan.”

Andere regels

Entrpnr hanteert voor team Curaçao dezelfde hoge kwaliteitseisen als voor haar mensen in Nederland. Alleen zo kunnen werkzaamheden voor Nederlandse klanten op het zelfde niveau worden uitgevoerd door het team in Willemstad. Wendy: “Naast vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, is het belangrijk dat het team in Willemstad goed op de hoogte is van Nederlandse wetgeving en regels. De AGV (Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming) bijvoorbeeld, kent men hier op de Antillen niet en ook de btw-regels zijn hier heel anders.”

The Green Apple

Entrpnr is per 1 maart 2021 gevestigd in kantoorgebouw The Green Apple op de Hugenholtzweg. Wendy: “Het is een mooi kantoor waarin meerdere bedrijven zijn ondergebracht. We lopen makkelijk bij elkaar naar binnen en ontmoeten zo allerlei typen ondernemingen.”

Dat het een modern en goed uitgerust pand is, is op een tropisch eiland van zakelijk levensbelang. “Curaçao wordt regelmatig getroffen door black-outs. Sinds vorig jaar november, zat het eiland vier keer volledig zonder stroom. Ons kantoor heeft een stevige back-up generator. Zo blijven wij ook tijdens zo’n black-out ongestoord doordraaien. Zelfs de Wifi blijft onverminderd in de lucht.”

Ondersteuning in de avonduren

De opening van de vestiging op Curaçao stelt Entrpnr in staat het serviceniveau van de onderneming nog verder te verhogen. Door het tijdsverschil kunnen ondernemers uit de zzp en mkb-portefeuille van Entrpnr die overdag aan het werk zijn en in de avond hun administratie bijwerken, ook na Nederlandse kantorenuren bij Entrpnr terecht voor ondersteuning.

Steven Lagerwij, CEO van Entrpnr is trots op de opening van het nieuwe kantoor toe. “Entrpnr is ambitieus en Curaçao is een fantastisch eiland. Wij zijn altijd op zoek naar kansen en mogelijkheden om te vernieuwen. De uitbreiding naar Curaçao past volledig in deze strategie. We zijn al ruim een jaar bezig met de voorbereiding en vanwege de Coronacrisis heeft het project lichte vertraging opgelopen, maar ik ben er trots op dat we deze maand open gaan.”

De komende tijd zijn Wendy en Josien vooral bezig met het verder uitbouwen van het team dat in eerste instantie de Nederlandse collega’s gaat ondersteunen bij support in de Nederlandse avonduren. Op termijn en nadat de nodige administratieve en systeemaanpassingen zijn doorgevoerd, gaat het team in Willemstad zich ook richten op ondersteuning van de lokale ondernemers.

Voor vragen en meer informatie kun je een mailtje sturen naar wendy.voermans@entrpnr.nl of contact opnemen met het hoofdkantoor in Zeewolde.

Meer berichten

Bekend van

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 088 374 9249

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 088 374 9249

Nier zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence