De prijs van “Zwart Werk” gaat nu betaald worden

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

van het Entrpnr Corona-team – 19 maart 2020

ZeewoldeTerwijl het erop lijkt dat de hele Nederlandse economie om ons heen tot stilstand aan het komen is, is het op de “Front office” van Entrpnr een drukte van belang.
De telefoon staat roodgloeiend en het aantal hulpaanvragen loopt inmiddels in de vele honderden. Bedrijven en ondernemers in alle soorten en maten melden zich om meer te weten te komen over de door de overheid ingestelde noodmaatregelen. Wat betekent het voor mij? Kom ik aanmerking?

Ook voor ons is nog niet alles duidelijk. Door onze ervaring als boekhoudkantoor, met als specialisme het ondersteunen van ondernemers met financiële problemen, is het voor ons echter wel makkelijker om “tussen de regels door te lezen”.

Binnen onze bestaande praktijk komen wij ze regelmatig tegen: de ondernemer die meer zwart werkt dan wit. Begrijp ons goed: wij zijn niet Roomser dan de Paus. Ook al hebben wij als boekhoudkantoor principieel bezwaren tegen het zwart werken, we moeten ook realistisch zijn over de manier waarop de wereld draait.

Maatschappelijk gezien is zwart werken volgens mij ook redelijk geaccepteerd. We kennen ze allemaal: de stukadoor die de hele week “wit” werkt en op zaterdagochtend een “klusje zonder bon” aanneemt. Tja… We praten het niet goed, maar we weten allemaal dat het gebeurt.

Af en toe krijg je toch mensen aan tafel die meer zwart werken dan wit. Een veel gehoorde reden om dan bij ons langs te komen is: ik draai hartstikke goed, maar ik kan geen hypotheek krijgen. Men dacht slim te zijn door het “witte” inkomen zo laag mogelijk te houden, maar dit, op papier lage, inkomen zorgt er nu voor dat geen hypotheekverstrekker ook maar één euro wil lenen aan deze ondernemer.

Nu de Corona-crisis is uitgebroken komen wij ook veel van dit type ondernemer tegen. De (vooralsnog) aangekondigde overheidsmaatregelen geven een minimale basis voor velen om deze onzekere tijd door te komen.

ER IS BIJ VELEN EEN AANVULLENDE BEHOEFTE VOOR EEN OVERBRUGGINGSKREDIET

Wij merken dat een hoop ondernemers dankbaar zijn richting de overheid over de aangekondigde maatregelen. De harde conclusie is echter ook dat het voor velen waarschijnlijk niet voldoende zal zijn. Er bestaat bij velen dus een aanvullende behoefte voor een overbruggingskrediet.

Nu is het zo dat de overheid tot nu toe zéér ruimhartig is gebleken in haar oplossingen. Toch zal er een moment komen waarbij er enige vorm van toetsing zal moeten gaan plaatsvinden om de hoogte en toekenning van bepaalde overheidsmaatregelen of aanvullende overbruggingsmogelijkheden te beoordelen.

Het is onze verwachting, afhankelijk van hoeveel risico de overheid bereid is te nemen, dat deze toetsing zal variëren van het overleggen van jaarcijfers, aangiften omzetbelasting/inkomstenbelasting of op zijn minst bankafschriften.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de overheid deze toetsing voor een gedeelte laat liggen bij de markt van accountantskantoren, boekhouders en administrateurs. Banken zullen dit zeker doen. Wanneer u uitstel aan wil vragen op het betalen van belasting, dan wordt op dit moment al gevraagd om een verklaring van een “onafhankelijke derde”. Deze crisis bevestigt -wederom- het belang van een bijgewerkte boekhouding en de juiste ondersteuning van een boekhouder of accountant. Daarnaast is het onze inschatting dat ondernemers, zeker de ondernemers die de balans tussen “wit” en “zwart” volledig kwijt zijn, een serieus probleem zullen gaan krijgen.

Aan de andere kant: wanneer je als ondernemer nooit bij hebt willen dragen aan een systeem waarvan je nu wel verwacht dat het je gaat redden, moet je misschien ook maar niet zeuren.

Meer berichten

BBZ Update 1 – Nieuwe voorwaarden

Entrpnr doet haar best om u op dag basis geïnformeerd te houden met al het Corona-nieuws dat relevant is voor ondernemers. Op

Wat goed dat je een BTW alert wilt ontvangen. Nooit meer te laat met je belastingaangifte  en bovendien krijg je gratis tips!