Contactopnemen

Onze specialisten staan voor je klaar.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

De liquiditeitsprognose: vooruitkijken in onzekere tijden

Entrpnr

Entrpnr. Voor ondernemer die doelgericht zijn en passie voor het vak hebben. Wij gaan verder wanneer andere stoppen.

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Regeren is vooruitzien. Makkelijk gezegd en ook als ondernemer wil je dit natuurlijk graag. Maar vooruitzien is voor ondernemers, zeker in deze rare Coronatijd, niet altijd even makkelijk. Maatregelen worden opgelegd, versoepeld, weer verscherpt: niemand kan het voorspellen, maar wat de overheid beslist, heeft wel een mega-impact op de omzet van veel ondernemers. Een liquiditeitsprognose kan duidelijkheid geven.

Gelukkig ziet de toekomst er wat beter uit. Er is zicht op goedgekeurde vaccins en als het een beetje meezit, kunnen de meeste ondernemers ergens in de tweede helft van 2021 weer een beetje ‘normaal’ zaken doen.

Dat “normale zakendoen” is echter wel een situatie waar ondernemers zich op moeten voorbereiden. Want “normaal zakendoen” betekent ook dat de steunmaatregelen van de regering zullen verdwijnen en dat er aan de opgebouwde belastingplicht moeten worden voldaan. En ondertussen blijven er tegelijkertijd nieuwe belastingplichten ontstaan.

Daarom is het belangrijk dat je nu al overziet of je in de toekomst nog aan deze en andere verplichtingen kunt voldoen of dat je actief moet gaan schakelen. Hoe eerder je dit in kaart brengt, hoe meer tijd je hebt om eventueel bij te sturen. Een liquiditeitsprognose is hierbij essentieel.

Schakelen door inzicht

Een liquiditeitsprognose is een vooruitzicht van de inkomsten en uitgaven voor de komende twaalf maanden. Hierbij gaat het om wat er daadwerkelijk over de zakelijke bankrekening muteert. Belastingbetalingen of aflossingen van leningen bijvoorbeeld zijn weliswaar geen kosten, maar wel uitgaven waar je rekening mee dient te houden.

Moet je uitstel van belasting aanvragen, moet je een investering uitstellen, moet je financiering aanvragen, moet je bezuinigen, moet je kortere betalingstermijnen voor je klanten, langere betalingstermijnen voor je leveranciers? Hoe eerder je hier zicht op hebt, hoe pro-actiever je kunt schakelen.

Zo bekeken is een liquiditeitsprognose voor een ondernemer net zo belangrijk, misschien wel belangrijker, dan een balans en verlies-en winstrekening. Want ook al geven deze overzichten uiteraard een mooi startpunt voor een prognose, ze zijn welk gebaseerd op gebeurtenissen uit het verleden. Een prognose kijkt daadwerkelijk naar de toekomst.

In een liquiditeitsprognose is het altijd goed om voor jezelf een aantal scenario’s uit te werken. Wij raden aan om op z’n minst een pessimistisch en optimistisch scenario uit te werken.

Sterk hulpmiddel

Niet alleen voor jezelf is een liquiditeitsprognose belangrijk. Ook wanneer je afhankelijk bent van externe partijen is een goed onderbouwde liquiditeitsprognose een sterk hulpmiddel. Bijvoorbeeld wanneer je uitstel wilt aanvragen bij de belastingdienst of een lening wilt aanvragen bij een bank of andere geldschieter. Ook zij zullen vragen om een liquiditeitsprognose voor het komende jaar. Een balans en verlies- en winstrekening maken dan het plaatje compleet.

En nog heel even voor de duidelijkheid: een liquiditeitsprognose gaat dus niet om een voorspelling van de winst- en verliesrekening (omzet-/-kosten), maar om wat er werkelijk binnenkomt en uitgaat. Als je hulp nodig hebt bij het maken van een liquiditeitsprognose, helpen wij jou graag. Je kunt hiervoor contact met ons op nemen.

Meer berichten

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Correspondence

Entrpnr Offices

Boekhouding

Entrpnr richt de administratie compleet in en beheert deze voor je. Alles van a tot z geregeld.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Gevonden worden? Meer leads genereren?

Legal

De juristen van Entrpnr Legal nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies,

Asian markets

We kijken verder dan de Nederlandse markt. Entrpnr Asian Markets helpt je daarbij

Tarieven

Duidelijke maandtarieven voor onze dienstverlening

Onze specialisten staan voor je klaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Offerte aanvragen

Stuur een chat

VideoCall inplannen

Stuur een Email

Gratis advies?
Neem nu contact op