Contactopnemen

Onze specialisten staan voor je klaar.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Dag van de Privacy

Annelore van der Lint

DELEN

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vrijdag, 28 januari, is het de jaarlijkse Europese Dag van de Privacy (Dataprotectie-dag / Data Protection Day). Deze dag werd in 2007 geïntroduceerd door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie en heeft als doel de burgers in Europa te informeren over hun rechten wat betreft het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Daarom vandaag in deze blog een overzicht van de AVG, belangrijke plichten als ondernemer en praktische tips om de bescherming van persoonsgegevens te verbeteren.

Hoe rendabel de handel in adresgegevens, telefoon- en Burgerservicenummers is, blijkt deze week weer eens uit onderzoek van RTL4 naar illegale handel in de data uit de twee coronasystemen van de GGD. Uit het onderzoek blijkt dat op chatdiensten al maanden privégegevens te koop aangeboden. Voor 30 á 50 euro kun je de gegevens op laten zoeken van een specifiek persoon.

En de GGD staat niet alleen. Regelmatig gaan in Nederland bedrijven de fout in met het gebruik en de bescherming van persoonsgegevens. Als ondernemer is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van je rechten en plichten.

De Algemene verordening gegevensbescherming verantwoordelijkheid (AVG).

Sinds 25 mei 2018 is in Nederland de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. De AVG is een Europese verordening die de regels voor de verwerking van persoonsgegevens door particuliere bedrijven en overheidsinstanties in de hele Europese Unie standaardiseert. Deze nieuwe privacywetgeving geldt voor de gehele Europese Unie.

Onder de AVG moeten de bedrijven of organisaties zorgen dat de klantendata goed bewaard en bewaakt worden. Het doel is niet alleen om de bescherming van persoonsgegevens binnen de Europese Unie te garanderen, maar ook om het vrije verkeer van gegevens binnen de Europese interne markt te waarborgen.

AVG geldt voor alle ondernemers

De AVG geldt voor alle zelfstandige ondernemers (ook zzp’ers en mkb’ers) die persoonsgegevens verwerken. Het ‘verwerken van persoonsgegevens’ betekent onder meer: het verzamelen, vastleggen, opslaan, gebruiken, doorsturen, verspreiden, beschikbaar stellen en samenbrengen.

Het maakt niet uit hoe je de gegevens verwerkt (handmatig of automatisch) of dat je de gegevens voor jezelf of voor iemand anders verwerkt.

Wanneer mag je persoonsgegevens verwerken?

Niet iedereen mag zo maar persoonsgegevens verwerken. Daarvoor moet je minimaal aan een van deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt toestemming van de persoon om wie het gaat.
  • Je moet de persoonsgegevens verwerken om een afspraak uit te voeren (bijvoorbeeld een adres verwerken om een gekocht product te laten bezorgen).
  • Je moet de persoonsgegevens verwerken om een wettelijke verplichting na te komen.
  • Je moet de persoonsgegevens verwerken om iemands leven of gezondheid te beschermen.
  • Je moet de persoonsgegevens verwerken om een taak van algemeen belang uit te voeren.
  • Je moet de persoonsgegevens verwerken in je personeelsadministratie om salaris uit te kunnen betalen.

Informeer je klanten

Zorg ervoor dat je klanten goed weten wat hun rechten zijn. Laat hen (op je website, in de algemene voorwaarden, contracten, overeenkomsten) weten hoe en waarom je hun gegevens verwerkt en informeer hen dat zij hun gegevens altijd mogen inzien, aanpassen en verwijderen. En ook dat zij eerder gegeven toestemming altijd mogen intrekken. Ook mogen klanten altijd een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De AP is verplicht deze klachten in behandeling te nemen.

Meldplicht van datalekken

Een datalek vormt een serieus risico voor de bedrijven. In 2018 is er de Wet Meldplicht Datalekken opgesteld door de AVG. Als de bedrijven of een organisatie te maken hebben gekregen met een datalek moeten ze hier volgens de AVG binnen 72 uur na ontdekking een melding van maken bij de toezichthouder. Deze meldplicht houdt in dat het bedrijf, de overheid of andere organisaties die met persoonsgegevens te maken hebben deze datalekken moet melden aan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

In sommige gevallen moeten ook de personen die het slachtoffer zijn geworden van een datalek op de hoogte worden gebracht. Dit is echter alleen het geval als er risico’s bestaan voor de privacy van de betrokken personen. De meldplicht is er om te zorgen dat de gevolgen die een datalek kunnen hebben zoveel mogelijk beperkt kunnen worden. De meldplicht zorgt daarbij voor behoud en herstel van beschadigd vertrouwen in de omgang met persoonsgegevens. Voor meer informatie over de AVG en voor het melden van een datalek, kun je terecht op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer weten?

Onder de AVG worden ondernemers gedwongen zorgvuldig om te gaan met persoonsgegevens van hun medewerkers en klanten. Dat kan best ingewikkeld zijn. Mocht je er nou zelf niet uitkomen of gewoon een keer willen sparren met een deskundige HR-adviseur, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Samen lichten we dan je bedrijf en bedrijfsprocessen door en maken we een stappenplan om jouw onderneming AGV-proof te maken.

Meer berichten

Offerte aanvragen

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Correspondence

Entrpnr Offices

Boekhouding

Entrpnr richt de administratie compleet in en beheert deze voor je. Alles van a tot z geregeld.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Gevonden worden? Meer leads genereren?

Legal

De juristen van Entrpnr Legal nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies,

Asian markets

We kijken verder dan de Nederlandse markt. Entrpnr Asian Markets helpt je daarbij

Tarieven

Duidelijke maandtarieven voor onze dienstverlening

Onze specialisten staan voor je klaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Stuur een chat

VideoCall inplannen

Stuur een Email

Gratis advies?
Neem nu contact op

Offerte aanvragen