Blik op 2021

Annelore van der Lint

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

 

Zeggen dat 2020 een ongekend jaar was, is hoe we het ook verwoorden, een understatement. De coronapandemie en de daaruit voortkomende maatregelen, plaatsen ondernemers over de hele wereld voor de grootste uitdagingen.

Wij hopen dat we begin volgend jaar het normale (ondernemers) leven weer kunnen oppakken. In deze blog kijken we in ieder geval alvast een beetje vooruit naar wat we in 2021 kunnen verwachten.

Goed nieuws

Allereerst het goede nieuws. Volgens het World Economic Forum (WEF) staat Nederland er goed voor om van de coronacrisis te herstellen. In het jaarlijkse rapport over het concurrentievermogen keek het WEF onder andere naar de digitalisatiegraad van de economie en de daarmee samenhangend vermogen om op grote schaal thuis te werken, het economische vangnet en het financiële systeem. Nederland scoort op bijna alle kenmerken hoog en staat er met de Scandinavische landen goed voor om sterk uit de coronacrisis te komen.

Houd termijnen in de gaten

Maar het is ook duidelijk dat 2021 een zwaar jaar gaat worden. De overheid is de ondernemers tot nu toe ruimhartig tegemoet gekomen, maar aan die flexibiliteit en financiële steun zit wel een einddatum. Op de site van het Ministerie van Financiën staan de belangrijkste maatregelen en hun looptijd.

Belastingwijzigingen in 2021

En een nieuw jaar betekent vanzelfsprekend nieuwe belastingwijzigingen. Het Ministerie van Financiën geeft alvast een overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2021.

  • Vanaf 2021 gaat de zelfstandigenaftrek verder omlaag
  • In 2021 wijzigt de vennootschapsbelasting. Het gaat om wijzigingen in de schijven en de tarieven.
  • Het kabinet wil multinationals eerlijker belasten met oog voor het vestigingsklimaat. Nu kan het gebeuren dat bedrijven die in Nederland winst maken hier geen belasting betalen dankzij verrekening van verliezen of van bepaalde aftrekposten. Daarom neemt het kabinet
  • 2 maatregelen, met een jaarlijkse extra belastingopbrengst van meer dan € 700 miljoen.
  • Het kabinet stimuleert bedrijven om investeringen te doen met een nieuwe investeringskorting, de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze tijdelijke regeling zorgt ervoor dat bedrijven ook in deze roerige tijden blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe machines.
  • Als bedrijven winst maken met bepaalde vernieuwende activiteiten, hoeven zij over deze winst minder vennootschapsbelasting te betalen door toepassing van de innovatiebox. Het effectieve ‘tarief’ van deze innovatiebox is nu 7%. Vanaf 1 januari 2021 stijgt dit ‘tarief’ naar 9%.
  • Het kabinet verlengt een aantal belastingmaatregelen om de coronacrisis door te komen. Ook legt het kabinet een aantal regelingen wettelijk vast. Daarmee hebben ondernemers een wettelijke basis voor onder andere administratie en toekomstige aangiften.
  • Werknemers kunnen van hun werkgever scholing krijgen die is vrijgesteld van loonheffing. Vanaf 2021 geldt dit ook voor ex-werknemers. De werkgever betaalt dan geen loonheffingen over de scholingskosten. Zo wil het kabinet (om)scholing toegankelijker maken.
  • Bedrijven in de industrie met een hoge CO2-uitstoot betalen straks een nationale CO2-heffing. Zo worden bedrijven meer gestimuleerd om bij hun investeringen rekening te houden met de gevolgen van CO2-uitstoot voor mens en milieu. De heffing is deel van een breed pakket maatregelen, dat industriële bedrijven stimuleert te investeren in verduurzaming. Dit is afgesproken in het Klimaatakkoord.

Het hele team van Entrpnr wens jullie allemaal heel fijne feestdagen en het allerbeste voor 2021. En ook volgend jaar staan wij weer voor jullie klaar.

Meer berichten

Bekend van

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 088 374 9249

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 088 374 9249

Nier zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence