Bescherm je persoonlijke bezittingen en je zakelijke vermogen

Annelore van der Lint

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

De rechtsvorm van jouw onderneming bepaalt onder andere de aansprakelijkheid voor de schulden van jouw bedrijf en je verplichten aan de belastingdienst. Kies dus de vorm die bij jouw situatie past. In deze en de volgende blogs bespreken we de voordelen van een BV en holding.

Meest gekozen, meest populair

Een bv is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. De bv is een van de meest populaire en meest gekozen rechtsvormen omdat de winst lager is belast en je privé niet aansprakelijk bent.

Je kunt alleen of met meerdere personen een bv oprichten. Als je alleen bent, dan ben jij de bestuurder en ben je in de meeste gevallen, de enige aandeelhouder. Jij bent dan directeur en grootaandeelhouder (dga).

Als je met meerdere personen een bv opricht, is het kapitaal van de bv verdeeld in aandelen die in bezit zijn van de aandeelhouders. Deze aandeelhouders hebben de macht en het recht om beslissingen te nemen over de onderneming.

Je moet alle bestuurders inschrijven in het Handelsregister van de KvK. Tot die tijd ben jij persoonlijk aansprakelijk.

Naast de bestuurders die dagelijks leiding geven aan het bedrijf, kan een (grotere) bv ook een raad van commissarissen hebben, die toezicht houdt op het bestuur of deel uitmaken van het bestuur.

De voordelen van een bv

Een bv heeft niet alleen een professionele uitstraling, er zitten ook een aantal belangrijke voordelen aan de bv als rechtsvorm. Vooral als je verwacht succesvol te worden, meer te gaan omzetten en de onderneming wilt laten groeien, is het oprichten van een bv een verstandig besluit. Hieronder een aantal belangrijke voordelen.

Je bent beperkt aansprakelijk

Het grootste voordeel van een bv is dat je als bestuurder bij eventuele schade of schulden, in principe niet met je privévermogen aansprakelijk bent. Als je een eenmanszaak of vof hebt, ben je altijd, ook met je privévermogen aansprakelijk voor schade, schulden, claims of een faillissement.

Je kunt aandelen overdragen

In een bv draag je met de aandelen, in één keer je schulden en bezittingen over. Dat is veel moeilijker bij een eenmanszaak.

Je kunt taken verdelen

Je kunt er voor kiezen zelf bestuurder, aandeelhouder en oprichter te zijn van je bv. Je kunt deze taken ook verdelen over meerdere personen.

Je kunt personeel aannemen

Een bv kan personeel in dienst nemen naar mate de bv groeit en de werkzaamheden toenemen.

Je betaalt een lager belastingtarief

Als je meer dan €80.000,- nettowinst per jaar maakt, is de bv belastingtechnisch aantrekkelijker dan een eenmanszaak. Bovendien heb je als bv recht op bepaalde aftrekposten, zoals de investeringsaftrek of het stimuleren van innovatief onderzoek.

De nadelen van een bv

De nadelen van een bv zitten vooral in de kosten van bijvoorbeeld de notaris en de administratie.

Hieronder vind je de belangrijkste nadelen van een bv.

Je hebt geen (starters)aftrekposten

Als je minder dan €80.000,- nettowinst per jaar maakt, heb je als bv geen recht op de huidige fiscale voordelen, zoals de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Tot een nettowinst van €80.000 per jaar zijn deze aftrekposten fiscaal voordeliger dan het belastingtarief voor een bv.

Je hebt notariskosten

Met een bv krijgt je onder andere te maken met notariskosten, inschrijfkosten bij de KVK en kosten voor het bijhouden van een administratie.

De tarieven voor oprichting bij een notaris verschillen per notaris. Gelukkig zijn deze bij NOTRS zeer scherp én je hoeft niet fysiek langs bij de notaris. Ook kunnen wij jou helpen bij het voeren van je administratie.

Je moet meer administratie doen

Als bv moet je een aangifte vennootschapsbelasting indienen en elk jaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Ook het deponeren van een jaarrekening kost geld. Wij kunnen jou hierbij wel volledig ondersteunen.

De holding

De belangrijkste reden om een holding op te richten, zijn de fiscale voordelen. Doordat je meerdere BV’s opricht, kun je de aandelen van die BV’s onderbrengen in één BV. Dat wordt dan de dochtervennootschap of werk-BV. Met deze constructie kun je een te hoge belastingdruk voorkomen. Ook kun je door een holding op te richten, waardevolle assets afscheiden van risico’s. En je kunt vermogen uit de werk-BV dat je niet gebruikt, onderbrengen in de holding. De holding dient dan als spaarpot.

De voordelen van een holding

Een holding biedt flexibiliteit, bescherming en fiscale voordelen. Met één BV ben je weliswaar niet meer persoonlijk aansprakelijk, maar als die BV failliet gaat en al jouw vermogen er in zit, is dit nog steeds heel vervelend. In een holding (eigenlijk gewoon een tweede BV) kun je waardevolle bezittingen beschermen. Deze holding verricht verder geen diensten, maar heeft als werkmaatschappij wel het recht om deze bezittingen te gebruiken.

NOTRS

NOTRS is binnen Entrpnr de specialist in rechtsvormkeuze en kan regelt voor jou de oprichting van een  BV, persoonlijke holding of omzetting naar BV in een handomdraai. Neem contact op met één van onze specialisten en wij gaan voor je aan de slag.

Meer berichten

Overstappen

Overstappen naar een andere boekhouder?

Je bent niet met je boekhouder getrouwd. Toch lijken veel relaties tussen ondernemer en hun boekhouder op een versleten huwelijk waaruit de

Cash flow

MKB-uitdaging #2: het beheren van de cashflow

Interessante uitkomsten uit het MKB Business Barometer onderzoek van Exact. Hiervoor onderzocht een onafhankelijk ICT-onderzoeksbureau de zakelijke uitdagingen van het MKB. In

Bekend van

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence

Quick links

Nieuwsbrief