Contactopnemen

Onze specialisten staan voor je klaar.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Belastingen en Bitcoins

Annelore van der Lint

DELEN

Facebook
Twitter
LinkedIn

De meesten van ons mogen er weer aan geloven: de belastingaangifte 2021 staat voor de deur. Eerder kon je al lezen over belastingaangifte voor ondernemers. In deze blog gaan we in op cryptomunten, want jouw cryptovaluta vallen onder je bezittingen in box 3. En als dat vermogen boven het heffingsvrije bedrag komt, moet je hiervan aangifte doen.

Bij de aangifte van 2021 kijkt de Belastingdienst ook of je cryptomunten zoals de bitcoins in bezit hebt. Je moet deze zelf opgeven; de Belastingdienst kan (nog) niet zelf zien of jij cryptomunten bezit maar als je dit probeert te verzwijgen, ziet de Belastingdienst dit als verhuld vermogen en daarvoor kun je een boete krijgen. Hoe je aangifte moet doen, hangt van je situatie af.

Ik ben particuliere belegger

Ben je een particuliere belegger en bezit je cryptomunten, dan beschouwt de Belastingdienst die cryptovaluta als bezit dat onder de vermogensheffing in box 3 valt. De Belastingdienst berekent voor jouw cryptovaluta de waarde in het economische verkeer op 1 januari 2021.

Hierbij moet je dan de koers op deze peildatum van het gebruikte omwisselplatform gebruiken. Koersschommelingen in de rest van het jaar maken niets meer uit voor de ‘crypto belasting’. De waarde van jouw cryptobezit moet je optellen bij jouw vermogen en zodra dit boven het heffingsvrije bedrag uitkomt, betrekken in je belastingaangifte.

Ik ben particuliere belegger en mine cryptovaluta

Cryptovaluta minen is duur omdat daar veel computercapaciteit voor nodig is. De kosten van minen zijn vaak zo hoog dat je daar niet zo snel (veel) voordeel aan overhoudt. Daarnaast kun je vaak maar een beperkte hoeveelheid cryptovaluta per dag minen. De opbrengst van het minen zelf hoef je daarom pas aan te geven als de opbrengst hoger is dan je kosten. Wanneer dat het geval is, gaat het (waarschijnlijk) om inkomsten uit overig werk of winst uit onderneming en dan moet je deze inkomsten aangeven.

Ik ontvang mijn loon in cryptovaluta

Als je als werknemer in dienst bent en je wordt betaald in cryptovaluta, dan moet jouw werkgever deze omrekenen in euro’s op het moment van betaling. Voor de Belastingdienst is er dan sprake van loon in natura.

Als je ondernemer bent en je wordt betaald in crypto’s, dan moet je die zelf omrekenen in euro’s en bij je omzet optellen. De winst of verlies die je maakt bij het omwisselen van de cryptovaluta, vind je terug op je wins-verliesrekening.

Als je als ondernemer cryptovaluta koopt, dan vallen deze alleen onder het vermogen van je onderneming wanneer je de aankoop binnen de normale bedrijfsuitoefening doet. Zo niet, dan valt de aankoop onder privévermogen.

Kom je er zelf toch niet uit of wil je eens sparren over aftrekposten of andere belastingtechnische zaken? Dan kun je altijd contact opnemen met een van onze adviseurs.

Meer berichten

Offerte aanvragen

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Correspondence

Entrpnr Offices

Boekhouding

Entrpnr richt de administratie compleet in en beheert deze voor je. Alles van a tot z geregeld.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Gevonden worden? Meer leads genereren?

Legal

De juristen van Entrpnr Legal nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies,

Asian markets

We kijken verder dan de Nederlandse markt. Entrpnr Asian Markets helpt je daarbij

Tarieven

Duidelijke maandtarieven voor onze dienstverlening

Onze specialisten staan voor je klaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Stuur een chat

VideoCall inplannen

Stuur een Email

Gratis advies?
Neem nu contact op

Offerte aanvragen