fbpx

BBZ Update 1 – Nieuwe voorwaarden

DELEN

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Entrpnr doet haar best om u op dag basis geïnformeerd te houden met al het Corona-nieuws dat relevant is voor ondernemers.

Op 17 maart 2020 heeft onze overheid een steunpakket aangekondigd voor ondernemers. Voor ZZP’ers werd vooral gesproken over de aanvullende regelingen m.b.t. BBZ.

Bij deze regeling worden ondernemers aangevuld tot een bestaansminimum van ongeveer
€ 1.500,00 netto.

Vandaag berichte diverse media dat er al gemeenten zouden zijn waar deze aangevraagd zou kunnen worden. Zover wij hebben kunnen vaststellen is dit nog niet het geval. Wel zijn er een aantal gemeenten waar u vast een digitale melding kan maken, echter kunnen er nog geen aanvragen in behandeling worden genomen omdat de formele wetgeving nog niet rond is.

Afgelopen weekend zijn er wel een aantal nieuwe zaken bekend gemaakt m.b.t. de beoordeling. Het kan zijn dat hier in een later stadium nog wijzigingen in worden aangebracht, maar vooralsnog is het volgende bekend:

 • De regeling is alleen beschikbaar voor mensen tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
 • U bent woonachtig in Nederland.
 • Het bedrijf of beroep wordt in Nederland uitgeoefend.
 • U voldoet aan de wettelijke verplichtingen zoals een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK).
 • Uw onderneming is vóór 1 januari 2020 gestart ingeschreven bij de KVK. 
 • U voldoet aan het urencriterium; oftewel u werkt meer dan 1.225 uur per jaar aan uw bedrijf (23,5 uur per week).
 • U woont in de gemeente waar u de BBZ uitkering aanvraagt.

Te verwachte problemen:

Op basis van de bovenstaande criteria verwachten wij een aantal problemen. De belangrijkste twee zijn:

 • ZZP’ers met een leeftijd hoger dan de pensioengerechtigde leeftijd:

De BBZ regeling is bedoeld om ondernemers te voorzien van een minimaal inkomen. Men gaat er op dit moment vanuit dat u als pensioengerechtigde via andere kanalen (reeds) beschikt over een minimaal inkomen. Denkt u hierbij aan AOW en/of pensioen.

 • Startende ondernemers (na 01-01-2020)
  Zoals het zich nu laat aanzien kunnen recent gestarte ondernemers geen aanspraak maken op deze regeling. Het is onze verwachting dat de overheid er op dit moment vanuit gaat dat deze ondernemers uit een dienstverband komen en op basis hiervan nog WW rechten hebben. Oftewel: u kunt een aanvraag doen voor de toekenning van een WW-uitkering.
 • Deeltijd ondernemers:
  Wanneer u niet aan de uren-norm voldoet (23,5 uur per week) en/of u ontvangt nog een inkomen vanuit een parttime dienstverband, dan zal dit inkomen aangevuld worden tot het sociaal minimum. Het is onze verwachting dat u niet de volledige
  € 1.500,00 bovenop uw bestaande inkomen zal gaan ontvangen.


BBZ Update 2 – Dit gaat nog wel even duren…

Een van de meest gestelde vragen is: “wanneer ga ik geld ontvangen?”. Het eerlijke antwoord is: dat weten we niet. Maar u moet er echt rekening mee houden dat dit nog even gaat duren.

 • Het is de verwachting dat de meeste gemeenten de loketten in de loop van deze week zullen gaan openen. Grote gemeenten als Amsterdam en Rotterdam hebben het op hun websites over de 26e of 27e (maart).
 • Na uw aanvraag hoort u binnen 4 weken na ontvangst van uw aanvraag of deze zal worden toegekend. Dit lijkt lang, maar normaal gesproken duurt dit 13 weken.
 • Het is gemeenten wel toegestaan om met voorschotten te gaan werken. De vraag is alleen hoe dit in de praktijk uit gaat pakken. Dit zal per gemeente gaan verschillen.
  U  moet er ook rekening mee houden dat de werkdruk bij gemeenten enorm zal gaan toenemen, aangezien duizenden ondernemers een beroep zullen doen op deze regeling. De wil zal er ongetwijfeld zijn, maar wij verwachten vertraging in de uitvoering.

Wees er dus op voorbereid dat het echt nog wel 1 á 2 weken gaat duren voordat u geld op uw rekening zal ontvangen. Alles wat eerder komt, is meegenomen.

De websites van de Vereniging Nederlandse Gemeenten en Divosa geven meer informatie omtrent de werkinstructies vanuit de overheid.

BBZ Update 3 – En het overbruggingskrediet?

Naast dat kleine zelfstandigen aanspraak kunnen maken op de BBZ-uitkering die NIET terugbetaald hoeft te worden. U kunt tevens een aanvraag doen voor een overbruggingskrediet van maximaal € 10.157,00. Let op: Dit laatste bedrag zal u dus wel moeten terugbetalen.

De overheid heeft op dit moment aangegeven dat bij een verstrekte BBZ lening direct een mogelijkheid tot uitstel van de betalingsverplichtingen zal worden afgesproken.

Daarnaast zal er een lager percentage worden gehanteerd dan normaal.

Er is verder nog niets bekend omtrent de beoordeling en toekenning van deze kredietmogelijkheid.

De overheid heeft op dit moment uitsluitend laten weten dat ook voor de toekenning van het overbruggingskrediet een versnelde procedure van 4 weken nagestreefd zal worden.

Wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen en welke stukken u dient aan te leveren is op dit moment simpelweg nog niets bekend.

Entrpnr gaat er op dit moment vanuit dat dat er toch “iets” van cijfers overlegd zal moeten worden om toekenning mogelijk te maken. Het is dan ook ons advies om dit vast samen met uw boekhouder voor te bereiden. Indien u geen boekhouder heeft, of uw bestaande boekhouder hier geen tijd voor heeft, dan kan Entrpnr u hierbij ondersteunen.

Meer berichten

Koningsdag in Corona tijd

Even terug naar de nieuwe maatregelenNu Covid 19 aan het maturen is en de maatregelen ook zien we langzaam een klassiek beeld

Corona 2.0

Na de persconferentie van gisteravond weten we waar we in ieder geval voor de komende drie weken aan toe zijn, maar wat

Entrpnr webinar voor ondernemers

Doe de check!

Entrpnr heeft alle door de overheid in het leven geroepen regelingen in één handige check samengevat. Door het invullen van deze test

Je kent ons van

De afgelopen tijd waren we onder andere te lezen in

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

We sturen geen spam dat beloven we.

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar! Tel: 088 374 9249

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 088 374 9249

Niet zomaar een online boekhouder voor het MKB. Boekhoudkantoor met kantoren in Zeewolde en Rotterdam

Entrpnr Group B.V ©

 • Wagonette 2a
 • 3897 AD Zeewolde
 • kvk: 73919349

Entrpnr Offices

 • Franz zieglerstraat 10
 • 1087 HN Amsterdam
 • Lichtenauerlaan 102-120
 • 3062 ME Rotterdam
 • Wagonette 2a
 • 3897 AD Zeewolde

Correspondence

 • Postbus 1252
 • 3890 BB Zeewolde
 • Tel: 088 374 92 49

Snel naar

Contact

Vanaf
€ 99,-

per maand

Wat goed dat je een BTW alert wilt ontvangen. Nooit meer te laat met je belastingaangifte  en bovendien krijg je gratis tips!

×

Hallo!

Op dit moment zitten de volgende medewerkers voor u klaar om te chatten via WhatsApp. Of stuur een e-mail naar support@entrpnr.nl

× Hoe kan ik u helpen?