Bij factoring draagt een ondernemer zijn facturatie en debiteurenrisico over aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringmaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf ontvangt de ondernemer direct zijn geld, ongeacht de betalingstermijn. Hij hoeft dus niet te wachten totdat zijn facturen zijn betaald. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over factoring.

Wat is factoring?

Wat kost boekhouden?

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering en een alternatieve financiering voor ondernemers. Een ondernemer draagt zijn facturatie en debiteurenrisico over aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringmaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan dit bedrijf ontvangt de ondernemer direct zijn geld, ongeacht de betalingstermijn. Hij hoeft dus niet te wachten totdat zijn facturen zijn betaald.

Luister naar de podcast “Nooit meer wachten op je geld.”

Waar komt het vandaan?

Factoring maakt sinds 2015 een opmars in Nederland. Onder invloed van de nieuwe wetgeving werden de traditionele geldverstrekkers, de banken, toen gedwongen veel selectiever om te gaan met het verstrekken van rekening-courantkrediet. De Europese wetgeving (‘Basel III’) stelde hoge kapitaaleisen waardoor de banken nog meer “leningen-schuw” werden.

Dit maakte de weg vrij voor nieuwe spelers met hun eigen voorwaarden. Factoringmaatschappijen is een van de snelst groeiende alternatieve financieringsvormen voor het Nederlandse mkb. In totaal werd er in 2008 voor €30 miljard aan facturen verkocht via factoringmaatschappijen, in 2017 was dit €90 miljard.

Wat kost het?

De kosten  hangen af van de vorm die je kiest en de maatschappij. Bij de Amerikaanse variant (waarbij je per factuur verkoopt) liggen de tarieven meestal tussen de 1% tot 3% van de omzet. Bij traditionele variant variëren de tarieven van 0,1% tot 3% van de omzet. Hoe veel je betaalt hangt ook af van de verzekeringen die in het contract worden opgenomen.

Hoe werkt het?

Iedere factormaatschappij heeft zijn eigen werkwijze, maar een aantal stappen zijn (meestal) hetzelfde bij iedere maatschappij.

Jij bepaalt welke facturen je wilt overdragen. Deze verstuur je dan geheel in jouw eigen huisstijl naar de klant. Het enige wat hier afwijkt, is het rekeningnummer die in dit geval die van jouw factoring partner is.

Dezelfde factuur dien je in bij die partner. Deze zal vervolgens de factuur controleren en wel of niet accepteren. Als de factuur voldoet aan de door de  partner gestelde voorwaarde, zal deze binnen de afgesproken termijn het factuurbedrag op jouw rekening storten. Zij nemen dan de verdere afwikkeling van de facturering over.

Voor wie is het geschikt?

Factoring is in principe geschikt voor alle soorten en mate ondernemers, freelancers, zzp’ers en klein mkb’ers. De enige voorwaarde is dat de facturen moeten zijn gebaseerd op afgeleverde producten of afgeronde diensten.

Vooral voor bedrijven die snel groeien en een grote behoefte hebben aan liquiditeiten om die groei te kunnen bekostigen, is deze financieringsmogelijkheid een goede oplossing, zeker omdat banken veel minder (snel) krediet zullen verstrekken.

Hoe kies ik een factoringmaatschappij die bij mij past?

Ieder factoringbedrijf werkt op zijn eigen manier. Let bij de selectie van een  partner in ieder geval op de volgende zaken:

 • Wordt het debiteurenbeheer overgenomen?
 • Zit er een kredietverzekering bij die risico afdekt van niet betalende debiteuren?
 • Is het faillissementsrisico verzekerd? En zo ja, tot wel percentage?
 • Rekent het bedrijf inschrijf- of administratiekosten?
 • Hoe ziet de kostenstructuur in elkaar?

Meteen aan de slag?

Wat is het verschil tussen American en traditionele factoring?

In de Amerikaanse variant zet je factoring in per factuur of debiteur en betaal je ook per factuur of debiteur. Voordeel is dat jij altijd de controle houdt en alleen betaalt voor de facturen waarbij het nodig is. American factoring is vanwege de flexibiliteit over het algemeen beter geschikt voor kleinere ondernemers, zzp’ers en mkb’ers.

Bij traditionele factoring neemt jouw partner de gehele debiteurenportfolio over en betaal jij een percentage over je omzet als vergoeding. Deze vorm is minder flexibel omdat jij dan verplicht bent alle facturen bij het factoringbedrijf onder te brengen.

Op basis van de waarde van die facturen krijg je een krediet, in ruil voor een vast bedrag of percentage van de omzet. Zo bezien lijkt traditionele factoring op een soort van bancaire lening. Traditionele factoring wordt meer gebruikt door grotere bedrijven en er zitten bepaalde omzeteisen aan.

Wat zijn de voordelen?

 • Factuurtermijnen van 60 tot 90 dagen zijn zeker bij grotere bedrijven en overheden, normaal. Dat betekent dat jij al die tijd zit te wachten op het geld dat je al verdiend hebt. Bovendien worden veel rekeningen na die betalingstermijn alsnog te laat betaald. Met factoring hoef je nooit meer te wachten op jouw geld. Afhankelijk van het contract dat je afsluit met jouw partner, staat jouw geld (meestal) binnen 24 uur gegarandeerd op jouw rekening. Zo hoef je niets meer te doen aan het debiteurenbeheer.
 • De partner draagt het volledige risico van laat- of non-betalers.
 • De partner verzekert (meestal) het faillissementsrisico.

 Wat zijn de nadelen?

 • Je moet volledig op jouw partner kunnen vertrouwen. Het factoringbedrijf van jouw keuze krijgt namelijk inzicht in jouw facturen.
 • Soms wordt jouw factuur niet overgenomen en zul je toch nog moeten wachten op je geld.
 • Het kost geld. Je betaalt rente en een factor fee. Dit laatste kan een vast bedrag per factuur zijn, een fixed fee of een percentage van de omzet zijn. Ook combinaties komen voor.
 • Sommige factormaatschappijen nemen een verpandingsclausule op. Ook kunnen zij vragen dat je verpandingslijsten opstuurt of dat je voorraden worden beoordeeld.

Wat zijn de voordelen ten opzichte van een bancair krediet?

 • Snelheid: bij factoring krijg je meestal veel sneller jou geld. Na goedkeuring van de facturen, beschik je bij de meeste maatschappijen al binnen 24 uur over het geld.
 • Hogere financiering: je kunt meestal ook meer geld krijgen dan bij een bank.
 • Kosten: de kosten zijn op z’n minst vergelijkbaar met, maar vaak lager dan een bancair krediet.

Factoring met Entrpnr

Wij denken graag met je mee!

Download ons gratis whitepaper  factoring. Meer focus op je core business

Bekend van

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Entrpnr Offices

Correspondence

Quick links

Nieuwsbrief