Contactopnemen

Onze specialisten staan voor je klaar.

Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Wat is boekhouden?

Entrpnr webinar voor ondernemers
Boekhouden is het maken, verwerken en bijhouden van facturen en regelen van de belastingaangiftes. Boekhouden kost tijd, maar hoeft- zeker als je hiervoor een boekhoudprogramma gebruikt en zaken waar je geen verstand van hebt uitbesteed - helemaal niet moeilijk te zijn. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen over boekhouden.

Wat is boekhouden?

“Boekhouden is een systematische, veelal dagelijkse, en chronologische neerslag van feiten en gedragingen met een financiële impact waarmee ondernemingen, personen en (overheids-) instellingen worden geconfronteerd, uitgedrukt in cijfers en meestal bijgehouden in een journaal. Iemand die in deze discipline werkzaam is, wordt een boekhouder of administrateur genoemd. In de Angelsaksische landen wordt de term accounting gebruikt.”

~ Definitie Wikipedia ~

Een ondernemer onderneemt. Hij of zij verkoopt dingen, verleent diensten, maakt, creëert, bedenkt; een ondernemer is altijd in beweging. En bij die bewegingen horen betalingen. Voor de dingen die de ondernemer nodig heeft en de zaken die de ondernemer verkoopt. En er moet onvermijdelijk belasting worden betaald. De vastlegging van al deze betalings-bewegingen noemen we de boekhouding of de financiële administratie.

Boekhouden
Boekhouden is o.a. het maken, verwerken en bijhouden van facturen.

 

De boekhouding gaat dus meestal over het maken, verwerken en bijhouden van facturen en regelen van de belastingaangiftes. Veel ondernemers gebruiken hiervoor een boekhoudprogramma en de boekhouding gebeurt tegenwoordig meestal digitaal.

Waar komt boekhouden vandaan?

Al zolang mensen handel drijven, worden er bepaalde systemen gebruikt om rekeningen bij te houden. Toch beschouwen de meesten geschiedkundigen Luca Pacioli en zijn boek  “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita” als de grondlegger van het (dubbel) boekhouden. Pacioli was een Italiaanse wiskundige en Franciscaanse broeder die ook samenwerkte met zijn vriend Leonardo da Vinci (die ook wiskundelessen volgde van Pacioli).

Er wordt gezegd dat Luca Pacioli zijn werk baseerde op de procedures die werden gebruikt door Venetiaanse handelaren tijdens de Italiaanse Renaissance. De meeste boekhoudkundige principes die Pacioli beschreef, zijn tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik.

Beroemde boekhouders

Wist je trouwens dat de beroemde bankier J.P. Morgan zijn carriere begon als boekhouder op Wall Street? Pas na het overlijden van zijn vader stapte hij in het bankwezen. En ook Josiah Wedgwood, bekend van het servies, was een boekhouder.

Waarom is (goede) boekhouding belangrijk?

De boekhouding is de spiegel van jouw onderneming. Een goede boekhouding laat jou (en derde partijen als bijvoorbeeld de Belastingdienst, jouw bank of kredietinstelling, de Kamer van Koophandel en eventuele andere aandeelhouders) zien hoe gezond jouw onderneming is.

Daarnaast geeft (een goede) boekhouding jou als ondernemer het inzicht in en overzicht op alles wat er in jouw onderneming gebeurt. Zo kun je altijd snel bijschakelen als dat nodig is en de juiste beslissingen nemen.

Is boekhouden verplicht?

Ja. Het voeren van een boekhouding is verplicht en vloeit voort uit het burgerlijk wetboek boek 3 art. 15i lid 1:

Een ieder die een bedrijf of zelfstandig een beroep uitoefent, is verplicht van zijn vermogenstoestand en van alles betreffende zijn bedrijf of beroep, naar de eisen van dat bedrijf of beroep, op zodanige wijze een administratie te voeren en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze te bewaren, dat te allen tijde zijn rechten en verplichtingen kunnen worden gekend.

Wie doet de boekhouding?

Jij bepaalt als ondernemer zelf wie de boekhouding voor jouw organisatie doet. Je kunt de boekhouding (volledig) uitbesteden aan een externe boekhouder of accountant. Of je kunt alles helemaal zelf doen, al dan niet met de hulp van een (online) boekhoudsysteem. Wat je ook kiest, jouw financiële administratie moet op orde blijven, dus geen keuze maken is geen optie. Maar welke keuze past het beste bij jou? Hieronder de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

De boekhouding zelf doen

Groot voordeel van de boekhouding helemaal zelf doen, is dat het (behalve jouw tijd) niets kost. En dat je, als je de administratie tenminste op orde hebt en houdt, direct goed inzicht hebt in de financiële situatie van jouw bedrijf.

Maar vergis je niet. Boekhouden kost tijd en discipline. Bovendien is het niet altijd even makkelijk en beschikken veel ondernemers niet over de juiste kennis. Hierdoor loop je de kans dat je geld laat liggen, bijvoorbeeld doordat je niet precies weet welke posten je allemaal bij de belastingdienst kunt opvoeren.

(Online) boekhoudsoftware gebruiken

online boekhouden
Online boekhouden

 

Bijna iedere boekhouding gebeurt tegenwoordig online. En het aanbod aan boekhoudsoftware en boekhoudmodules is zo groot dat er voor iedere onderneming wel een geschikt pakket bijzit. Entrpnr werkt voor haar klanten met het boekhoudsysteem Yuki.

Boekhoudsoftware maakt boekhouden voor ondernemers makkelijker, terwijl je toch zelf volledig de controle en het financiële inzicht houdt.

Maar let ook hier op. Ook als je een boekhoudsysteem gebruikt moet je zelf de discipline kunnen opbrengen om regelmatig de boekhouding bij te werken. Wel is het zo dat je bij de meeste systemen, alerts kunt instellen om jou aan bepaalde gebeurtenissen te herinneren.

Wil je weten hoe online boekhouden bij Entrpnr werkt? Luister dan naar deze podcast.

Een boekhouder inhuren

Mocht je nu weten dat de discipline om de boekhouding zelf bij te houden niet jouw sterkste kant is of ben je bang dat je niet alles goed genoeg weet, dan kun je ook de volledige administratie bij een boekhouder neer leggen.

Uitbesteden is makkelijk, veilig en bespaart je veel tijd zodat jij je kunt richten op ondernemen. Maar uitbesteden kost wel geld. Vergelijk dus verschillende boekhouders en kantoren met elkaar en let vooral op de meerwaarde die zij leveren. Kies voor een boekhouder die meedenkt en waarmee je makkelijk en regelmatig in contact kunt komen om niet het overzicht in jouw financiële situatie te verliezen.

Welke keuze je het beste kunt maken, hangt volledig af van jouw wensen en aard en omvang van je onderneming. Maar wat je ook kiest, zorg in ieder geval voor het volgende:

  • Houd altijd ook zelf het financieel inzicht;
  • Betaal niet te veel;
  • Zorg dat je regelmatig contact hebt met de boekhouder.

Boekhouden met Entrpnr

De klassieke boekhouder werkt doorgaans op een traditionele manier. Jij levert één keer per kwartaal je boekhouding in, hij verwerkt deze en doet vervolgens de verplichte aangiften bij de belastingdienst. Fijn voor de belastingdienst, fijn voor je boekhouder, maar meer dan voldoen aan je wettelijke verplichting, levert dat jou niet op.

Bij Entrpnr werken we écht anders. Wij maken gebruik van de modernste software en kijken samen met jou echt goed naar de invulling van je administratieve processen. Zo kunnen wij voor jou de boekhouding op dagbasis verwerken. En zo is jouw administratie altijd up-to-date en heb jij direct inzicht in die waardevolle informatie die je helpt om nog beter te ondernemen. Bekijk hier hoe makkelijk het is om van boekhouder over te stappen.  

Hoeveel tijd kost boekhouden mij als ondernemer?

hoeveel tijd kost boekhouden
Hoeveel tijd kost boekhouden?

 

De meeste ondernemers denken dat boekhouden nu eenmaal veel tijd kost. Maar de hoeveelheid tijd die jouw boekhouding in beslag neemt, hangt af van een hele hoop zaken. Hoe veel facturen je maakt bijvoorbeeld. Hoeveel verstand van wet- en regelgeving je hebt, hoe veel taken je uitbesteedt en of je een facturatie- of boekhoudprogramma gebruikt.

Volgens de Rabobank kost jouw administratie je gemiddeld twee werkdagen per maand. Zij baseren zich op een onderzoek van Basware Benelux dat berekende dat een ondernemer gemiddeld 16 uur en 53 minuten per maand kwijt is aan het regelen en bijhouden van de administratie. Zij berekende ook dat facturatie het meeste tijd kost. Het opstellen en verzenden van facturen kost 1 uur en 55 minuten en het zorgen dat facturen betaald worden 1 uur en 45 minuten per maand

Hoeveel geld kost boekhouden?

Hoeveel jouw boekhouding kost, hangt af van hoe je dit regelt. Schakel je een boekhouder in, dan kost zo’n iemand (afhankelijk van ervaring) tussen de € 40 en € 80 per uur, met een minimaal starttarief van € 60. Als je dan bedenkt dat de boekhouding gemiddeld twee werkdagen per maand in beslag neemt, kom je in het gunstige geval uit op €640 per maand ofwel €7680 per jaar.

Zelf je boekhouding doen met behulp van een online boekhoudprogramma is een prima manier om de kosten van je boekhouding te verlagen.

Wat kost boekhouden?
Wat kost boekhouden?

 

Let echter wel op dat dit niet betekent dat alles nu geregeld is en je zelf niets meer hoeft te doen. Wanneer je bang bent niet de discipline op te kunnen brengen om de financiële administratie bij te houden of als je toch graag een expert wilt laten meedenken, dan zijn er prima en betaalbare combinaties van boekhoudsoftware en professionele boekhouder die meekijkt beschikbaar.

Wat is beter: online of offline boekhouden?

Online boekhouden heeft (bijna) altijd de voorkeur. Er zitten namelijk belangrijke voordelen aan een online boekhouding:

  • Boekhouding is altijd en overal toegankelijk;
  • Software kan worden aangepast aan de laatste (belasting)regels;
  • Je hebt altijd een goede back-up;
  • Je kunt de boekhouding makkelijk delen met je boekhouder (indien gewenst).

Wat zijn de belangrijkste valkuilen van (zelf) boekhouden?

Boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn, mits je de discipline en kennis in huis hebt geen belangrijke zaken te vergeten, optimaal aftrekposten opvoeren en goed inzicht houdt in de financiële situatie van je bedrijf.

Hieronder de belangrijkste valkuilen en aandachtspunten. Mocht je deze (te goed) herkennen, dan is het raadzaam om met een professionele boekhouder te gaan praten die met jou mee kan kijken.

De boekhouding niet goed bijhouden

Als je jouw in- en uitgaven niet direct invoert in je boekhoudprogramma of desnoods een Excel sheet, dan is de kans groot dat je zaken vergeet en het overzicht kwijtraakt. Achteraf is het vaak heel moeilijk om terug te halen welke in- en uitgaven er allemaal waren in een bepaalde periode.

Het mislopen van bepaalde belastingvoordelen

Niet iedere ondernemer is even goed op de hoogte van alle belastingvoordelen en aftrekposten. Als je zelf de boekhouding doet, is de kans daarom groot dat je belastingvoordelen vergeet en geld laat liggen. Een professionele boekhouder is doorgaans wel op de hoogte en kan zo voor jou dus geld verdienen

De belastingdienst vergeten

Iedere ondernemer moet belasting betalen over de bedragen die je ontvangt van je klanten. Per kwartaal betaal je btw terug en aan het einde van het jaar moet je inkomstenbelasting betalen. Zorg dat je genoeg geld opzij zet om deze belastingen te kunnen betalen

Geen duidelijke betalingsafspraken

Maak altijd goede afspraken over tarieven en facturatie en betalingstermijnen. Leg deze vast in een duidelijke overeenkomst of voorwaarden. Zo voorkom je achteraf misverstanden over uurtarieven en facturen.

Download ons gratis whitepaper  boekhouden. Meer focus op je core business

<\/span>

CONTACT MET ENTRPNR? WIJ ZITTEN VOOR JE KLAAR: 085 0646 800

CONTACT MET ENTRPNR? Wij zitten voor je klaar!
Tel: 085 0646 800

Niet zomaar een boekhouder…

Entrpnr Group B.V ©

Correspondence

Entrpnr Offices

Boekhouding

Entrpnr richt de administratie compleet in en beheert deze voor je. Alles van a tot z geregeld.

Factoring

Liquiditeit is de belangrijkste voorwaarde voor de groei van jouw onderneming.

Marketing

Wil je jouw merk versterken? Gevonden worden? Meer leads genereren?

Legal

De juristen van Entrpnr Legal nemen al je juridische zorgen uit handen, leveren praktisch advies,

Asian markets

We kijken verder dan de Nederlandse markt. Entrpnr Asian Markets helpt je daarbij

Tarieven

Duidelijke maandtarieven voor onze dienstverlening

Onze specialisten staan voor je klaar op werkdagen van 09:00 tot 22:00

Offerte aanvragen

Stuur een chat

VideoCall inplannen

Stuur een Email

Gratis advies?
Neem nu contact op